pytania i odpowiedzi

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat produktów NORSAN? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania.

Produkty NORSAN

Masz pytania na temat oleju omega-3 lub kapsułek NORSAN? Tutaj dowiesz się wszystkiego o naszych produktach.

Zamówienia, dostawa, zwroty

Masz pytania na temat zamówienia, wysyłki lub zwrotów? W tym miejscu znajdują się odpowiedzi na najczęstsze pytania.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Pytania i odpowiedzi dotyczące niezbędnych kwasów tłuszczowych, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć
o omega-3.  

Olej rybny NORSAN

Pytania i odpowiedzi dotyczące naturalnego oleju rybnego z dzikiego połowu. 

 

Olej z alg NORSAN

Pytania i odpowiedzi dotyczące w 100% roślinnego oleju z alg  

 

PRODUKTY NORSAN

W razie jakichkolwiek dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu: info@norsan-omega.pl

Olej rybny NORSAN

Category: Olej rybny NORSAN

Olej lniany to natywny olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów omega-3 (ponad 50%), a jego zastosowanie przyczynia się do zdrowej i zbilansowanej diety. Jednak olej lniany nie zawiera żadnego z ważnych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA, które są szczególnie ważne dla zdrowia i są zawarte w olejach z ryb i alg. Nawet jeśli nasz organizm jest w stanie w pewnym stopniu przekształcić kwas alfa-linolenowy (ALA) obecny w oleju lnianym w EPA i DHA (współczynnik konwersji od 0,5% do 10%), to olej lniany nie jest wystarczający, aby zrekompensować niedobór EPA lub DHA.

Category: Olej rybny NORSAN

Ponieważ oceany stają się coraz bardziej zanieczyszczone, wpływa to również na ryby żyjące w nich ryby. Im dalej ryby znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego, tym większe jest zanieczyszczenie PCB i metalami ciężkimi. Na przykład sardynki mają niższą wartość zanieczyszczeń niż dorsz.

Oleje NORSAN są w Norwegii delikatnie oczyszczane z PCB i metali ciężkich. Tym samym oleje wykazują również najlepsze wartości pod tym względem: mniej niż jedna piąta maksymalnego limitu UE i stosunkowo tylko 2% ilości, jakie zawiera porcja (100 g) dorsza.

Więcej informacji na temat produkcji można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce Certyfikaty.

Category: Olej rybny NORSAN

Wiele produktów omega-3 jest wytwarzanych z koncentratów oleju rybnego, które są ekstrahowane różnymi procesami chemicznymi, a następnie zagęszczane. W rezultacie te koncentraty często zawierają tylko 2-3 różne kwasy tłuszczowe. Dla porównania, w skład kompleksu naturalnego oleju rybnego wchodzi ponad 50 różnych kwasów tłuszczowych, które na wiele różnych sposobów wpływają pozytywnie na organizm i są równoważne z jedzeniem ryb. Ponadto ryzyko utleniania naturalnym olejem rybim jest mniejsze, ponieważ związki kwasów tłuszczowych są trwalsze.

Category: Olej rybny NORSAN

Należy sprawdzić następujące czynniki jakościowe:

  • Niskie zanieczyszczenie substancji środowiskowych i polichlorowanych bifenyli (PCB)
  • Zrównoważone i wysokiej jakości rybołówstwo
  • Przyjemny smak
  • Naturalny olej rybny z dzikich połowów
  • Prawidłowe dawkowanie

Oleje rybne i oleje z dorsza NORSAN spełniają te kryteria, a tym samym odzwierciedlają wysoki standard jakości.

Category: Olej rybny NORSAN

Właściwy dobór surowca – ryby – ma decydujące znaczenie dla jakości olejów rybnych. Olej rybny NORSAN pochodzi ze zrównoważonych połowów (połowów dziko żyjących ryb) i jest produkowany w Norwegii. Głównie w przypadku oleju rybnego małe, dziko żyjące ryby głębinowe, takie jak sardynki, makrele i sardele, są odławiane, przetwarzane i chłodzone natychmiast na pokładzie. Ryby pochodzą wyłącznie z Atlantyku. Dorsz, dziko żyjący, użyty w produkcie NORSAN Omega-3 Arktis pochodzi również z połowów z Oceanu Arktycznego u wybrzeży Norwegii. W przypadku obu olejów przywiązujemy dużą wagę do świeżości oleju, dlatego od złowienia do przetworzenia często zajmuje tylko 2 do 4 godzin.

Olej z alg morskich NORSAN

Olej lniany to natywny olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów omega-3 (ponad 50%), a jego zastosowanie przyczynia się do zdrowej i zbilansowanej diety. Jednak olej lniany nie zawiera ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA, które są zawarte w olejach z alg roślinnych. Nawet jeśli nasz organizm jest w stanie w pewnym stopniu przekształcić kwas alfa-linolenowy (ALA) obecny w oleju lnianym w EPA i DHA (współczynnik konwersji od 0,5% do 10%), to olej lniany nie wystarczy, aby zrekompensować niedobór EPA lub DHA.

Wegański olej z alg Omega-3 jest uprawiany przy niskim poziomie zanieczyszczeń. Dzięki zrównoważonej uprawie algi, algi, nie są narażone na naturalne zanieczyszczenia, metale ciężkie i PCB występujące w oceanach świata. Mimo to, olej z alg jest oczyszczany i kontrolowany podczas produkcji.

Należy sprawdzić następujące czynniki jakościowe:

  • Bogactwo w EPA i DHA (wiele olejów z alg zawiera tylko DHA lub tylko niewielką ilość omega-3 w porcji dziennej)
  • Wysokość zawartości omega-3
  • Uzyskanie oleju tak naturalnie, jak to tylko możliwe, bez późniejszego zwiększenia stężenia kwasów tłuszczowych omega-3 w oleju (jak w koncentratach)
  • Przede wszystkim korzystne wartości analityczne, takie jak wartość TOTOX, metale ciężkie i PCB
  • Zrównoważony rozwój
  • Czysto roślinne i w 100% wegańskie

Wegański olej z alg Omega-3 spełnia te kryteria i tym samym odzwierciedla wysoki standard jakości.

Algi w produkcie Omega-3 Vegan są uprawiane w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Mikroalgi, których używamy do produkcji Omega-3 Vegan nie pochodzą z morza. Hodując je w sztucznej wodzie morskiej, oszczędzamy zasoby i zachowujemy bazę pokarmową dla ryb. Ryby wzbogacają swoją zawartość omega-3 również dzięki algom. Dzięki temu nie ingerujemy w naturalny ekosystem morski, a zasoby ryb i kryla są chronione. Jesteśmy świadomi naszej odpowiedzialności wobec morza i jego mieszkańców i dlatego chcemy dać coś w zamian. Wspieranie organizacji non-profit zajmujących się ochroną siedlisk morskich jest szczególnie bliskie naszemu sercu. Znasz ciekawy projekt lub organizację, którą warto wesprzeć? Wyślij nam swoją sugestię e-mailem.

Właściwy dobór surowca – alg – decyduje o jakości oleju. Mikroalgi, Schizochytrium sp., Stanowią podstawę naszego wegańskiego oleju z alg. Ten typ glonów to mikroalgi morskie, składające się z mikroskopijnych jednokomórkowych glonów. Ta forma glonów pochodzi z lasów namorzynowych na tropikalnych wybrzeżach. Żywi się substancjami organicznymi i roślinnymi, takimi jak martwe liście. Cechą szczególną tej algi jest to, że tworzy ona dwa ważne morskie kwasy tłuszczowe omega-3, DHA i EPA.

Oliwa z oliwek

Wszystkie nasze produkty są bezglutenowe.

Category: Oliwa z oliwek

Jak wszystkie oleje tłoczone na zimno, nasza oliwa z oliwek powinna być używana wyłącznie do przygotowywania zimnych lub lekko ciepłych potraw. Wiele dobrych składników zostałoby utraconych w procesie smażenia.

Category: Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek została wybrana szczególnie ze względu na wysoką zawartość polifenoli. Polifenole z oliwek są ważnymi przeciwutleniaczami, polifenole chronią delikatne kwasy tłuszczowe om.ega-3 na ich drodze przez nasz organizm. Zapewniają one, że kwasy tłuszczowe omega-3 docierają w nienaruszonym stanie tam, gdzie są potrzebne

Category: Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek “Oro del Desierto”, którą używamy w niektórych naszych produktach (Total, Vegan i KIDS), pochodzi od Rafaela z Hiszpanii i jego tradycyjnego gospodarstwa rodzinnego, gdzie praca odbywa się zgodnie z surowymi wytycznymi organicznymi. Gaje oliwne znajdują się w małej dolinie w Tabernas (Almería) na południu Hiszpanii, niedaleko Malagi, gdzie słońce świeci przez ponad 3000 godzin rocznie, a suchy i stabilny klimat przyczynia się do powstania tego wyjątkowego produktu.

Omega-3 Arktis

Category: Omega-3 Arktis

Nasz organizm ma zdolność usuwania zanieczyszczeń. Można to zrobić poprzez narządy skóry, nerki, wątrobę, limfę i jelita. Ze względu na bardzo niski ładunek zanieczyszczeń oleju z dorsza NORSAN, jego spożycie jest nieszkodliwe pod względem toksycznych składników. Niewielkie ilości szkodliwych substancji są rozpoznawane i naturalnie wydalane przez nasz organizm.

Przedawkowanie jest możliwe, ale bardzo trudne do zrealizowania. Teoretycznie należałoby przyjmować więcej niż jedną trzecią butelki dziennie. Konsekwencje przedawkowania byłyby następujące:

  • Występowanie siniaków i
  • rozcieńczenie krwi.
Category: Omega-3 Arktis

Ponieważ oceany stają się coraz bardziej zanieczyszczone, wpływa to również na ryby w oceanach świata. Im dalej ryby znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego, tym większe jest zanieczyszczenie PCB i metalami ciężkimi. Na przykład. sardynki są mniej zanieczyszczone niż dorsz.

Olej z dorsza NORSAN jest w Norwegii delikatnie oczyszczany z PCB i metali ciężkich. Olej Omega-3 Arktis wykazuje zatem również najlepsze wartości pod tym względem: mniej niż jedna piąta maksymalnego limitu UE i stosunkowo tylko 2% ilości, które zawiera porcja (100 g) dorsza. Jeśli codziennie spożywa się jedną łyżkę oleju Omega-3 Arktis, stanowi to tylko około 10% średniego dziennego spożycia PCB z innych pokarmów.

Więcej informacji o produkcji można znaleźć na naszej stronie internetowej.

Wszystkie nasze produkty są bezglutenowe.

Category: Omega-3 Arktis

Naturalnie zawarty jod jest znacznie odfiltrowywany podczas delikatnego czyszczenia. Analizy laboratoryjne przeprowadzone przez NORSAN dla Omega-3 Arktis potwierdzają zawartość jodu <10 µg w zalecanej dziennej dawce (10 ml). Zachęcamy do kontaktu z nami pod adresem info@www.norsan-omega.pl lub zapoznania się z testami laboratoryjnymi dostępnymi w zakładce Certyfikaty.

Category: Omega-3 Arktis

Firma NORSAN została wyróżniona jednym z najbardziej prestiżowych certyfikatów w branży “Friend of the Sea”. Gwarantuje to wkład w ochronę środowiska, a zwłaszcza oceanów na świecie, ze strony obiektywnego organu kontrolnego. Ma on między innymi zapewnić ochronę globalnego siedliska morskiego. Z tego powodu pozyskujemy nasze ryby tylko z wód, które nie są przełowione i posiadają certyfikat zrównoważonego rozwoju FOS. Unikamy również praktyk połowowych, które zachęcają do przyłowu zagrożonych gatunków, a nasze procesy produkcyjne są tak energooszczędne, jak to tylko możliwe. Ponadto, wspieranie organizacji non-profit, które aktywnie działają na rzecz ochrony oceanów jest bardzo bliskie naszemu sercu. Dlatego zawsze cieszymy się z nowych sugestii dotyczących zrównoważonych projektów i organizacji, które możemy wspierać. Zachęcamy do przesyłania ich do nas drogą mailową.

Category: Omega-3 Arktis

Zalecana dzienna porcja to 10 ml, co odpowiada jednej łyżce stołowej. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia, chyba że lekarz zaleci inaczej.

Category: Omega-3 Arktis

Przede wszystkim należy spodziewać się lekko cytrynowej nuty (łagodnej). Olej nie ma rybiego posmaku i dlatego jest bardzo przyjemny, nie powoduje odbijania.

Category: Omega-3 Arktis

Jedna butelka Omega-3 Arctic zawiera 200 ml. Przy zalecanej dziennej dawce 10 ml (1 łyżka stołowa) dziennie, jedna butelka wystarcza na około 20 dni. Nieotwarta butelka powinna być przechowywana w suchym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 25 °C. Po otwarciu butelki należy przechowywać ją w lodówce i spożyć w ciągu 45 dni.

Category: Omega-3 Arktis

Skład Omega-3 Arktis z olejem z dorsza (wartości przeliczone na jedną łyżkę stołową (10 ml)):

EPA (kwas eikozapentaenowy) = 700 mg,
DHA (kwas dokozanheksaenowy) = 1060 mg,
Witamina A = 546 IU
Witamina E = 8,8 mg (mieszanka tokoferolu)
Witamina D = 20 µg

Olej Omega-3 Arktis nie zawiera jodu.

Category: Omega-3 Arktis

Możesz bez problemu zażywać Omega-3 Arktis o każdej porze dnia. Aby organizm mógł optymalnie wchłonąć i przetworzyć olej omega-3, zalecamy przyjmowanie oleju napóźniej do popołudnia, ponieważ jego biodostępność jest najlepsza w ciągu dnia. Możesz wziąć olej z posiłkiem lub w posiłku – ale nie jest to konieczne.

Category: Omega-3 Arktis

Omega-3 Total to olej rybny o wysokiej zawartości EPA. Oznacza to, że szczególnie odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów krwi, wartości ciśnienia krwi oraz za wspomaganie pracy serca, ale jest też popularny ze względu na swoje działanie przeciwzapalne (np. Reumatyzm). Polecamy go jako olej terapeutyczny, kiedy choroba  np. stres już występuje.

Omega-3 Arktis to olej rybny, który pozyskiwany jest wyłącznie z dorsza. Zawartość DHA jest tutaj wyższa i dlatego jest lepiej wykorzystywana do wspomagania funkcji mózgu i utrzymania prawidłowego wzroku. Jest to olej, który polecamy profilaktycznie, dlatego ustawia się tutaj niższą dzienną dawkę, którą oczywiście można też zwiększyć.

Zależy to więc od tego, jaki jest powód przyjmowania naszego oleju rybnego. W przypadku dalszych pytań prosimy o kontakt info@www.norsan-omega.pl

Category: Omega-3 Arktis

Omega-3 Arktis (200 ml) o smaku cytrynowym to naturalny, ale niezagęszczony olej z dorsza w dużej porcji dziennej (2 g omega-3) pochodzący w 100% z dzikich połowów arktycznych.

Skład:
Naturalny olej z dorsza, olejek cytrynowy, mieszane i d-α-tokoferole, cholekalcyferol

Category: Omega-3 Arktis

Omega-3 Arktis składa się z oleju z dorsza (bogatego w DHA). Zawarty w nim olej z dorsza pochodzi ze zrównoważonych połowów (połowów dzikich ryb) i jest produkowany w Norwegii. O jakości tranu decyduje właściwy dobór surowca – dorsza. Bogaty w składniki odżywcze zimny Ocean Arktyczny, w którym dorsz rośnie i żyje, zapewnia wyjątkową i wysoką jakość. Naturalny olej Omega-3 Arktis z dorsza pochodzi z połowów. dziko żyjącego dorsza, nie korzystamy z ryb hodowlanych. Obszar połowowy znajduje się tuż przy norweskim wybrzeżu. Złowiona ryba jest przetwarzana w ciągu 2 godzin. Aby dostarczyć jak najświeższy połów, łodzie floty rybackiej codziennie wpływają do portu.

Omega-3 Kapsułki

Category: Omega-3 Kapsułki
Nasz organizm ma zdolność usuwania zanieczyszczeń. Może to mieć miejsce poprzez narządy, skórę, nerki, wątrobę, limfę i jelita. Ze względu na bardzo niskie zanieczyszczenie oleju rybnego NORSAN, jego spożywanie jest nieszkodliwe pod względem toksycznych składników. Niewielkie ilości szkodliwych substancji są rozpoznawane i naturalnie wydalane przez nasz organizm.
Category: Omega-3 Kapsułki

Ponieważ oceany stają się coraz bardziej zanieczyszczone, ma to również wpływ na ryby w oceanach świata. Im dalej w dół łańcucha pokarmowego znajdują się ryby, tym większe jest zanieczyszczenie PCB i metalami ciężkimi. Na przykład, sardynki mają niższy poziom zanieczyszczeń niż dorsz.

Olej rybny NORSAN, którego używamy do produkcji naszych kapsułek omega-3 jest starannie oczyszczany z PCB i metali ciężkich w Norwegii. Oznacza to, że również pod tym względem olej ma najlepsze wartości: Mniej niż jedna piąta maksymalnego limitu UE i stosunkowo tylko 2 % ilości zawartych w porcji (100 g) dorsza. Jeśli dziennie przyjmuje się 4 kapsułki omega-3, stanowi to jedynie około 10% średniego dziennego spożycia PCB z innych pokarmów.

Category: Omega-3 Kapsułki

Wysoka jakość surowców sprawia, że ​​po zażyciu kapsułek omega-3 nie ma nieprzyjemnego odbijania. Ważna jest „świeżość” oleju. Od złowienia do przetworzenia mijają tylko cztery godziny. Unikalny i delikatny proces przetwarzania i czyszczenia zapewnia wysoką jakość oleju rybnego NORSAN. Dzięki tym czynnikom nie ma nieprzyjemnego odbijania po spożyciu.

Category: Omega-3 Kapsułki
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe i łatwo je rozbić. Aby chronić delikatne kwasy tłuszczowe, kapsułki omega-3 zawierają ekstrakt z rozmarynu jako naturalny, silny przeciwutleniacz.
Category: Omega-3 Kapsułki

Jedna kapsułka zawiera 1 gram oleju rybnego. Odpowiada to 375 mg kwasów tłuszczowych omega-3 na kapsułkę.

Category: Omega-3 Kapsułki
Jedne opakowanie kapsułek Omega-3 zawiera 120 kapsułek. Przy zalecanej dawce 4 kapsułki dziennie jedne opakowanie wystarcza na ok. 30 dni. Nieotwarte opakowanie powinno być przechowywane w suchym miejscu i w temperaturze poniżej 25 ° C. Po otwarciu opakowania nadal można je bez problemu przechowywać w suchym miejscu – nie musi znajdować się w lodówce. Na opakowaniu oroduktu znajduje się data przydatności do spożycia.
Category: Omega-3 Kapsułki

Jedna kapsułka ma ok. 2,5 cm.

Category: Omega-3 Kapsułki

Firma NORSAN została wyróżniona jednym z najbardziej prestiżowych certyfikatów w branży “Friend of the Sea”. Gwarantuje on wkład w ochronę środowiska, a w szczególności światowych oceanów, przez obiektywny organ kontrolny. Ma to na celu między innymi zapewnienie ochrony światowych siedlisk morskich. Z tego powodu pozyskujemy nasze ryby wyłącznie z wód, które nie są przełowione i posiadają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa FOS. Unikamy również praktyk połowowych, które zachęcają do przyłowu zagrożonych gatunków, a nasze procesy produkcyjne są tak energooszczędne, jak to tylko możliwe. Ponadto bardzo bliskie naszemu sercu jest wspieranie organizacji non-profit, które aktywnie działają na rzecz ochrony oceanów. Dlatego zawsze cieszymy się na nowe propozycje zrównoważonych projektów i organizacji, które możemy wesprzeć. Zachęcamy do przesyłania ich do nas pocztą elektroniczną.

Category: Omega-3 Kapsułki
Dawka terapeutyczna to ponad 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Odpowiada to ok. 5 kapsułkom kapsułek omega-3. To zalecenie dotyczące dawkowania opiera się na wartościach z ponad 3000 analiz kwasów tłuszczowych i dlatego jest uważane za przetestowane empirycznie.
Category: Omega-3 Kapsułki

Już młodzież może z łatwością przyjmować Omega-3 Kapsułki. Należy przestrzegać następującej praktycznej zasady: 1.500 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (4 kapsułki) jest odpowiednie dla osób dorosłych o masie ciała 70 kg lub więcej. Na przykład dla dziecka o wadze 35 kg daje to 2 kapsułki dziennie.

