Właściwości potwierdzone zgodnie z danymi EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pozytywnie ocenia kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA. Poniżej przedstawiono pozytywne skutki działania EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dokozaheksaenowego) potwierdzone przez EFSA:

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca
Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.

DHA pomaga utrzymać jakość widzenia
Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu
Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

DHA i EPA pomagają utrzymać normalny poziom trójglicerydów we krwi
Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 2 g EPA i DHA. Łączne dzienne spożycie 5 g EPA i DHA łącznie nie może zostać przekroczone.

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią.
Według EFSA pozytywny efekt występuje przy dziennym pobraniu co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego pobrania kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).

Przyjmowanie DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia.
Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA za pomocą formuły do dalszego żywienia niemowląt.
- 2.000 mg omega-3 prna dawkę dzienną (1 łyżka stołowa)
- EPA: 1.152 mg
- DHA: 496 mg
- 2.000 mg omega-3 na dawkę dzienną (1 łyżeczka)
- EPA: 714 mg
- DHA: 1.176 mg
- 1.500 mg omega-3 na dawkę dzienną (4 kapsułki)
- EPA: 856 mg
- DHA: 368 mg
- Od lat 6: 1.120 mg omega-3 na dawkę dzienną (1 łyżeczka)
- EPA: 530 mg
- DHA: 371 mg
- 2-5 lat: 560 mg omega-3 na dawkę dzienną (1/2 łyżeczki)
- EPA: 265 mg
- DHA: 185,50 mg