Kurkuma i kwasy tłuszczowe omega-3 przeciwko migrenie

Przeciwzapalne działanie kurkuminy i kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga zmniejszyć częstotliwość ataków migreny.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i kurkumina, oprócz właściwości przeciwzapalnych i chroniących układ krążenia, wykazują również zdolności neuroprotekcyjne, co wskazuje na szersze zastosowanie kliniczne. Ważna w tym kontekście jest adaptacja przeciwzapalna poprzez down-regulację ekspresji i produkcji genu TNF-α. W rezultacie, pacjenci z migreną mogliby doświadczyć znacznego zmniejszenia ataków migreny poprzez podawanie kwasów tłuszczowych omega-3 lub samej kurkuminy.

W niedawnym badaniu przedklinicznym stwierdzono również, że przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 (zarówno EPA, jak i DHA) w połączeniu z kurkuminą z rośliny kurkumy ma pozytywny wpływ na aktywność COX-2, na gen iNOS oraz na produkcję tlenku azotu (NO) w komórkach makrofagów. Powoduje to silniejsze działanie antyoksydacyjne.

Połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 i kurkuminy wzmacnia również działanie przeciwzapalne NLPZ. Inną możliwą zaletą jest to, że potencjalne efekty synergistyczne pozwalają na stosowanie niższych dawek kurkuminy i omega-3.

Różne naturalne środki zaradcze mogą wzmocnić nasz układ odpornościowy, a tym samym pomóc w skutecznej walce z wirusami, bakteriami, grzybami i co. Więcej informacji można znaleźć na stronie https://medmix.at/immunsystem-staerken-mit-natuerlichen-mitteln/

TNF i migrena
Uważa się, że kurkumina i kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie neuroprotekcyjne i przeciwzapalne, w tym hamują produkcję TNF przez organizm, co może odgrywać ważną rolę w migrenie.

Naukowcy badali ostatnio, czy poziom TNF można obniżyć wykorzystując przeciwzapalne działanie kurkuminy i kwasów tłuszczowych omega-3. Wyniki były dość obiecujące i wykazały efekt synergiczny, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 i kurkumina były bardziej skuteczne w połączeniu.

Czynnik martwicy nowotworów (w skrócie TNF) jest wielofunkcyjną cytokiną (substancją sygnalizującą) układu odpornościowego. Dzięki różnym funkcjom regulacyjnym wywiera również wpływ na stany zapalne w migrenie. Migrena znana jest jako choroba neurologiczna, w której dochodzi do procesów zapalnych nerwów i komórek nerwowych.

Czynnik martwicy nowotworów zwiększa drażliwość komórek nerwowych i aktywację nocyceptorów. Są to receptory bólu, które mogą powodować zapalenie nerwów i bóle głowy. Oprócz różnych leków o ostrym przebiegu i leczniczych środków profilaktycznych w migrenie, w centrum uwagi znajdują się substancje czynne, które mogą działać przeciwko procesom zapalnym.

Kurkumina. Kurkumina znajduje się w przyprawie kurkuma i jest głównym składnikiem mieszanki przyprawowej curry. Działanie kurkuminy jest od dawna wykorzystywane w medycynie indyjskiej i tutaj również przeciwko migrenie. Aktualne badania mające zastosowanie w klasycznej medycynie zachodniej wykazują również pozytywne efekty w zapalnych chorobach stawów i jelit.

Kwasy tłuszczowe omega-3. O kwasach omega-3 mówi się głównie, że mają korzystne działanie dla pacjentów z chorobami układu krążenia, ale według najnowszych ustaleń kwasy omega-3 wpływają na serotoninę w mózgu – a tym samym na zachowanie i psychikę. Oprócz wpływu na psychozę i depresję, badany jest również wpływ na astmę i zapalenie stawów.

Połączenie kurkuminy i kwasów tłuszczowych omega-3 na migreny
Jak wspomniano powyżej, zarówno kurkumina, jak i kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie neuroprotekcyjne i przeciwzapalne. Efekty te osiągane są poprzez różne mechanizmy. Mianowicie, oprócz zmniejszenia uwalniania cytokin, hamują one również własną produkcję TNF przez organizm. W tym celu uważa się, że kurkumina i kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają obniżyć ich stężenie.