Dobrze wiedzieć, że stworzyliśmy specjalnie dla potrzeb dzieci stworzyliśmy olej Omega-3 Kids. Dwa morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA są ważne dla dobrego rozwoju dziecka. Dlatego Omega-3 Kids zawiera połączenie oleju z dorsza (bogatego w DHA) i oleju rybnego (bogatego w EPA) w odpowiednich proporcjach.

Category: Omega-3 Kapsułki
Decydujące znaczenie dla jakości kapsułek omega-3 ma jakość oleju rybiego, a co za tym idzie właściwy dobór surowca – ryby. Omega-3 Kapsułki zawierają ten sam olej rybny, którego używamy w naszym produkcie Omega-3 Total. Ryby używane do produkcji oleju NORSAN to głównie dziko żyjące małe ryby głębinowe, takie jak sardynki, makrele i sardele. Są to to ryby dziko żyjące, natychmiast przetwarzane na pokładzie i schładzane. Ryby pochodzą wyłącznie z Atlantyku. Olej rybny NORSAN nie jest otrzymywany jako produkt uboczny z wątroby ryb, ale bezpośrednio z mięsa ryb. Często między złapaniem, a przekazaniem do produkcji są tylko 4 godziny.
Category: Omega-3 Kapsułki
Zalecana dzienna porcja to 4 kapsułki, które zawierają 1500 mg kwasów tłuszczowych omega-3. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia, chyba że lekarz zaleci inaczej.
Category: Omega-3 Kapsułki
Skład sumy kwasów omega-3 z olejem rybim (wartości liczone w 4 kapsułkach czyli porcji dziennej: 1.500 mg omega-3):

EPA (kwas eikozapentaenowy) = 856 mg,
DHA (kwas dokozanowo-heksaenowy) = 368 mg,
Witamina E = 2,4 mg (mieszanka tokoferolu).

Category: Omega-3 Kapsułki
Kapsułki omega-3 możesz przyjmować o dowolnej porze dnia bez żadnych problemów. Aby organizm mógł optymalnie wchłonąć i przetworzyć kapsułki omega-3, zalecamy ich przyjmowanie najpóźniej do popołudnia, ponieważ biodostępność jest najlepsza w ciągu dnia. Kapsułki można przyjmować przed lub po posiłku – ale nie jest to konieczne. Proszę popić kapsułki wystarczającą ilością wody.
Category: Omega-3 Kapsułki
Żelatyna naszych kapsułek NORSAN Omega-3 składa się z żelatyny wołowej.

Omega-3 Kids

Category: Omega-3 Kids

Nasz organizm ma zdolność eliminowania zanieczyszczeń. Może się to odbywać za pośrednictwem organów: skóry, nerek, wątroby, limfy i jelit. Ze względu na bardzo niski poziom substancji szkodliwych w NORSAN Fish Oil i Cod Oil, spożycie oleju rybnego jest zatem nieszkodliwe w odniesieniu do składników toksycznych. Niskie poziomy substancji szkodliwych są rozpoznawane i wydalane przez nasz organizm w sposób naturalny.

Category: Omega-3 Kids

Olej lniany i konopny mają wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu α-linolenowego (ALA). Problem polega na tym, że organizm musi najpierw przekształcić kwas tłuszczowy ALA w faktycznie ważne kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Jednak nasze enzymy mogą przekształcić maksymalnie 10% ALA w EPA, a nawet maksymalnie 0,5% w DHA. Nawet przy bardzo wysokim spożyciu ALA nie można osiągnąć dobrych wartości EPA i DHA – tak naprawdę ważnych kwasów tłuszczowych omega-3.

Roślinny olej omega-3 o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego (EPA i DHA) to wegański olej omega-3. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby przyswoić 2.000 mg cennych morskich kwasów tłuszczowych – w 100% bez ryb. Wegańskie omega-3 mogą bez problemu przyjmować również dzieci i młodzież. Należy przestrzegać następującej praktycznej zasady: 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (1 łyżeczka / 5 ml) jest odpowiednie dla osób dorosłych o masie ciała 70 kg lub więcej. Na przykład dla dziecka o wadze 35 kg daje to 1/2 łyżeczki omega-3 dziennie lub 1 łyżeczkę co drugi dzień.

Przedawkowanie jest możliwe, ale bardzo trudne do zrealizowania. Teoretycznie należałoby przyjmować więcej niż jedną trzecią butelki dziennie. Konsekwencje przedawkowania byłyby następujące:

  • Występowanie siniaków i
  • rozcieńczenie krwi.

Wszystkie nasze produkty są bezglutenowe.

Category: Omega-3 Kids

Ponieważ oceany stają się coraz bardziej zanieczyszczone, ma to również wpływ na ryby w nich żyjące. Im dalej w dół łańcucha pokarmowego znajdują się ryby, tym większe jest zanieczyszczenie PCB i metalami ciężkimi. Na przykład, sardynki mają niższy poziom zanieczyszczeń niż dorsz.

Oleje rybne i oleje z dorsza firmy NORSAN są starannie oczyszczane z PCB i metali ciężkich w Norwegii. Oznacza to, że olej Omega-3 Kids ma również najlepsze wartości pod tym względem: Mniej niż jedna piąta najwyższego dopuszczalnego poziomu w UE i stosunkowo tylko 2 % ilości zawartych w porcji (100 g) dorsza. Jeśli jedna łyżeczka Omega-3 Kids Oil jest spożywana codziennie, stanowi to tylko około 10% średniego dziennego spożycia PCB z innych pokarmów.

Category: Omega-3 Kids

Firma NORSAN została wyróżniona jednym z najbardziej prestiżowych certyfikatów w branży “Friend of the Sea”. Gwarantuje to wkład w ochronę środowiska, a zwłaszcza oceanów na świecie, ze strony obiektywnego organu kontrolnego. Ma on między innymi zapewnić ochronę globalnego siedliska morskiego. Z tego powodu pozyskujemy nasze ryby tylko z wód, które nie są przełowione i posiadają certyfikat zrównoważonego rozwoju FOS. Unikamy również praktyk połowowych, które zachęcają do przyłowu zagrożonych gatunków, a nasze procesy produkcyjne są tak energooszczędne, jak to tylko możliwe. Ponadto, wspieranie organizacji non-profit, które aktywnie działają na rzecz ochrony oceanów jest bardzo bliskie naszemu sercu. Dlatego zawsze cieszymy się z nowych sugestii dotyczących zrównoważonych projektów i organizacji, które możemy wspierać. Zachęcamy do przesyłania ich do nas drogą mailową.

Category: Omega-3 Kids

Przyjmowanie

Dzienna porcja zmienia się w zależności od wieku dziecka.

