olej rybny

Olej rybny marki NORSAN

Olej rybny NORSAN jest w 100% naturalnym olejem z ryb pochodzącym z natury. Połowy ryb są starannie dobierane zgodnie z następującymi podstawowymi kryteriami:

  • Zrównoważony obszar połowowy
  • Możliwość szybkiej ekstrakcji i oczyszczania oleju rybnego
  • Szczególnie korzystne parametry analityczne, takie jak wartość TOTOX, metale ciężkie i PCB.

Nasz zespół łączy ponad 30-letnie doświadczenie w branży, które wykorzystujemy do wytwarzania najlepszych produktów. Jako punkt wyjścia wybieramy połowy ryb i dostawców, których uważamy za solidnych i gwarantujących wysoki poziom przejrzystości w sposobie pracy.

Olej rybny NORSAN jest naszym zdaniem, najlepszym olejem omega-3 do celów terapeutycznych i nie tylko. Powodem jest szczególnie dobra jakość oleju:

  • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (do 35%)
  • Z których szczególnie wysoki odsetek omega-3 EPA, w stosunku co najmniej 2:1 w porównaniu do omega-3 DHA

Nasze wysokie standardy jakości i właściwości oleju nie zawsze pozwalają na połów ryb w Norwegii, dlatego też inne wody mogą być uważane za zapewniające wysoki standard naszego oleju rybnego NORSAN. Zazwyczaj używamy małych ryb atlantyckich, takich jak śledzie, sardele i sardynki.

Omega 3 total
Olej Omega-3 Total
99,00 zł
Olej Omega-3 Arktis
47,00 zł
Olej Omega-3 KIDS
79,00 zł

Naturalny olej rybny z dziko żyjących ryb

Ważne jest, aby do organizmu dodawać substancje naturalne, a nie substancje modyfikowane przez człowieka. W firmie NORSAN jesteśmy przekonani, że natura pomyślała o czymś w kategoriach kompozycji i dlatego może być lepiej wykorzystana przez ciało. Dlatego olej rybny NORSAN jest produkowany naturalnie i nie jest wyżej skoncentrowany w omega-3 poprzez procesy chemiczne. W stanie naturalnym olej rybny zawiera już wysoki udział cennych kwasów tłuszczowych omega-3 w ilości do 35%.

Naturalny olej rybny, taki jak olej rybny NORSAN, zawiera szerokie spektrum do 50 różnych kwasów tłuszczowych. W skoncentrowanym produkcie z oleju rybiego ten naturalny skład ulega zniszczeniu i zamiast tego otrzymuje się skoncentrowane ilości wybranych kwasów tłuszczowych. Wciąż mało wiadomo, jak zachowuje się (przetworzony) skoncentrowany olej po spożyciu go w organizmie. Aby osiągnąć podobne dobre efekty jak w przypadku spożywania ryb tłustych, zaleca się stosowanie naturalnych, niezagęszczonych produktów.

Ekstracja i czyszczenie

Surowy olej jest otrzymywany poprzez delikatne podgrzewanie i tłoczenie ryb. Niestety, wykorzystanie ciepła jest na tym etapie nieuniknione. Niemniej jednak zwraca się uwagę, aby proces ten stosować szczególnie delikatnie w odniesieniu do kwasów tłuszczowych.

Beztlenowe środowisko przetwarzania oleju rybnego NORSAN jest gwarantowane, dzięki czemu nasz olej jest optymalnie chroniony przed utlenianiem. Utlenianie powoduje nieprzyjemny zapach ryb i upośledza ich smak.  Wartość TOTOX – wartość utleniania lub również wartość „świeżości” oleju (im niższa, tym świeższa) – mieści się w niskim zakresie 13, co potwierdza wysoką świeżość oleju.

Ponieważ środowisko morskie jest niestety coraz bardziej zanieczyszczone metalami ciężkimi i chemikaliami, jego mieszkańcy również pochłaniają te zanieczyszczenia poprzez swoją dietę. Z tego powodu konieczne jest dokładne oczyszczenie surowego oleju rybnego i usunięcie potencjalnych zanieczyszczeń..

