kwasy omega-3 dla seniora
… oleje Omega-3 NORSAN w trosce o dla Twoje zdrowie w każdym wieku
Kwasy omega-3 dla seniora: naturalna suplementacja w każdym wieku
Zacznijmy od podstaw. Medycyna żywieniowa od dziesięcioleci wie, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne, tj. życie ludzkie nie może istnieć na dłuższą metę bez dostarczania tych ważnych składników odżywczych.
Znamy trzy ważne kwasy tłuszczowe omega-3: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA występuje w olejach roślinnych, takich jak olej lniany, konopny, rzepakowy czy chia, EPA i DHA natomiast tylko w produktach morskich, takich jak ryby, skorupiaki czy algi. ALA jest prekursorem, faktycznie skutecznymi kwasami tłuszczowymi są EPA (przeciwzapalne) i DHA (bardziej dla rozwoju umysłowego). Nasz organizm może przekształcić prekursor ALA w morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA, ale współczynnik konwersji wynosi 0,5-10%. Spożycie oleju lnianego i innych składników nie wystarcza do wchłonięcia 2 g EPA / DHA dziennie. Więc potrzebujemy wszystkich razem.
Działanie przeciwzapalne daje korzyści we wszystkich chorobach autoimmunologicznych i przewlekłych procesach zapalnych. EPA jest, by tak rzec, „naturalnym kortyzonem” w pożywieniu – oczywiście bez skutków ubocznych. DHA to quasi „naturalny Ritalin” – uspokaja układ nerwowy i jednocześnie czyni nas bardziej skoncentrowanymi i wydajniejszymi psychicznie, oczywiście bez skutków ubocznych i nieznanych nawet długofalowych efektów.
Kwasy omega-3 chronią przed chorobą Alzheimera
Ogłoszone w kwietniu br. wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine (USA) dowodzą, iż spożywanie dużych ilości kwasu dokozaheksaenowego (DHA), należącego do grupy omega-3, zapobiega powstawaniu w mózgu płytek amyloidalnych oraz splotów neurofibrylarnych, czyli zmian typowych dla choroby Alzheimera.
Uczeni sprawdzali wpływ diety bogatej w DHA, bogatej we wszystkie rodzaje kwasów omega-3 oraz ubogiej w DHA, lecz bogatej w kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (tj. typowej amerykańskiej diety) na stan zdrowia myszy ze szczepu genetycznie modyfikowanego, predysponowanego do powstawania patologicznych zmian w mózgu. Po dziewięciu miesiącach eksperymentu stwierdzono, że u myszy odżywianych dużą ilością DHA obniżyło się stężenie beta-amyloidu oraz białka tau, odpowiedzialnych za rozwój choroby Alzheimera. Wykazano, że jednym z mechanizmów działania DHA jest obniżanie poziomu preseniliny 1, czyli enzymu uczestniczącego w powstawaniu beta-amyloidu.
Uzyskane wyniki świadczą o tym, że proste zmiany w diecie mogą pozytywnie wpływać na mózg i skutecznie chronić przed demencją. W przypadku osób już chorujących na chorobę Alzheimera korzystną formą terapii może okazać się suplementacja DHA w diecie.
Źródło: Journal of Neuroscience 2007, 27: 4385-4395
O jakości oleju rybnego świadczy zapach i smak. Zaufaj swojemu nosowi! Olej Omega-3 Total jest wyjątkowo świeży i dzięki temu dobrze tolerowany. Przetwarza się w beztlenowym środowisku pracy. Ponieważ olej jest oferowany w postaci płynnej, możesz bezpośrednio spróbować i sprawdzić jakość oleju podczas jego przyjmowania.
Codzienna suplementacja kwasów omega-3 w każdym wieku
OMEGA-3 DLA SENIORA
„Kiedy przepisuję kwasy omega-3 w profilaktyce lub leczeniu chorób, wielokrotnie jestem pytany, kiedy i jak długo przyjmować kwasy omega-3. Zawsze odpowiadam: Należy zacząć od omega-3 w wieku -9 miesięcy. A potem: tak długo, jak jesz. Kiedy przestaniesz jeść, nie będziesz też potrzebować kwasów omega-3. Nie jest to bynajmniej sarkastyczne. Musimy spożywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze – od witaminy A po cynk – przez całe życie od urodzenia (lepiej od poczęcia, czyli -9 miesięcy, już kobieta w ciąży powinna być już dobrze zaopatrzona w kwasy omega-3) do śmierci – jeśli to możliwe w optymalnej ilości.”