Polecamy:

  • Poniżej 2 lat:
    • Jako uzupełniający olej spożywczy: co 2 dni 2,5 ml (ok. 1/2 łyżeczki); zawiera 560 mg kwasów tłuszczowych omega-3
    • Mleko matki: codzienna suplementacja przez matkę (ok. 1 łyżka stołowa); zawiera 2000 mg kwasów tłuszczowych omega-3
  • 2-6 lat:
    •  2,5 ml dziennie (ok. 1/2 łyżeczki); zawiera 560 mg kwasów tłuszczowych omega-3
  • 6-12 lat:
    • 5 ml dziennie (ok. 1 łyżeczka); zawiera 1.120 mg kwasów tłuszczowych omega-3
  • Od 12 lat:
    • 9 ml dziennie (ok. 1 łyżka stołowa); zawiera 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3
Category: Omega-3 Kids

Jest to smak oliwy z oliwek i pomarańczy. Olej nie ma rybiego posmaku, dzięki czemu jest przyjemny i nie powoduje odbijania.

Category: Omega-3 Kids

Jedna butelka Omega-3 Kids zawiera 150 ml.Przy zalecanej dziennej dawce 5 ml (1 łyżeczka) jedna butelka wystarcza na około 30 dni. Nieotwarta butelka powinna być przechowywana w suchym miejscu i nie w temperaturze powyżej 25 ° C. Po otwarciu butelki należy przechowywać ją w lodówce i zużyć w ciągu 45 dni.

Category: Omega-3 Kids

Skład Omega-3 Kids z olejem rybim i olejem z dorsza (wartości przeliczone na łyżeczce (5 ml)):

EPA (kwas eikozapentaenowy) = 530 mg,
DHA (kwas dokozanheksaenowy) = 371 mg,
Witamina A = 239 IU
Witamina E = 3,6 mg (mieszanka tokoferolu).

Category: Omega-3 Kids

Omega-3 Kids można przyjmować o dowolnej porze dnia bez żadnych problemów. Aby organizm mógł optymalnie wchłonąć i przetworzyć olej omega-3, zalecamy przyjmowanie oleju napóźniej do popołudnia, ponieważ jego biodostępność jest najlepsza w ciągu dnia. Możesz na przykład podać swojemu dziecku Omega-3 Kids z poranną owsianką, jogurtem lub musli.

Category: Omega-3 Kids

Dla wielu przyjmowanie oleju, bez względu na to, czy jest to olej rybny, oliwkowy czy rzepakowy, jest początkowo czymś niezwykłym – szczególnie dla najmłodszych z nas. Doskonale to rozumiemy, dlatego zalecamy po prostu włączyć olej do codziennej diety dziecka. Spróbuj dodać łyżeczkę Omega-3 Kids do soku, jogurtu lub musli Twojego dziecka.

Category: Omega-3 Kids

Omega-3 Kids zawiera połączenie oleju z dorsza (bogatego w DHA) i oleju rybnego (bogatego w EPA) w odpowiednich proporcjach oraz 20% organicznej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno jako przeciwutleniacza i organicznego oleju pomarańczowego dla smaku.

Skład:

Naturalny olej rybny (40%), naturalny olej z dorsza (40%), oliwa z oliwek (19,9%), olej pomarańczowy, mieszane i d-α-tokoferole

Category: Omega-3 Kids
Omega-3 Kids zawiera olej z dorsza (bogaty w DHA) i olej rybny (bogaty w EPA). Zawarte w nim oleje rybne pochodzą ze zrównoważonych połowów (połowów dzikich ryb) i są produkowane w Norwegii. Właściwy dobór surowca – ryby – ma decydujące znaczenie dla jakości olejów rybnych. Głównie w przypadku oleju rybnego to małe, dzikie ryby głębinowe, takie jak sardynki, makrele i sardele, są odławiane, przetwarzane i chłodzone natychmiast na pokładzie. Ryby pochodzą wyłącznie z Atlantyku. Dorsz przetwarzany w tran pochodzi również z połowów dziko żyjących ryb z Oceanu Arktycznego u wybrzeży Norwegii. W przypadku obu olejów przywiązujemy dużą wagę do świeżości oleju, dlatego od złowienia do przetworzenia często zajmuje tylko 2 do 4 godzin.

Omega-3 Total

Category: Omega-3 Total

Nasiona lnu i olej lniany zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu α-linolenowego (ALA). Problem polega na tym, że organizm musi najpierw przekształcić kwas tłuszczowy ALA w ważne dla niego kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Jednak nasze enzymy mogą przekształcić tylko maksymalnie 10% ALA w EPA i maksymalnie 0,5% w DHA. Nawet przy bardzo wysokim spożyciu ALA nie jest możliwe osiągnięcie dobrych wartości EPA i DHA – najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3.

Roślinny olej omega-3 z wysoką zawartością morskich kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) to Omega-3 Vegan. Już jedna łyżeczka dziennie dostarcza 2.000 mg cennych morskich kwasów tłuszczowych – w 100% bez ryb.

Przedawkowanie jest możliwe, ale bardzo trudne do zrealizowania. Teoretycznie należałoby przyjmować więcej niż jedną trzecią butelki dziennie. Konsekwencje przedawkowania byłyby następujące:

  • Występowanie siniaków i
  • rozcieńczenie krwi.

Wszystkie nasze produkty są bezglutenowe.

Spożycie Omega-3 Total nie jest problematyczne. Ze względu na słabą rozpuszczalność histaminy w tłuszczach, profesjonalnie produkowany olej rybny jest nieszkodliwy i dlatego nie wywołuje skutków ubocznych u osób z nietolerancją histaminy.

Category: Omega-3 Total

Ponieważ oceany stają się coraz bardziej zanieczyszczone, ma to również wpływ na ryby w oceanach świata. Im dalej łańcucha pokarmowego znajdują się ryby, tym wyższy jest poziom PCB i metali ciężkich. Na przykład, sardynki mają niższy poziom zanieczyszczeń niż dorsz.

Olej rybny NORSAN, którego używamy do produkcji Omega-3 Total, jest starannie oczyszczany z PCB i metali ciężkich w Norwegii. Oznacza to, że również pod tym względem olej ma najlepsze wartości: Mniej niż jedna piąta maksymalnego limitu UE i stosunkowo tylko 2% ilości zawartych w porcji (100g) dorsza. Jeśli codziennie spożywa się jedną łyżkę stołową oleju omega-3, stanowi to tylko około 10% średniego dziennego spożycia PCB z innych pokarmów.

Category: Omega-3 Total

Olej Omega-3 Total składa się w ok. 25% z tłoczonej na zimno organicznej oliwy z oliwek. Oliwki są zbierane wcześnie, tłoczone w ciągu maksymalnie 4 godzin i w ten sposób gwarantują wysoką zawartość polifenoli, które wraz z dobroczynnymi kwasami tłuszczowymi omega-3 mają bardzo dobre działanie antyoksydacyjne w oleju rybnym. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe i łatwo ulegają rozkładowi. Aby chronić delikatne kwasy tłuszczowe, olej Omega-3 Total zawiera organiczną i tłoczoną na zimno oliwę z oliwek z flawonoidami jako naturalnym, silnym przeciwutleniaczem.

