Kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Ponieważ są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.

Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas alfa-linolenowy (ALA)

Omega-3 Total

99,00 zł

Omega-3 Kapsułki

109,00 zł

Omega-3 Arktis

47,00 zł

Omega-3 Arktis

47,00 zł

Omega-3 KIDS

79,00 zł

Omega-3 KIDS

65,00 zł

Kwasy omega-3 pochodzenia morskiego, a roślinne omega-3

Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ kwasów omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 są dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych z ryb i alg morskich, ale ich nie zastępują, dlatego nie mogą być trakowane jako zamienniki w diecie.

Ludzki organizm może przekształcić kwasy omega-3 ALA w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, ale współczynnik konwersji do EPA i DHA różni się znacznie w zależności od organizmu i zależy od różnych czynników (takich jak wiek, płeć, waga i metabolizm). Współczynnik konwersji wynosi średnio tylko około 5 – 10 procent.

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych kwasów omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!

Różnica pomiędzy kwasami omega-3 morskimi, a roślinnymi

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) występują m.in. oleju rzepakowym, orzechach i nasionach chia.

kwasy omega-3

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3  (EPA, DHA) występują m.in. w tłustych rybach morskich, owocach morza i algach

kwasy omega-3

Kwasy omega-3: co warto wiedzieć?

Jak pomagają kwasy omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza morskie EPA i DHA jak również zrównoważony stosunek omega-6/3 są bardzo ważne dla naszego zdrowia,  zwłaszcza dlatego, że regulują między innymi ciche stany zapalne w organizmie

Ile kwasów omega-3 potrzebuję dziennie?

2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, reguluje niedobór omega-3 w Twoim organizmie. Zalecenie opiera się na wynikach analizy kwasów tłuszczowych i badaniach naukowych.

Dlaczego potrzebuję tak dużo kwasów omega-3?

Ze względu na obecną sytuację żywieniową wiemy, że u większości ludzi występuje deficyt kwasów omega-3. Rezultatem jest niezrównoważony stosunek omega-6/3.

Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej!

Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,) Algi są uprawiane w sztucznej wodzie morskiej, a zatem olej wegański z alg jest wolny od zanieczyszczeń środowiska. Dodatkowo algi są uprawiane przy użyciu mieszanki dwutlenku węgla i światła słonecznego, zapewniając zrównoważone źródło kwasów omega-3 w postaci EPA i DHA. W procesie pozyskiwania i produkcji nie uczestniczą zwierzęta. Olej z alg jest klasyfikowany jako żywność wegańska.

Kwasy omega -3 dla dzieci

Zarodki, noworodki i dzieci szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się – to brainfood dla najmłodszych! Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, morskie kwasy tłuszczowe omega-3 są również dobre dla wzroku i serca. Dlatego produkty omega-3 dla dzieci powinny zawierać naturalne oleje rybne najwyższej jakości bogate w EPA i DHA.

Jaki wpływ mają kwasy EPA i DHA na nasze zdrowie?

EPA, czyli kwas eikozapentaenowy (występuje w tłustych rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki)

Tylko w znikomych ilościach syntetyzowany z kwasów omega-3 ALA przez nasz organizm, natomiast z powodzeniem syntetyzowany przez tłuste ryby morskie.

  • Redukuje lipidy obniżając trójglicerydy
  • Obniża ryzyko arteriosklerozy redukując wapnienie LDL
  • Zwalcza zakrzepice obniżając krzepliwość krwi
  • Łagodzi stany zapalne
  • Składnik tradycyjnych terapii przeciw depresji, wypaleniu, zaburzeniom nastroju, ADHD, agresji.

DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy (wyspuję w tłustych rybach morskich – łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki)

Kwas DHA to najbardziej szlachetna forma omega-3.

  • Usprawnia prawidłowy rozwój układu nerwowego, a także wspomaga wzrok. Noworodki w szczególności potrzebują DHA do budowy tkanki nerwowej oraz siatkówki oka.
  • Dieta bogata w DHA sprzyja procesom uczenia się i przyjmowania informacji
  • Przeciwdziała nadciśnieniu
  • Zapobiega palpitacjom stabilizując rytm bicia serca
  • Przydatny w zapobieganiu chorobie Alzheimera
  • Redukuje lipidy obniżając trójglicerydy
  • Łagodzi stany zapalne
  • Pomaga spalać złe tłuszcze

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał pozytywną opinię na temat kwasów tłuszczowych omega-3 morskich EPA i DHA
EFSA potwierdził następujące skutki zdrowotne:

Omega-3 ist gut für die Gesundheit des Herzens

Wpływ omega-3 na pracę serca

Czynniki wpływające na zdrowie serca to właściwości przepływu krwi i procesów przemiany materii komórkowej. Wystarczająca podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że czynniki te mogą pod ich wpływem ulec poprawie.

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.

Omega-3 ist gut für die Augen und das Sehen

Wpływ omega-3 na wzrok

Komórki w oku ludzkim zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.

DHA pomaga utrzymać naturalne zdolnoci widzenia.

Omega-3 ist gut für das Gehirn, Denkleistung und das Gedächtnis

Wpływ omega-3 na mózg

Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ostatnie badania wykazują wyraźną korelację pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcji mózgu.

DHA przyczynia się do utrzymania normalnej funkcji mózgu.

Omega-3 ist gut in der Schwangerschaft für die Entwicklung des Fötus

Efekt działania omega-3 w czasie ciąży

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu oraz niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 przez osoby dorosłe (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).

Omega-3 ist gut für die Entwicklung von Babys

Wpływ omega-3 na niemowlęta po urodzeniu

Przyjmowanie DHA przez niemowlę (follow-on food) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt w wieku do 12 miesięcy. Według EFSA, pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA za pomocą formuły do dalszego żywienia niemowląt.

Wysokiej jakości suplementy NORSAN z kwasami omega-3 

Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce

Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem

Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane

Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich

100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.

Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz

Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea

Menu