Kwasy omega-3 dla seniora: naturalna suplementacja w każdym wieku

Zacznijmy od podstaw. Medycyna żywieniowa od dziesięcioleci wie, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne, tj. życie ludzkie nie może istnieć na dłuższą metę bez dostarczania tych ważnych składników odżywczych.

Znamy trzy ważne kwasy tłuszczowe omega-3: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA występuje w olejach roślinnych, takich jak olej lniany, konopny, rzepakowy czy chia, EPA i DHA natomiast tylko w produktach morskich, takich jak ryby, skorupiaki czy algi. ALA jest prekursorem, faktycznie skutecznymi kwasami tłuszczowymi są EPA (przeciwzapalne) i DHA (bardziej dla rozwoju umysłowego). Nasz organizm może przekształcić prekursor ALA w morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA, ale współczynnik konwersji wynosi 0,5-10%. Spożycie oleju lnianego i innych składników nie wystarcza do wchłonięcia 2 g EPA / DHA dziennie. Więc potrzebujemy wszystkich razem.

Działanie przeciwzapalne daje korzyści we wszystkich chorobach autoimmunologicznych i przewlekłych procesach zapalnych. EPA jest, by tak rzec, „naturalnym kortyzonem” w pożywieniu – oczywiście bez skutków ubocznych. DHA to quasi „naturalny Ritalin” – uspokaja układ nerwowy i jednocześnie czyni nas bardziej skoncentrowanymi i wydajniejszymi psychicznie, oczywiście bez skutków ubocznych i nieznanych nawet długofalowych efektów.

Kwasy omega-3 chronią przed chorobą Alzheimera
Ogłoszone w kwietniu br. wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine (USA) dowodzą, iż spożywanie dużych ilości kwasu dokozaheksaenowego (DHA), należącego do grupy omega-3, zapobiega powstawaniu w mózgu płytek amyloidalnych oraz splotów neurofibrylarnych, czyli zmian typowych dla choroby Alzheimera.
Uczeni sprawdzali wpływ diety bogatej w DHA, bogatej we wszystkie rodzaje kwasów omega-3 oraz ubogiej w DHA, lecz bogatej w kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (tj. typowej amerykańskiej diety) na stan zdrowia myszy ze szczepu genetycznie modyfikowanego, predysponowanego do powstawania patologicznych zmian w mózgu. Po dziewięciu miesiącach eksperymentu stwierdzono, że u myszy odżywianych dużą ilością DHA obniżyło się stężenie beta-amyloidu oraz białka tau, odpowiedzialnych za rozwój choroby Alzheimera. Wykazano, że jednym z mechanizmów działania DHA jest obniżanie poziomu preseniliny 1, czyli enzymu uczestniczącego w powstawaniu beta-amyloidu.
Uzyskane wyniki świadczą o tym, że proste zmiany w diecie mogą pozytywnie wpływać na mózg i skutecznie chronić przed demencją. W przypadku osób już chorujących na chorobę Alzheimera korzystną formą terapii może okazać się suplementacja DHA w diecie.
Źródło: Journal of Neuroscience 2007, 27: 4385-4395.

Naturalny olej rybny składa się z kompleksu ponad 50 kwasów tłuszczowych. Ta naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana podczas ekstrakcji i oczyszczania oleju Omega-3. Total. Efekt spożycia takiego nie skoncentrowanego naturalnego oleju rybnego jest podobny do spożycia ryb.

O jakości oleju rybnego świadczy zapach i smak. Zaufaj swojemu nosowi! Olej Omega-3 Total jest wyjątkowo świeży i dzięki temu dobrze tolerowany. Przetwarza się w beztlenowym środowisku pracy. Ponieważ olej jest oferowany w postaci płynnej, możesz bezpośrednio spróbować  i sprawdzić jakość oleju podczas jego przyjmowania.

Dowiedz się więcej o procesie produkcyjnym i surowcach.

Kiedy i jak długo przyjmować kwasy omega-3?