Category: Omega-3 Total

NORSAN otrzymał jeden z najbardziej renomowanych certyfikatów w branży, “Friend of the Sea”. Gwarantuje to wkład w ochronę środowiska, a przede wszystkim światowych oceanów, poprzez obiektywną instytucję testującą. Ma on między innymi zapewnić zachowanie siedliska morskiego. Z tego powodu pozyskujemy nasze ryby tylko z wód, które nie są przełowione i posiadają certyfikat zrównoważonego rozwoju FOS. Unikamy również praktyk połowowych, które zachęcają do przyłowu zagrożonych gatunków, a nasze procesy produkcyjne są tak energooszczędne, jak to tylko możliwe. Ponadto, wspieranie organizacji non-profit, które aktywnie działają na rzecz ochrony oceanów jest bardzo bliskie naszemu sercu. Dlatego zawsze cieszymy się z nowych sugestii dotyczących zrównoważonych projektów i organizacji, które możemy wspierać. Zachęcamy do przesyłania ich do nas drogą mailową.

Category: Omega-3 Total

Porcja terapeutyczna wynosi ponad 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Odpowiada to jednej łyżce stołowej oleju Omega-3 Total. To zalecenie dotyczące dawkowania opiera się na wartościach empirycznych z ponad 3.000 analiz kwasów tłuszczowych i dlatego jest uważane za empirycznie sprawdzone.

Dlatego dla profilaktycznej opieki nad organizmem obowiązuje stałe przyjmowanie również jednej łyżki stołowej Omega-3 Total dziennie.

Category: Omega-3 Total

Dzieci i młodzież mogą również bez problemu przyjmować Omega-3 Total. Należy przestrzegać następującej zasady: 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (1 łyżka stołowa/8 ml) jest odpowiednie dla dorosłej osoby ważącej 70 kg lub więcej. Dla dziecka ważącego np. 35 kg oznacza to 1/2 łyżki stołowej lub 1 łyżeczkę Omega-3 Total dziennie.

Specjalnie dla dzieci i zmyślą o ich potrzebach stworzyliśmy Omega-3 Kids. Dwa morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA są ważne dla dobrego rozwoju dziecka. Dlatego też Omega-3 Kids zawiera połączenie oleju z dorsza (bogatego w DHA) i oleju z ryb (bogatego w EPA) w odpowiednich proporcjach.

Category: Omega-3 Total

Dzienna zalecana dawka to 8 ml, co odpowiada jednej łyżce stołowej. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia, chyba że lekarz zaleci inaczej.

Category: Omega-3 Total

Podstawowym smakiem jest smak oliwy z oliwek. Olej nie ma rybnego smaku, dzięki czemu jest bardzo przyjemny w smaku i nie powoduje nieprzyjemnego odbijania. Olej o smaku cytrynowym zawiera również organiczny olejek cytrynowy, który również przyczynia się do pozytywnego smaku.

Category: Omega-3 Total

Jedna butelka Omega-3 Total zawiera 200 ml. Przy zalecanej dziennej dawce 8 ml (1 łyżka stołowa) dziennie, jedna butelka wystarcza na około 25 dni. Nieotwarta butelka powinna być przechowywana w suchym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 25° C. Po otwarciu butelkę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 45 dni.

Category: Omega-3 Total

Skład Omega-3 Total z olejem rybim (wartości przeliczone na jedną łyżkę stołową (8 ml)):

EPA (kwas eikozapentaenowy) = 1.120 mg,
DHA (kwas dokozanheksaenowy) = 536 mg,
Witamina D = 20 mikrogramów / 800 IU,
witamina E = 3,2 mg (mieszanina tokoferoli) i
białko = 0,0 g, ponieważ zostało z niego oczyszczone.

Category: Omega-3 Total

Omega-3 Total można przyjmować o każdej porze dnia bez żadnych problemów. Aby organizm mógł optymalnie wchłonąć i przetworzyć olej omega-3, zalecamy przyjmowanie oleju do późnych godzin popołudniowych, ponieważ według niektórych badań biodostępność jest najlepsza w ciągu dnia. Olej można przyjmować z posiłkiem, ale nie jest to obowiązkowe.

Dzienna dawka, 1 łyżeczka/5 ml, zawiera 2.000 mg omega-3 i 20µg witaminy D3/800 IU.

Witamina D zawarta w Omega-3 Vegan jest wegańska. Wegańska witamina D jest pozyskiwana z uprawianych alg.

Category: Omega-3 Total

Omega-3 Total (200 ml) składa się z naturalnego, wysokodawkowanego, ale nieskoncentrowanego oleju rybiego z odławianych, dziko żyjących ryb oraz organicznej, tłoczonej na zimno oliwy z oliwek jako przeciwutleniacza i organicznego olejku cytrynowego (dostępny również w wersji naturalnej).

Składniki:

Olej rybi, oliwa z oliwek, cholekalcyferol (witamina D), mieszany tokoferol (witamina E), organiczny olejek cytrynowy.

Category: Omega-3 Total

Właściwy dobór surowca – ryby – ma decydujące znaczenie dla jakości oleju rybnego. Głównie dziko złowione małe ryby głębinowe, takie jak sardynki, makrele i sardele, są łowione, przetwarzane i chłodzone bezpośrednio na pokładzie. Ryby pochodzą wyłącznie z Atlantyku. Olej rybny NORSAN nie jest otrzymywany jako produkt uboczny z wątroby ryb, ale bezpośrednio z mięsa ryb. Często między złapaniem a przekazaniem do produkcji mijają tylko 4 godziny.

Omega-3 Vegan

Przedawkowanie jest możliwe, ale bardzo trudne do zrealizowania. Teoretycznie należałoby przyjmować więcej niż jedną trzecią butelki dziennie. Konsekwencje przedawkowania byłyby następujące:

  • Występowanie siniaków i
  • rozcieńczenie krwi.

Wszystkie nasze produkty są bezglutenowe.

Spożycie Omega-3 Total nie jest problematyczne. Ze względu na słabą rozpuszczalność histaminy w tłuszczach, profesjonalnie produkowany olej rybny jest nieszkodliwy i dlatego nie wywołuje skutków ubocznych u osób z nietolerancją histaminy.

Category: Omega-3 Vegan

Olej z alg Omega-3 Vegan jest uprawiany przy niskim poziomie zanieczyszczeń. Dzięki zrównoważonej uprawie algi, a tym samym olej z alg, nie są narażone na naturalne zanieczyszczenia, metale ciężkie i PCB występujące w oceanach świata. Mimo to, olej z alg jest oczyszczany i kontrolowany podczas produkcji.

Category: Omega-3 Vegan

Wegański olej Omega-3 składa się w ok. 25% z tłoczonej na zimno organicznej oliwy z oliwek. Oliwki są zbierane wcześnie, tłoczone w ciągu maksymalnie 4 godzin i w ten sposób gwarantują wysoką zawartość polifenoli, które wraz z dobroczynnymi kwasami tłuszczowymi omega-3 mają bardzo dobre działanie antyoksydacyjne w olejach omega-3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe i łatwo ulegają rozkładowi. Aby chronić delikatne kwasy tłuszczowe, olej Omega-3 Vegan zawiera organiczną, tłoczoną na zimno oliwę z oliwek z flawonoidami, które są naturalnymi, silnymi przeciwutleniaczami.

Category: Omega-3 Vegan

Naturalnie zawarty jod zostaje w znacznym stopniu odfiltrowany podczas delikatnego procesu oczyszczania. Analizy laboratoryjne preparatu NORSAN Omega-3 Vegan potwierdzają zawartość jodu < 1 µg na zalecaną dzienną dawkę (5 ml). Więcej w dziale Certyfikacja.

Category: Omega-3 Vegan

Dawka terapeutyczna wynosi ponad 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Odpowiada to jednej łyżeczce oleju Omega-3 Vegan. To zalecenie dotyczące dawkowania opiera się na wartościach empirycznych z ponad 3.000 analiz kwasów tłuszczowych i dlatego jest uważane za empirycznie sprawdzone.

Dlatego w celu profilaktycznej opieki nad organizmem należy stale przyjmować jedną łyżeczkę Omega-3 Vegan dziennie.

Category: Omega-3 Vegan

Dzieci i młodzież mogą również bez problemu przyjmować Omega-3 Vegan. Należy przestrzegać następującej zasady: 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (1 łyżeczka/5 ml) jest odpowiednie dla dorosłej osoby ważącej 70 kg lub więcej. Na przykład dla dziecka ważącego 35 kg oznacza to 1/2 łyżeczki omega-3 dziennie lub 1 łyżeczkę co drugi dzień.

Dodatkowo stworzyliśmy Omega-3 Kids specjalnie z myślą o potrzebach dzieci. Dwa morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA są ważne dla dobrego rozwoju dziecka. Dlatego też Omega-3 Kids zawiera kombinację oleju z dorsza (bogatego w DHA) i oleju z ryb (bogatego w EPA) w odpowiednim stosunku – natomiast jako alternatywa bez ryb Omega-3 Vegan również nadaje się doskonale.

.

Category: Omega-3 Vegan

Zalecana dzienna porcja wynosi 5 ml, co odpowiada jednej łyżeczce. Nie należy przekraczać podanej dawki, chyba że lekarz, terapeuta lub farmaceuta zaleci inaczej.

Category: Omega-3 Vegan

Oliwa Omega-3 Vegan jest pozyskiwana w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Mikroalgi, których używamy do produkcji Omega-3 Vegan nie pochodzą z morza. Hodując je w sztucznej wodzie morskiej, chronimy zasoby i zachowujemy podstawę żywieniową ryb. Ryby wzbogacają swoją zawartość omega-3 również dzięki algom. Dzięki temu nie ingerujemy w naturalny ekosystem morski, a zasoby ryb i kryla są chronione. Jesteśmy świadomi naszej odpowiedzialności wobec morza i jego mieszkańców i dlatego chcemy dać coś w zamian. Wspieranie organizacji non-profit zajmujących się ochroną siedlisk morskich jest szczególnie bliskie naszemu sercu. Znasz ciekawy projekt lub organizację, którą warto wesprzeć? Następnie wyślij nam swoją sugestię e-mailem.

Category: Omega-3 Vegan

Omega-3 Vegan ma bardzo przyjemny smak. W pierwszej kolejności czuć smak oliwy z oliwek i odświeżającego organicznego olejku cytrynowego. Użyty olejek cytrynowy ma łagodny i świeży smak, a nie kwaśny czy gorzki. Wegański olej Omega-3 nie ma smaku ryby ani alg, dzięki czemu jest bardzo przyjemny w smaku i nie wywołuje nieprzyjemnego odbijania.

Category: Omega-3 Vegan

Jedna butelka Omega-3 Vegan zawiera 100 ml. Przy zalecanej dziennej porcji 5 ml (1 łyżeczka) dziennie, jedna butelka wystarcza na około 20 dni. Nieotwarta butelka powinna być przechowywana w suchym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 25 °C. Po otwarciu butelki należy przechowywać ją w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.

Category: Omega-3 Vegan

Skład Omega-3 Vegan z olejem z alg (wartości w przeliczeniu na jedną łyżeczkę (5 ml):

EPA (kwas eikozapentaenowy) = 609 mg
DHA (kwas dokozanheksaenowy) = 1,158 mg

Dzienna dawka, 1 łyżeczka/5 ml, zawiera 2.000 mg omega-3 i 20µg witaminy D3/800 IU.

Witamina D zawarta w Omega-3 Vegan jest wegańska. Wegańska witamina D jest pozyskiwana z uprawianych alg.

Category: Omega-3 Vegan

Omega-3 Vegan można przyjmować o każdej porze dnia bez żadnych problemów. Aby organizm mógł optymalnie wchłonąć i przetworzyć olej omega-3, zalecamy przyjmowanie oleju do późnych godzin popołudniowych, ponieważ biodostępność jest najlepsza w ciągu dnia. Olej można przyjmować z posiłkiem, ale nie jest to obowiązkowe.

Category: Omega-3 Vegan

Omega-3 Vegan (100 ml) składa się z unikalnej kombinacji roślinnego oleju z alg o wysokiej zawartości substancji czynnych, jak również z tłoczonej na zimno oliwy z oliwek z kontrolowanych upraw ekologicznych jako przeciwutleniacza i organicznego olejku cytrynowego.

Składniki:
Olej z alg (Schizochytrium sp.), oliwa z oliwek, substancja utrzymująca wilgoć (olej słonecznikowy), ekstrakt z rozmarynu, przeciwutleniacze (tokoferole, palmitynian askorbylu), organiczny olejek cytrynowy.

Category: Omega-3 Vegan

Decydujący dla jakości oleju z alg jest właściwy dobór surowca – czyli alg. Mikroalga Schizochytrium sp. stanowi podstawę naszego wegańskiego oleju z alg. Ten typ alg należy do mikroalg morskich i składa się z mikroskopijnie małych jednokomórkowych glonów. Ten rodzaj alg występuje w lasach namorzynowych na wybrzeżach tropikalnych. Żywi się wyłącznie materią organiczną i roślinną, np. obumarłymi liśćmi. Szczególną cechą tej algi jest to, że tworzy ona dwa tak ważne morskie kwasy tłuszczowe omega-3, DHA i EPA.

Pytania dotyczące kwasów tłuszczowych omega-3

Tak, teoretycznie jest to możliwe. Jednak trzeba by było jeść duże ilości pewnych pokarmów. Realistycznie rzecz biorąc, jest to jednak wykonalne tylko dla bardzo niewielu osób. Aby zapewnić dzienne spożycie ok. 2 g kwasów omega-3, czyli dzienną porcję zalecaną przez lekarzy, należałoby spożywać dziennie ok. 100 g śledzi, 150 g tuńczyka, 250 g łososia, 300 g makreli, 1,5 kg pstrąga lub 3 kg dorsza.

W przypadku niektórych chorób można założyć niedobór kwasów omega-3, a przebieg choroby można złagodzić poprzez przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3. Ogólnie rzecz biorąc, dieta zachodnia jest głównie związana z niedoborem kwasów omega-3. Znaki bezpośrednie nie są właściwie postrzegane, ponieważ często są częścią codziennego życia i nauczyliśmy się z nimi żyć (zaburzenia snu, słaba koncentracja, problemy z trawieniem itp.). Ponadto wiele chorób autoimmunologicznych może wynikać z niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3, chociaż wcześniej nie zauważono żadnych zmian w organizmie. Abyś mógł się upewnić, czy czegoś brakuje w Twoim ciele, możesz przeprowadzić analizę kwasów tłuszczowych.

Wiele korzystnych właściwości przypisuje się morskim kwasom tłuszczowym omega-3 (EPA i DHA). Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował następujące informacje dotyczące utrzymania podstawowych funkcji organizmu, które mogą być przypisane do morskich kwasów tłuszczowych omega-3:

    • EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca
    • DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia
    • DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu
    • DHA i EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu triglicerydów we krwi.
    • Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią
    • Przyjmowanie DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia.

Jeśli istnieje duża nierównowaga kwasów tłuszczowych omega, może to prowadzić do cichych stanów zapalnych w organizmie. Mogą one przerodzić się w poważne choroby, ponieważ omega-6 ma działanie prozapalne. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne.

Zawartość omega-3 w rybie zależy od jej gatunku. W śledziu znajduje się około 2 g kwasów omega-3 na 100 g. To sprawia, że śledź jest dobrym naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Tuńczyk, łosoś i makrela są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, chociaż na 2 g omega-3 potrzeba około 250 g łososia. W innych konwencjonalnych rodzajach ryb, poziom omega-3 jest raczej niski. Na przykład, trzeba spożyć 1,5 kg pstrąga, aby wchłonąć 2 g omega-3.

Jedną z możliwości jest spożywanie tłustych ryb, takich jak makrela, łosoś czy śledź. Jednak nasze oceany są obecnie zanieczyszczone, a stworzenia morskie, takie jak ryby, są niestety skażone zanieczyszczeniami. Potrzebujesz również stosunkowo dużych ilości ryb, aby uzyskać zalecaną dawkę 2.000 mg omega-3 dziennie. Konkretnie będzie to 100 g śledzia, 250 g łososia lub 1,5 kg pstrąga – codziennie. Inne źródła omega-3 to olej lniany, nasiona chia i orzechy włoskie. Jednak te roślinne źródła omega-3 zawierają tylko kwas tłuszczowy omega-3 ALA. Tylko 0,5-10% z tego jest przekształcane w ważne morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA. EPA i DHA w szczególności mają więcej pozytywnych właściwości niż roślinny kwas tłuszczowy omega-3 ALA. Wszystkie produkty NORSAN Omega-3 są oczyszczone z PCB, zanieczyszczeń i metali ciężkich oraz są bogate w EPA i DHA. Oleje z ryb i alg NORSAN o wysokiej dawce i jakości są dobrą i bezpieczną alternatywą dla bezpiecznego spożycia wysokiej jakości morskich kwasów tłuszczowych omega-3

Podchodząc do odpowiedzi na to pytanie z trybu działania, proporcje EPA i DHA są kluczowe. EPA jest przede wszystkim zaangażowany w regulację stanu zapalnego, a DHA jest przede wszystkim istotne dla funkcji poznawczych i zdrowia nerwów. Oba kwasy tłuszczowe są obecne we wszystkich olejach, ale stosunkowo więcej EPA jest w Omega-3 Total, natomiast więcej DHA jest w Omega-3 Vegan i Omega-3 Arktis.

W związku z tym można dokonać rozróżnienia: metabolizm, serce, reumatyzm, alergie itp. czyli wszystkie choroby przewlekłe z udziałem stanu zapalnego -> Omega-3 Total.

Demencja, ADHD, rozwój mózgu w czasie ciąży raczej z Omega-3 Vegan lub Omega-3 Arktis

Ale przede wszystkim, każdy klient powinien czuć się dobrze i lubić produkt! W końcu oprócz efektu chodzi też o smak, cenę czy ogólnie dietę roślinną. W razie wątpliwości oczywiście chętnie pomożemy Państwu w osobistej konsultacji. Pytania prosimy kierować na adres: info@www.norsan-omega.pl

Działanie środków rozrzedzających krew może zostać wzmocnione przez kwasy omega-3. Wzajemne wzmocnienie zależy od rodzaju i dawki zastosowanych preparatów. W takim przypadku należy zasięgnąć porady lekarza.

Zamówienia, wysyłka, zwrot

Dostawa do Szwajcarii nie jest możliwa. Możesz zamówić bezpośrednio w Szwajcarii za pośrednictwem naszego partnera handlowego www.swissmedicalplus.ch.

Możesz kilka opcji aby złożyć u nas zamówienie:

  • Za pośrednictwem sklepu internetowego: Po prostu umieść wybrane produkty w koszyku, wprowadź swoje dane, wybraną metodę płatności, potwierdź zamówienie, a kilka dni później otrzymasz swoje oleje omega-3 lub kapsułki.
  • Telefonicznie: W każdej chwili możesz złożyć u nas zamówienie telefonicznie. Niezależnie od tego, czy robisz zakupy po raz pierwszy, czy nie. Jeśli nie możesz skontaktować się z nami telefonicznie, zostaw wiadomość lub zamówienie na automatycznej sekretarce. Oddzwonimy tak szybko, jak to możliwe lub natychmiast przyjmiemy zamówienie. Nasz numer telefonu: +48 77 688 8200
  • E-mailem: Prosimy o przesłanie zamówienia e-mailem, zostanie ono natychmiast zrealizowane. Oczywiście potwierdzimy Twoje zamówienie. Nasz adres e-mail: info@www.norsan-omega.pl
    .

Nasze produkty NORSAN wysyłamy z Niemiec. Wysyłka odbywa się za pośrednictwem firmy DHL.

Oferujemy bezpłatną wysyłkę od wartości zamówienia przekraczającą 200 PLN. Jeśli minimalna wartość zamówienia nie zostanie osiągnięta, obowiązują koszty wysyłki w wysokości 16 PLN.

Jeśli Twoja paczka, towar lub faktura nie spełniają Twoich oczekiwań lub masz ogólne pytania dotyczące otrzymanego zamówienia, prosimy o bezpośredni kontakt: info@www.norsan-omega.pl.

Jeśli otrzymałeś uszkodzoną przesyłkę, lub jeśli w Twojej przesyłce nie było wszystkich zamówionych produktów, prosimy o skontaktowanie się z nami pod adresem: info@www.norsan-omega.pl

Paczka zostanie wysłana jeszcze raz.

Jeśli nie otrzymałeś przesyłki w ciągu 5 dni roboczych, prosimy o krótką wiadomość, abyśmy mogli sprawdzić aktualny status Twojej paczki razem z DHL: e-mail: info@www.norsan-omega.pl.