Mówi Dr. med. Volker Schmiedel
DLACZEGO WARTO SUPLEMENTOWAĆ OMEGA-3
Od ponad 30 lat obserwuje się pozytywny wpływ na układ odpornościowy przypisywany kwasom tłuszczowym omega-3. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) odgrywają ważną rolę w obronie immunologicznej: dostarczają ważnych i podstawowych składników budulcowych dla tzw. substancji rozpuszczających zapalenie, zwanych również resolwinami. Sprzyjają one rozpadowi reakcji zapalnych, np. w wyniku zakażeń mikrobiologicznych lub wirusowych. Czytaj więcej…
Stwardnienie rosiane
Opierając się na badaniu interwencyjnym przeprowadzonym przez Weinstock-Guttmann, wyjaśniono, że zmiany w diecie mogą zmniejszyć nawroty SR o 0,69 lub 0,79 rocznie. Osoby biorące udział w badaniu spożywały mniej prozapalnych pokarmów. Jedna z dwóch grup spożywała również olej rybny, co skutkowało znacznie wyższymi wartościami jakości życia niż druga grupa, która spożywała oliwę z oliwek. Czytaj więcej…
Choroba Alzheimera
Istnieje kilka powodów, dla których sam morski kwas tłuszczowy omega-3 DHA może mieć znaczący wpływ na zapobieganie i leczenie choroby Alzheimera. Z jednej strony, wystarczająca podaż DHA zapewnia wyrównanie istniejącego wcześniej niedoboru niezbędnego budulca w naszym mózgu. Z drugiej strony organizm wytwarza różne hormony tkankowe z kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. Pomagają one zmniejszyć nadmierną produkcję toksyny Alzheimera i osłabić mechanizmy choroby Alzheimera, która w przeciwnym razie zniszczyłaby cały mózg zaczynając od hipokampu. Ponadto składniki aktywne pochodzące z kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA łagodzą przewlekłe zapalenie mózgu, które jest nie tylko przyczyną, ale i skutkiem postępującego procesu choroby Alzheimera. Czytaj więcej…
Zdrowe serce
Niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka wiąże się z osłabieniem mięśnia sercowego. Po dodaniu kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA mięsień sercowy nabiera siły, zmniejsza się ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca, a osoby, które przeżyły, muszą rzadziej chodzić do szpitala. Prof. Dr. med. Clemens von Schacky wyjaśnia, w jaki sposób może przebiegać skuteczna terapia z HS-Omega-3 Index® wynoszącym około 10%. Czytaj więcej…
Sprawny umysł
Wyniki nowo opublikowanego badania Charité Universitätsmedizin Berlin pokazują pozytywny związek między funkcją mózgu u osób starszych, a indeksem omega-3 w organizmie (poziom omega-3). W badaniu wzięło udział 65 osób, które otrzymały olej rybny omega-3 lub placebo. W grupie omega-3 zaobserwowano istotny (o 26%) wzrost funkcji wykonawczych, co ma znaczenie dla samodzielności we własnym gospodarstwie domowym. Lepszy indeks omega-3 i jego wpływ na starzejący się mózg, może opóźniać korzystanie z usług opiekuńczych lub, w przypadku osób młodszych, decydować o rodzaju szkoły lub sukcesie w pracy. W przypadku studiów nad chorobą Alzheimera, badani byli w stanie poprawić swój indeks omega-3 średnio o ponad 9%, przyjmując suplement diety zawierający kwasy tłuszczowe omega-3. Czytaj więcej…
Reumatyzm zapalny
W przewlekłym zapaleniu wielostawowym, według dr. med. Henn można złagodzić objawy, takie jak ból, obrzęk i sztywność stawów, przyjmując dwa kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA. Pożądany stosunek omega-6 / omega-3 wynosi poniżej 2,5: 1. Wiele badań potwierdziło skuteczne terapeutyczne zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3. Przykładowo w metaanalizie dawka NLPZ (leków przeciwbólowych w terapii reumatyzmu) zmniejszyła się o ponad 30% u 39% osób z grupy verum. Czytaj więcej…
Ciśnienie krwi
Długoterminowe badanie z udziałem 15 000 uczestników, przeprowadzone w ciągu 17 lat, wykazało 90% zmniejszenie ryzyka nagłej śmierci sercowej (uczestnicy mieli wskaźnik omega-3 powyżej 8% w porównaniu z uczestnikami z indeksem omega-3 poniżej 4%) . Wiele innych badań dostarcza podobnych wyników. Czytaj więcej…
Wieńcowa choroba serca
Randomizowane badania wykazały, że uczestnicy, którzy spożywali więcej kwasów tłuszczowych omega-3, byli w stanie zmniejszyć ryzyko zawału serca, nagłej śmierci sercowej lub dusznicy bolesnej o 6% w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały suplementów omega-3 a jedynie niewielkie ilości poprzez jedzenie. Wynik był szczególnie istotny dla osób zagrożonych. Czytaj więcej…
Migreny
Przed rozpoczęciem leczenia migreny należy zawsze postawić diagnozę w postaci subtelnej analizy kwasów tłuszczowych. W tej analizie wyznaczany jest iloraz AA/EPA. Pokazuje to stosunek kwasu tłuszczowego omega-6 promującego stan zapalny „AA” (kwas arachidonowy) do przeciwzapalnego kwasu tłuszczowego omega-3 „EPA” (kwas eikozapentaenowy). Ze względu na dzisiejszą dietę, większość ludzi ma nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6. Czytaj więcej…
Choroby układu krążenia