Na przykład irańscy naukowcy z Tehran University of Medical Sciences badali przeciwzapalny wpływ kurkuminy i kwasów tłuszczowych omega-3 na częstotliwość ataków migreny i stężenie biomarkera procesów zapalnych, TNF.

Naukowcy przebadali 74 pacjentów z epizodyczną migreną w 4 grupach (jedna grupa otrzymywała kurkuminę i kwasy tłuszczowe omega-3, jedna grupa otrzymywała kurkuminę, jedna grupa otrzymywała kwasy tłuszczowe omega-3 i jedna grupa otrzymywała tylko placebo) przez 2 miesiące stosując różne kombinacje leków.

Naukowcy chcieli również dowiedzieć się, czy kwasy tłuszczowe omega-3 i kurkumina są bardziej skuteczne w połączeniu, przy czym kurkumina została użyta w nanopreparacie. Na początku badania oznaczono ilość TNF we krwi pacjentów.

Przeciwciała monoklonalne znacznie poprawiły terapię reumatyzmu. Remisja z dobrą jakością życia pacjenta jest realna. Więcej na stronie https://medmix.at/neue-antikoerper-in-der-rheuma-therapie/

Efekt synergii
Badacze odkryli, że połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 i kurkuminy znacznie zmniejszyło produkcję TNF w organizmie. Efekt ten był silniejszy niż można by się spodziewać po działaniu samej kurkuminy i kwasów tłuszczowych.

Obie substancje miały więc silniejsze działanie razem, z tzw. efektem synergicznym. Stężenie TNF we krwi po zażyciu poszczególnych substancji czynnych było nawet niezmienione w porównaniu z punktem pomiarowym przed leczeniem.

 Synergistyczne działanie kwasów tłuszczowych omega-3 i kurkuminy wykazało pozytywny wpływ na bóle głowy pacjentów, a częstotliwość ataków migreny występowała rzadziej dzięki zastosowaniu kombinacji składników aktywnych. Wyniki badań wskazują na obiecujący potencjał terapii suplementacyjnej w leczeniu migreny. Na przykład niedawne badanie z udziałem 80 pacjentów wykazało, że kwasy tłuszczowe omega-3 oraz połączone kwasy omega-3 i nanokurkumina mogą obniżyć poziom VCAM w surowicy i ekspresję jego genu u pacjentów z migreną epizodyczną.

Omega-3 i kurkumina w żywności
Oprócz przyjmowania suplementów diety, kwasy tłuszczowe omega-3 i kurkumina mogą być również przyjmowane z pożywieniem. Dawkowanie odpowiedniej ilości kurkumy można jedynie w przybliżeniu oszacować, gdyż opisana nanoforma u irańskich pacjentów jest trudna do porównania z klasycznymi formami proszkowymi.

Według ekspertów od żywienia, 1 do 3 łyżeczek kurkumy dziennie w diecie jest uważane za niską, dobrze tolerowaną, jak również skuteczną ilość. Przy okazji można podgrzać kurkumę razem z czarnym pieprzem i w tłuszczu. Bardzo dobrze smakuje również jako przyprawa i z tego powodu nadaje się do obfitego spożycia.

Literatura:
Abdolahi M, Karimi E, Sarraf P, Tafakhori A, Siri G, Salehinia F, Sedighiyan M, Asanjarani B, Badeli M, Abdollahi H, Yoosefi N, Yousefi A, Rad AS, Djalali M. The omega-3 and nano-curcumin effects on vascular cell adhesion molecule (VCAM) in episodic migraine patients: a randomized clinical trial. BMC Res Notes. 2021 Jul 23;14(1):283. doi: 10.1186/s13104-021-05700-x. PMID: 34301320; PMCID: PMC8305494.

Cardia L, Calapai F, Mondello C, Quattrone D, Elisa Sorbara E, Mannucci C, Calapai G, Mondello E. Clinical use of omega-3 fatty acids in migraine: a narrative review. Medycyna (Baltimore). 2020 Oct 16;99(42):e22253. doi: 10.1097/MD.00000000022253. PMID: 33080672; PMCID: PMC7572026.