MenuMenu

Filozofia zdrowia

„Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim pokarmem!”
– Hipokrates z Kos, ok. 400 pne Chr.

Podobnie jak Hipokrates z Kos, podzielamy opinię, że dieta odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu. Dlatego zasady naszej filozofii zdrowia są następujące:

  • Utrzymuj swoją dietę tak naturalną, jak to tylko możliwe.

  • Nie ma dobrych i złych tłuszczów – poza przemysłowymi tłuszczami trans – są tylko niekorzystne proporcje.

  • Cukier, biała mąka i nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 to główna przyczyna wielu problemów zdrowotnych.

  • Codzienne spożywanie naturalnego oleju rybnego lub oleju z alg roślinnych o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 jest korzystne dla naszego zdrowia.

Naszym głównym celem jest zapewnienie wystarczającej ilości kwasów omega-3, a nie zmuszanie Cię do przyjmowania suplementów diety. Osoba z odpowiednio wysokim indeksem omega 3 (powyżej 8%) nie musi suplementować omega-3. Zalecamy wykonanie analizy kwasów tłuszczowych w celu określenia swojego indeksu omega-3 i dostosowania suplementacji.

Jaki są cele marki NORSAN?

NORSAN wyznaczył sobie dwie misje:

  • Dostarczenie informacji na temat sposobu działania i roli tłuszczów w naszym organizmie, w szczególności na temat wpływu omega-3 na zdrowie.
  • Opracowanie i oferowanie najlepszych produktów omega 3. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, zapoznaj się z naszą filozofią produktu.

Te dwie misje wokół tematu omega-3 są równie ważne. Na szczęście nie jest trudno zdobyć podstawową wiedzę na temat kwasów tłuszczowych omega-3. Oferując różne materiały informacyjne, indywidualne tutoriale i webinaria dla wszystkich zainteresowanych tematyką omega-3, staramy się przyczynić do lepszego poznania kwasy tłuszczowych i ich zalet. Produkty NORSAN zostały opracowane tak, aby regulować niedobór kwasów omega-3 w organizmie i utrzymywać ich wystarczająco wysoki poziom.

Generalnie jednak 9 na 10 osób ma wyraźny i mierzalny deficyt kwasów omega-3, więc nasze oleje byłyby odpowiednim uzupełnieniem ich dotychczasowej diety dla większości populacji.

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Rzeczywiste działanie kwasów tłuszczowych omega-3 jest omawiane na wiele różnych sposobów. W kręgach ekspertów, na przykład, niektóre grupy są zdania, że regularne spożywanie omega-3 nie ma żadnego wpływu i dlatego nie jest konieczne dla zdrowia. Z drugiej strony, istnieje wielu ekspertów, którzy mogą wyraźnie udowodnić pozytywne skutki zdrowotne omega-3 dla wielu różnych chorób i problemów zdrowotnych.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia i organizmu, ale w przypadku ich deficytu konieczne jest odpowiednie dawkowanie, tak aby ich przyjmowanie również pomagało. Konwencjonalna kapsułka omega-3 dziennie jest tak samo bezużyteczna jak robienie jednej pompki każdego dnia. To trochę pomaga, ale nie do końca. Przy deficycie omega-3, zazwyczaj potrzebujesz co najmniej 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, co często oznacza 10 do 15 konwencjonalnych kapsułek (zawartość kapsułek omega-3 jest bardzo różna).

Czy omega-3 faktycznie działa?

Odpowiedź jest prosta: omega-3 działają tylko wtedy, gdy są prawidłowo przyjmowane. Porównaj to ze sportem, który powszechnie uznaje się za zdrowy i dobry dla naszego organizmu. Jeśli jednak dana osoba ćwiczy tylko 3 minuty dziennie, nie poprawi to znacząco jej kondycji fizycznej. Cóż, to samo dotyczy omega 3.

 

Jak w przypadku każdego jedzenia, trzeba również zwrócić uwagę na jakość. Jakie surowce zostały użyte i jak są przetwarzane? Jeśli w skrajnych przypadkach zażyjesz 10 kapsułek, gdzie olej rybi już się zepsuł, to nie możesz oczekiwać dobrego efektu. Ciało próbuje (na szczęście) pozbyć się tego oleju i masz nieprzyjemny refluks. Z dobrej jakości olejem omega-3 tego nie ma. Z tego powodu NORSAN oferował nasze oleje tylko w postaci płynnej w pierwszych kilku latach. Nie dlatego, że uważamy, że kapsułki w niektórych przypadkach nie są przydatne czy dobre – raczej chcieliśmy podkreślić, że dobrego oleju nie trzeba „chować” w kapsułce. Przecież, nigdy nie wpadlibyśmy na ten pomysł z żadnym innym jedzeniem.

Na rynku dostępnych jest wiele koncentratów omega-3. Zaletą koncentratów jest to, że trzeba brać mniej kapsułek. Minusem jest jednak to, że nie jest to już produkt naturalny. NORSAN wierzy, że żywność powinna być jak najbardziej naturalna. Dzięki temu w żadnym z naszych produktów nie znajdziesz koncentratów omega-3, a jedynie naturalnie wysokodawkowe oleje.

Jaka jest optymalna porcja omega-3?

Odpowiedź na to pytanie jest inna dla każdej osoby i wynika z opisanej poniżej metody diagnostycznej. Wielkość dawki zależy zatem od indywidualnego stosunku kwasów tłuszczowych w organizmie i powinna być wystarczająco wysoka, aby zrekompensować potencjalny deficyt. W odniesieniu do optymalnej zawartości kwasów omega-3 w organizmie istnieje powszechna zgoda naukowa, że ​​powinna ona wynosić powyżej 8%.

We współpracy z wiodącym w Europie laboratorium do pomiarów kwasów tłuszczowych, Omegametrix® GmbH w Monachium, firma NORSAN przeprowadziła obecnie ponad 30 000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych. Obraz jest dość jasny: u dorosłych z istniejącym deficytem kwasów omega-3 skuteczna dawka zaczyna się od 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) dziennie.

Jaki efekt daje przyjmowanie 1-2 konwencjonalnych kapsułek omega-3 o zawartości omega-3 ok. 150 mg każda? Jednoznaczna odpowiedź brzmi: żaden!

Jest to również wyjaśnienie, dlaczego wciąż pojawiają się badania, w których spożycie omega-3 nie wykazało żadnego efektu – użyta w badaniu dawka była najczęściej zbyt niska.

Z tego powodu NORSAN stoi na stanowisku, że do uzyskania pożądanego efektu zdrowotnego niezbędna jest odpowiednio wysoka dawka.

METODA DIAGNOSTYCZNA – POMIAR SUKCESU ZAMIAST CZYSTEJ NADZIEI na poprawę

O co chodzi z kwasami tłuszczowymi omega-3? Z naszego punktu widzenia nie skupiamy się na tym, które kapsułki lub jaki olej należy przyjmować, ale na tym, aby w organizmie było wystarczająco dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Pierwszym krokiem diagnostycznym jest zatem pomiar kwasów tłuszczowych w organizmie. Ich stosunek można określić w kontekście analizy kwasów tłuszczowych.

W populacji zachodnio-europejskiej analiza kwasów tłuszczowych ujawnia niedobór kwasów omega-3 u 9 na 10 osób. Następujące wartości są mierzonymi wartościami średnimi (zalecane zakresy):

  • Stosunek omega-6/3  1:1 a 2.5:1
  • Index omega-3 powyżej 8%
  • Procent przemysłowych tłuszczów trans poniżej 0.5 %

Za pomocą pomiaru kwasów tłuszczowych można również ocenić powodzenie, czy sukces zmiany diety. Ten krok jest pomocny również dla firmy NORSAN, ponieważ procedura ta umożliwia precyzyjną kontrolę skuteczności preparatu omega-3 na podstawie laboratoryjnych wyników badań krwi.

Dobrze wiedzieć: NORSAN był pierwszą firmą w Niemczech, która wprowadziła tę metodę diagnostyczną.

Rozkład kwasów tłuszczowych w organizmie jest odzwierciedleniem naszej diety.

Struktura kwasów tłuszczowych w organizmie jest odzwierciedleniem naszej diety. W zależności od indywidualnego wyniku pomiaru, propozycją regulacji mogą być:

  • Za dużo kwasu omega-6 arachidonowego -> mniejsze spożycie produktów mięsnych
  • Zbyt niski poziom kwasów omega-3 -> większe spożycie produktów rybnych
  • Zbyt wysoki poziom kwasów tłuszczowych trans -> Mniejsze spożycie przemysłowo przetworzonej żywności z kwasami tłuszczowymi trans (“uwodornione oleje roślinne”)

NORSAN opowiada się za regulacją kwasów tłuszczowych poprzez zrównoważoną i zróżnicowaną dietę, a w razie potrzeby zaleca stosowanie naturalnych suplementów diety.