Olej z alg

Olej z alg morskich NORSAN

NORSAN olej z alg otrzymywany jest z alg Schizochytrium sp. Jest to mikroalga, która tworzy ważne morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Nasz zespół łączy ponad 30-letnie doświadczenie w przemyśle, a przede wszystkim wiedzę na temat właściwej równowagi kwasów tłuszczowych w organizmie. Tę wiedzę i doświadczenie wykorzystujemy do doboru najlepszych surowców dla naszych produktów. Wybraliśmy olej z alg według następujących podstawowych kryteriów:

  • Bogactwo w EPA i DHA (wiele olejów z alg zawiera tylko DHA)
  • Wysoka zawartość omega-3
  • Uzyskanie oleju w sposób jak najbardziej naturalny, bez późniejszego zwiększania stężenia kwasów tłuszczowych omega-3 w oleju.
  • Szczególnie korzystne wartości analityczne, takie jak wartość TOTOX, metale ciężkie i PCB.
  • Zrównoważenie
  • 100% vegan

Omega-3 Vegan

109,00 zł

Omega-3 Vegan kapsułki

99,00 zł

Olej z alg morskich – 100% wegański

NORSAN olej z alg jest w 100% olejem roślinnym i dlatego doskonale nadaje się również dla osób, które nie spożywają mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla wegan i wegetarian olej z alg NORSAN oferuje możliwość dostarczania na bazie roślinnej ważnych morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA.

San Omega Vegan Frischewert

Pozyskiwanie oleju z alg

Algi uprawia się w sztucznej wodzie morskiej, a następnie fermentuje w środowisku wodnym. Surowy olej jest wydobywany za pomocą wirówki. Proces ten jest szczególnie delikatny dla kwasów tłuszczowych. Olej z alg NORSAN jest produkowany w środowisku beztlenowym, dzięki czemu nasz olej jest optymalnie chroniony przed utlenianiem. Utlenianie powoduje nieprzyjemne zapachy i negatywnie wpływa na smak. Wartość utleniania (wartość TOTOX) – znana również jako wartość „świeżości” (im niższa, tym świeższa) – mieści się w niskim zakresie 11, co świadczy o wysokiej świeżości oleju z alg. Ze względu na uprawę alg, olej jest również bardzo ubogi w substancje szkodliwe. Zastosowaliśmy nowoczesny system, który filtruje olej w unikalny sposób.

Zrównoważenie

Przywiązujemy dużą wagę do zrównoważonego rozwoju i starannego traktowania środowiska naturalnego. Poprzez uprawę alg morskich chronimy zasoby morza a dzięki temu populacje ryb i kryla dla których mikroalgi są pożywieniem.

Ponadto bardzo ważne jest dla nas wsparcie organizacji non-profit zajmujących się ochroną morza. Dlatego stale poszukujemy nowych projektów i organizacji, które warto wspierać.

Czy wiesz o organizacji, której powinniśmy się bliżej przyjrzeć? Jeśli tak to napisz do nas e-mail z Twoją propozycją.

Umwandlung Fettsäuren

Dlaczego w oleju z alg ważne jest uwzględnienie EPA?

EPA z alg odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu procesów zapalnych w organizmie.

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA z alg są punktem wyjścia dla hormonu przeciwzapalnego prostaglandyna typu 1 (PGE1). Jako eikozanoidy, hormon ten jest antagonistą hormonu zapalnego prostaglandyna typu 2 (PGE2), z czego kwas tłuszczowy omega-6 (kwas arachidonowy) jest materiałem wyjściowym. W ten sposób PGE1 EPA spowalnia efekt zapalny PGE2. Na marginesie, aspiryna atakuje również objawy PGE2.
  • Wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3 EPA w organizmie zmniejsza zdolność przetwarzania kwasów tłuszczowych omega-6 (omega-6 i omega-3 dzielą zdolność przetwarzania w organizmie). Ten pośredni efekt hamuje powstawanie kwasu arachidonowego omega-6 w organizmie.
Menu