W tym celu korzystamy z nowoczesnego zakładu w Norwegii, który w unikalny sposób zapewnia filtrację i oczyszczanie oleju z metali ciężkich, zanieczyszczeń i PCB przy jednoczesnym zachowaniu jakości oleju rybiego. Specjalny proces rafinacji polega na efektywnym i unikalnym, 3-krotnym czyszczeniu podczas pierwszych 3 etapów procesu.

Podczas gdy standardowe procesy przemysłowe polegają jedynie na grubym czyszczeniu w dwóch etapach, my również przeprowadzamy specjalną mikrodestylację, w której pozostałe zanieczyszczenia są dokładnie odfiltrowywane.

Belastung PCB EU San Omega FischöL Kabeljau

Ekstrakcja i czyszczenie

Surowy olej jest otrzymywany poprzez delikatne podgrzewanie i tłoczenie ryb. Niestety, wykorzystanie ciepła jest na tym etapie nieuniknione. Niemniej jednak zwraca się uwagę, aby proces ten stosować szczególnie delikatnie w odniesieniu do kwasów tłuszczowych.

Beztlenowe środowisko przetwarzania oleju rybnego NORSAN jest gwarantowane, dzięki czemu nasz olej jest optymalnie chroniony przed utlenianiem. Utlenianie powoduje nieprzyjemny zapach ryb i upośledza ich smak.

Belastung PCB EU San Omega FischöL Kabeljau

Ponieważ środowisko morskie jest niestety coraz bardziej zanieczyszczone metalami ciężkimi i chemikaliami, jego mieszkańcy również pochłaniają te zanieczyszczenia poprzez swoją dietę. Z tego powodu konieczne jest dokładne oczyszczenie surowego oleju rybnego i usunięcie potencjalnych zanieczyszczeń.

W tym celu korzystamy z nowoczesnego zakładu w Norwegii, który w unikalny sposób zapewnia filtrację i oczyszczanie oleju z metali ciężkich, zanieczyszczeń i PCB przy jednoczesnym zachowaniu jakości oleju rybiego. Specjalny proces rafinacji polega na efektywnym i unikalnym, 3-krotnym czyszczeniu podczas pierwszych 3 etapów procesu

Podczas gdy standardowe procesy przemysłowe polegają jedynie na grubym czyszczeniu w dwóch etapach, my również przeprowadzamy specjalną mikrodestylację, w której pozostałe zanieczyszczenia są dokładnie odfiltrowywane.

Zrównoważenie

Nasza filozofia stanowi tutaj podstawę. Doceniamy to, że wolno nam zbierać te wysokiej jakości surowce z morza. W tej roli jesteśmy świadomi naszej odpowiedzialności wobec natury. Z tego powodu zrównoważony rozwój i ochrona zasobów rybnych stanowią dla nas najwyższy priorytet przy wyborze miejsc połowu. Pracujemy według ścisłych zasad etycznych i formalnych.

Olej rybny NORSAN posiada certyfikat Friend of the Sea i jest otrzymywany z ryb, które pochodzą z wód certyfikowanych jako zrównoważone przez FOS. Więcej.

Friend of the Sea Fischöl

Dlaczego niezbędny jest wysoki udział EPA?

Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA odgrywają centralną rolę w kontrolowaniu procesów zapalnych w organizmie.

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA są punktem wyjścia dla przeciwzapalnego hormonu prostaglandyny typu 3 (PGE3). Jako eikozanoidy, hormon ten jest antagonistą hormonu zapalnego prostaglandyna typu 2 (PGE2), z czego kwas tłuszczowy omega-6 (kwas arachidonowy) jest materiałem wyjściowym. W ten sposób EPA spowalnia zapalne działanie PGE2 z kwasu arachidonowego. Na marginesie, aspiryna atakuje również objawy PGE2.
  • EPA można przekształcić na DHA. Ten kwas tłuszczowy ma również działanie przeciwzapalne.
  • Wysoki udział omega-3 EPA w organizmie spowalnia zdolność konwersji kwasów tłuszczowych omega-6 (omega-3 i omega-6 dzielą zdolność konwersji w organizmie). Ten pośredni efekt hamuje w ten sposób powstawanie kwasu arachidonowego omega-6 w organizmie.

Stosunek EPA do DHA w Omega-3 Total wynosi około 2:1. Okazał się on skuteczny w równoważeniu nierównowagi omega-6/3 w organizmie (na podstawie ponad 3000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych w Niemczech).

Umwandlung Fettsäuren
Menu