Uważa się, że kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) zawarte w tłustych rybach i olejach rybnych mają szereg korzystnych skutków w chorobach układu krążenia. W następstwie pojawiają się zalecenia najważniejszych towarzystw kardiologicznych dotyczących spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Czytaj więcej…
Zwyrodnienie plamki żółtej
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) jest przewlekłą chorobą siatkówki. W około 30% jest to najczęstsza choroba oczu prowadząca do poważnej utraty wzroku w świecie zachodnim. Szacuje się, że około 3,5 miliona ludzi w Niemczech cierpi na AMD, chociaż prawdopodobieństwo zachorowania na AMD znacznie wzrasta od 55 roku życia. Pomimo częstości zwyrodnienia plamki żółtej i jej wpływu na ludzi, 70% dorosłych nigdy nie słyszało o tej chorobie, a prawie 40% osób starszych ma sprawdzane oczy rzadziej niż co 2 lata. Czytaj więcej…
Bezpieczna suplementacja omega-3
NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ W WYBORZE PRODUKTÓW OMEGA-3?
✔ Wysoka zawartość omega-3
Badania i ponad 4000 analiz kwasów tłuszczowych przeprowadzonych w Niemczech wykazują, że co najmniej 2 000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 powinno być pobierane codziennie dla uzyskania pozytywnego efektu zdrowotnego.
✔ Brak koncentratów – Tak naturalnie jak to możliwe
Natura pomyślała za nas, jeśli chodzi o skład tłuszczów, dlatego dostępność biologiczna omega-3 z naturalnej formy trójglicerydów jest wyższa niż w przypadku sztucznych koncentratów.
✔ Oczyszczone z zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB
Niestety, człowiek często korzysta z natury bez zastanowienia. W dzisiejszej żywności znajduje się wiele zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB. Oczyszczanie olejów omega-3 powinno być częścią każdej produkcji.
✔ EPA i DHA
Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA są biologicznie aktywnymi formami i posiadają korzystne właściwości, dlatego należy je włączyć do produktu omega-3.
✔ Przyjemny smak
Świeże i dobre produkty omega-3 smakują przyjemnie i nie powodują nieprzyjemnego odbijania. Jest to spowodowane tym, że jakość produktu jest właściwa.
✔ Żadnego nieprzyjemnego odbijania
Wysoka jakość surowców oznacza, że po przyjęciu naszych produktów nie dochodzi do nieprzyjemnego odbiajnia. Ważna jest „świeżość” oleju, np. między połowem ryb, a ich przetworzeniem mijają tylko cztery godziny. Unikalny i delikatny proces przetwarzania i oczyszczania zapewnia wysoką jakość oleju rybnego NORSAN.
ZDROWE ODŻYWIANIE, A POPRAWA JAKOŚCI ŻYCIA W KAŻDYM WIEKU
Zdrowa i zrównoważona dieta jest ważna w każdym okresie życia.
Nasz organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Chociaż oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, działają one w sposób odwrotny. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, kwasy omega-6 wspierają rozwój stanów zapalnych. Dlatego też nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6.
Jeśli ci dwaj przeciwnicy nie są obecni w wyważonej ilości w naszym organizmie, wtedy może rozwinąć się cichy stan zapalny, który sprzyja niektórym chorobom. Stosunek poniżej 3:1 (omega-6 do omega-3) może być uważany za neutralny pod względem stanu zapalnego.
W szczególności kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA odgrywają w tym procesie kluczową rolę i wpływają na:
EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca
Serce jest najważniejszym organem w organizmie człowieka. Czynnikami wpływającymi na zdrowie serca są właściwości przepływu krwi i procesy metaboliczne komórek. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że na te czynniki można pozytywnie wpływać.
EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.
DHA pomaga utrzymać jakość widzenia
Komórki ludzkiego oka zawierają szczególnie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu
Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najnowsze badania wykazują wyraźny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcjonowania mózgu.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią.
Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA: Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).
Przyjmowanie DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia
Przyjmowanie DHA przez niemowlę (preparat do dalszego żywienia niemowląt) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA, poprzez formułę kontynuacji.
WYSOKIEJ JAKOŚCI SUPLEMENTY NORSAN Z KWASAMI OMEGA-3!
1. Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce
2.Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem
3.Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane
4.Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich
5.100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.
6.Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz
7.Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea