MenuMenu

Kwasy omega-3

Czym są kwasy tłuszczowe omega-3:

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Ponieważ są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.

Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas alfa-linolenowy (ALA)

Kwasy omega-3 pochodzenia morskiego, a roślinne omega-3

Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ kwasów omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 są dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych z ryb i alg morskich, ale ich nie zastępują, dlatego nie mogą być trakowane jako zamienniki w diecie.

Ludzki organizm może przekształcić kwasy omega-3 ALA w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, ale współczynnik konwersji do EPA i DHA różni się znacznie w zależności od organizmu i zależy od różnych czynników (takich jak wiek, płeć, waga i metabolizm). Współczynnik konwersji wynosi średnio tylko około 5 – 10 procent.

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych kwasów omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!

RÓŻNICA MIĘDZY KWASAMI OMEGA-3 MORSKIMI,
A ROŚLINNYMI OMEGA-3

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) występują m.in. oleju rzepakowym, orzechach i nasionach chia.

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3  (EPA, DHA) występują m.in. w tłustych rybach morskich, owocach morza i algach

Olej z alg morskich jako alternatywa dla oleju rybnego

Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,), który ma kilka zalet w stosunku do oleju z ryb:

  • W odniesieniu do metali ciężkich olej z alg ma tę zaletę, że algi są uprawiane w sztucznej wodzie morskiej, a zatem olej jest wolny od zanieczyszczeń środowiska.
  • Algi są uprawiane przy użyciu mieszanki dwutlenku węgla i światła słonecznego, zapewniając zrównoważone źródło kwasów omega-3 w postaci EPA i DHA.
  • W procesie pozyskiwania i produkcji nie uczestniczą zwierzęta. Algi są klasyfikowane jako żywność wegańska.

Te korzyści sprawiły, że w 2017 r. NORSAN wprowadził do swojego portfolio olej z alg morskich

Kwasy omega -3 dla dzieci W FORMIE OLEJU I pYSZNYCH żELKÓW

Kwasy omega-3 dla dzieci: naturalna suplementacja wspiarająca rozwój dziecka

Zarodki, noworodki i dzieci szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się – to brainfood dla najmłodszych! Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, morskie kwasy tłuszczowe omega-3 są również dobre dla wzroku i serca. Dlatego produkty omega-3 dla dzieci powinny zawierać naturalne oleje rybne najwyższej jakości bogate w EPA i DHA.

Naturalny olej rybny składa się z kompleksu ponad 50 kwasów tłuszczowych. Ta naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana podczas ekstrakcji i oczyszczania oleju NORSAN Omega-3 KIDS. Efekt spożycia takiego nie skoncentrowanego naturalnego oleju rybnego jest podobny do spożycia ryb.

JAKI WPŁYW MAJĄ KWASY EPA I DHA NA NASZE ZDROWIE?

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca

 Serce jest najważniejszym organem w organizmie człowieka. Czynnikami wpływającymi na zdrowie serca są właściwości przepływu krwi i procesy metaboliczne komórek. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że na te czynniki można pozytywnie wpływać.

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.

DHA pomaga utrzymać jakość widzenia

Komórki ludzkiego oka zawierają szczególnie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.

DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu

Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najnowsze badania wykazują wyraźny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcjonowania mózgu.

DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią.

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA: Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).

Przyjmowanie DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia

Przyjmowanie DHA przez niemowlę (preparat do dalszego żywienia niemowląt) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA, poprzez formułę kontynuacji.

WYSOKIEJ JAKOŚCI SUPLEMENTY NORSAN Z KWASAMI OMEGA-3!

1. Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce

2.Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem

3.Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane

4.Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich

5.100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.

6.Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz

7.Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea