Kwasy tłuszczowe, a stwardnienie rozsiane
Artykuł „Ryby przeciwko stwardnieniu rozsianemu?” autorstwa Dr. med. Volker Schmiedel, który pojawił się w Zeitschrift für Erlebnisheilskunde w czerwcu 2014 r., dostarcza informacji na temat przeciwzapalnego działania kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wykorzystuje badania i praktyczne przykłady, aby pokazać, jak można skutecznie leczyć stwardnienie rozsiane.
Kwasy tłuszczowe składają się z łańcuchów węglowodorowych, a liczba podwójnych wiązań, które zawierają, jest decydująca.
Jeśli występuje tylko jedno wiązanie podwójne, jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy. Jeśli jest więcej niż dwa wiązania podwójne, mówi się o wielonienasyconym kwasie tłuszczowym. Ponadto struktura może określać, czy jest to kwas tłuszczowy omega-3 czy omega-6.
Głównym zadaniem kwasów tłuszczowych jest magazynowanie energii w skoncentrowany sposób, regulacja ciepła ciała poprzez izolację, wspomaganie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przedłużanie uczucia sytości, umożliwienie wchłaniania składników mineralnych w jelicie i wchłaniania wapnia w kośćcu.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 wytwarzają tak zwane „dobre prostaglandyny”. Zwiększa to rozszerzenie naczyń krwionośnych i pracę mózgu, a jednocześnie zmniejsza agregację płytek krwi, stan zapalny, ból i podział komórek.
Przeciwnym biegunem do kwasów tłuszczowych omega-3 są kwasy tłuszczowe omega-6. Jednak te tak zwane „złe prostaglandyny” nie są na ogół złe, ale raczej brak równowagi tych dwóch kwasów tłuszczowych, który jest obecnie powszechny, prawdopodobnie jest częściowo odpowiedzialny za większość chorób cywilizacyjnych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wytwarzają przeciwzapalne leukotrieny i inne substancje przekaźnikowe o działaniu przeciwzapalnym. Z drugiej strony, z kwasów tłuszczowych omega-6 są to prozapalne substancje przekaźnikowe o działaniu zapalnym.
Wyniki badań
Duże badanie przeprowadzone przez zespół Jalinek i wsp. pokazało, że istnieje wyraźna korelacja między spożyciem ryb a lepszymi wartościami pozycji dotyczących jakości życia pacjentów. Istotną rolę odgrywa częstotliwość spożycia ryb, dlatego różnica pomiędzy 1-2 porcjami tygodniowo, a więcej niż 2 porcjami tygodniowo jest bardzo duża.
Dr. med. Schmiedel zauważa, że nawet jeśli stwardnienie rozsiane już się ujawniło, pacjenci mogą odnieść korzyści z wysokiego spożycia ryb. Aby uzyskać dobre działanie przeciwzapalne, potrzebne jest około 2 g kwasów tłuszczowych omega-3.
Opierając się na badaniu interwencyjnym przeprowadzonym przez Weinstock-Guttmann, lekarz wyjaśnił, że środki dietetyczne mogą zmniejszyć nawroty SR o 0,69 lub 0,79 rocznie. Osoby biorące udział w badaniu spożywały mniej prozapalnych pokarmów. Jedna z dwóch grup spożywała również olej rybny, co skutkowało znacznie wyższymi wartościami jakości życia niż druga grupa, która spożywała oliwę z oliwek.
Hadgkiss i wsp., Którzy przeprowadzili holistyczną modyfikację życia u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, którym m.in. spożycie witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3 dało podobne wyniki. Nastąpiła znaczna poprawa jakości życia oraz zdrowia psychicznego i fizycznego.
Praktyczne doświadczenie
W szczegółowym przykładzie pacjenta cierpiącego na stwardnienie rozsiane dr. med. Schmiedel mówi o swojej metodzie leczenia. Ponieważ Pacjenta miała słabe wartości witaminy D, selenu, karnityny i stosunku omega-6/3, zostały one potraktowane specjalnie. Subiektywna chęć do działania i dobre samopoczucie psychiczne wzrosły w ciągu pierwszych trzech tygodni. Kiedy rok później Pacjentka wróciła do szpitala, poinformowała, że po raz pierwszy w zeszłym roku nie doświadczyła żadnych nawrotów. Po kolejnych ośmiu latach Pacjentka przyszła ponownie i powiedziała, że jej stan zdrowia ponownie się pogorszył przez kilka miesięcy po tym, jak przez lata żyła bez objawów. Okazało się, że nie przyjmowała zalecanych składników odżywczych od trzech lat i to znowu spowodowało niedobory.
Iloraz omega-6/3 uległ znacznemu zwiększeniu, ale szczególnie w przypadku przewlekłego zapalenia powinien wynosić poniżej 2,5: 1. Często zalecane ilości omega-3 są zaniżone, jak informuje lekarz i nie można przez to osiągnąć sukcesu w leczeniu. Nawet jeśli spożywa się niewiele mięsa, stosunek omega-6/3 jest zwykle wyższy, ponieważ za dużo kwasu linolowego i kwasu arachidonowego (kwasy tłuszczowe omega-6) oraz za mało kwasu alfa-linolenowego i eikozapentaenowego (kwasy tłuszczowe omega-3). Aby móc skutecznie leczyć SR, te kwasy tłuszczowe muszą być spożywane w odpowiednich proporcjach, a puste zapasy składników odżywczych muszą zostać uzupełnione.
Aby móc osiągnąć stosunek AA / EPA poniżej 2,5, według dr. med. Schmiedel zwykle potrzebuje co najmniej 2 g, ale często także 4 g EPA / DHA i jednocześnie jeść głównie potrawy wegetariańskie. Taką ilość kwasów tłuszczowych omega-3 można dostarczyć organizmowi z 1 lub 2 łyżkami naturalnego oleju rybnego NORSAN (przyp. Red.. Alternatywnie, olej z alg roślinnych, bogaty w EPA i DHA). Można go łatwo włączyć do codziennej diety, ponieważ wysokiej jakości olej nie ma rybiego zapachu ani smaku.
Dr. med. Schmiedel jest specjalistą medycyny fizykalnej i rehabilitacyjnej, pracuje w przychodni Paramed w Szwajcarii.
Artykuł przetłumaczony przez Zespół Redakcyjny Norsan Polska