„Kiedy przepisuję kwasy omega-3 w profilaktyce lub leczeniu chorób, wielokrotnie jestem pytany, kiedy i jak długo przyjmować kwasy omega-3. Zawsze odpowiadam: Należy zacząć od omega-3 w wieku -9 miesięcy. A potem: tak długo, jak jesz. Kiedy przestaniesz jeść, nie będziesz też potrzebować kwasów omega-3. Nie jest to bynajmniej sarkastyczne. Musimy spożywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze – od witaminy A po cynk – przez całe życie od urodzenia (lepiej od poczęcia, czyli -9 miesięcy, już kobieta w ciąży powinna być już dobrze zaopatrzona w kwasy omega-3) do śmierci – jeśli to możliwe w optymalnej ilości.”

Mówi Dr. med. Volker Schmiedel

Główne zastosowania omega-3 

Odporność

Od ponad 30 lat obserwuje się pozytywny wpływ na układ odpornościowy przypisywany kwasom tłuszczowym omega-3. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) odgrywają ważną rolę w obronie immunologicznej: dostarczają ważnych i podstawowych składników budulcowych dla tzw. substancji rozpuszczających zapalenie, zwanych również resolwinami. Sprzyjają one rozpadowi reakcji zapalnych, np. w wyniku zakażeń mikrobiologicznych lub wirusowych. Czytaj więcej…

Stwardnienie rosiane

Opierając się na badaniu interwencyjnym przeprowadzonym przez Weinstock-Guttmann, wyjaśniono, że zmiany w diecie mogą zmniejszyć nawroty SR o 0,69 lub 0,79 rocznie. Osoby biorące udział w badaniu spożywały mniej prozapalnych pokarmów. Jedna z dwóch grup spożywała również olej rybny, co skutkowało znacznie wyższymi wartościami jakości życia niż druga grupa, która spożywała oliwę z oliwek. Czytaj więcej…

Choroba Alzheimera

Istnieje kilka powodów, dla których sam morski kwas tłuszczowy omega-3 DHA może mieć znaczący wpływ na zapobieganie i leczenie choroby Alzheimera. Z jednej strony, wystarczająca podaż DHA zapewnia wyrównanie istniejącego wcześniej niedoboru niezbędnego budulca w naszym mózgu. Z drugiej strony organizm wytwarza różne hormony tkankowe z kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. Pomagają one zmniejszyć nadmierną produkcję toksyny Alzheimera i osłabić mechanizmy choroby Alzheimera, która w przeciwnym razie zniszczyłaby cały mózg zaczynając od hipokampu. Ponadto składniki aktywne pochodzące z kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA łagodzą przewlekłe zapalenie mózgu, które jest nie tylko przyczyną, ale i skutkiem postępującego procesu choroby Alzheimera. Czytaj więcej…

Zdrowe serce

Niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka wiąże się z osłabieniem mięśnia sercowego. Po dodaniu kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA mięsień sercowy nabiera siły, zmniejsza się ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca, a osoby, które przeżyły, muszą rzadziej chodzić do szpitala. Prof. Dr. med. Clemens von Schacky wyjaśnia, w jaki sposób może przebiegać skuteczna terapia z HS-Omega-3 Index® wynoszącym około 10%. Czytaj więcej…

Sprawny umysł

Wyniki nowo opublikowanego badania Charité Universitätsmedizin Berlin pokazują pozytywny związek między funkcją mózgu u osób starszych, a indeksem omega-3 w organizmie (poziom omega-3). W badaniu wzięło udział 65 osób, które otrzymały olej rybny omega-3 lub placebo. W grupie omega-3 zaobserwowano istotny (o 26%) wzrost funkcji wykonawczych, co ma znaczenie dla samodzielności we własnym gospodarstwie domowym. Lepszy indeks omega-3 i jego wpływ na starzejący się mózg, może opóźniać korzystanie z usług opiekuńczych lub, w przypadku osób młodszych, decydować o rodzaju szkoły lub sukcesie w pracy. W przypadku studiów nad chorobą Alzheimera, badani byli w stanie poprawić swój indeks omega-3 średnio o ponad 9%, przyjmując suplement diety zawierający kwasy tłuszczowe omega-3. Czytaj więcej…

Reumatyzm zapalny

W przewlekłym zapaleniu wielostawowym, według dr. med. Henn można złagodzić objawy, takie jak ból, obrzęk i sztywność stawów, przyjmując dwa kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA. Pożądany stosunek omega-6 / omega-3 wynosi poniżej 2,5: 1. Wiele badań potwierdziło skuteczne terapeutyczne zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3. Przykładowo w metaanalizie dawka NLPZ (leków przeciwbólowych w terapii reumatyzmu) zmniejszyła się o ponad 30% u 39% osób z grupy verum. Czytaj więcej…

Ciśnienie krwi

Długoterminowe badanie z udziałem 15 000 uczestników, przeprowadzone w ciągu 17 lat, wykazało 90% zmniejszenie ryzyka nagłej śmierci sercowej (uczestnicy mieli wskaźnik omega-3 powyżej 8% w porównaniu z uczestnikami z indeksem omega-3 poniżej 4%) . Wiele innych badań dostarcza podobnych wyników. Czytaj więcej…

Wieńcowa choroba serca

Randomizowane badania wykazały, że uczestnicy, którzy spożywali więcej kwasów tłuszczowych omega-3, byli w stanie zmniejszyć ryzyko zawału serca, nagłej śmierci sercowej lub dusznicy bolesnej o 6% w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały suplementów omega-3 a jedynie niewielkie ilości poprzez jedzenie. Wynik był szczególnie istotny dla osób zagrożonych. Czytaj więcej…

Migreny

Przed rozpoczęciem leczenia migreny należy zawsze postawić diagnozę w postaci subtelnej analizy kwasów tłuszczowych. W tej analizie wyznaczany jest iloraz AA/EPA. Pokazuje to stosunek kwasu tłuszczowego omega-6 promującego stan zapalny „AA” (kwas arachidonowy) do przeciwzapalnego kwasu tłuszczowego omega-3 „EPA” (kwas eikozapentaenowy). Ze względu na dzisiejszą dietę, większość ludzi ma nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6. Czytaj więcej…

Choroby układu krążenia

Uważa się, że kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) zawarte w tłustych rybach i olejach rybnych mają szereg korzystnych skutków w chorobach układu krążenia. W następstwie pojawiają się zalecenia najważniejszych towarzystw kardiologicznych dotyczących spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Czytaj więcej…

Zwyrodnienie plamki żółtej

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) jest przewlekłą chorobą siatkówki. W około 30% jest to najczęstsza choroba oczu prowadząca do poważnej utraty wzroku w świecie zachodnim. Szacuje się, że około 3,5 miliona ludzi w Niemczech cierpi na AMD, chociaż prawdopodobieństwo zachorowania na AMD znacznie wzrasta od 55 roku życia. Pomimo częstości zwyrodnienia plamki żółtej i jej wpływu na ludzi, 70% dorosłych nigdy nie słyszało o tej chorobie, a prawie 40% osób starszych ma sprawdzane oczy rzadziej niż co 2 lata. Czytaj więcej…

Na co zwracać uwagę przy wyborze oleju z omega-3?

✔ Wysoka zawartość omega-3
Badania i ponad 4000 analiz kwasów tłuszczowych przeprowadzonych w Niemczech wykazują, że co najmniej 2 000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 powinno być pobierane codziennie dla uzyskania pozytywnego efektu zdrowotnego.

✔ Brak koncentratów – Tak naturalnie jak to możliwe
Natura pomyślała za nas, jeśli chodzi o skład tłuszczów, dlatego dostępność biologiczna omega-3 z naturalnej formy trójglicerydów jest wyższa niż w przypadku sztucznych koncentratów.

✔ Oczyszczone z zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB
Niestety, człowiek często korzysta z natury bez zastanowienia. W dzisiejszej żywności znajduje się wiele zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB. Oczyszczanie olejów omega-3 powinno być częścią każdej produkcji.

✔ EPA i DHA
Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA są biologicznie aktywnymi formami i posiadają korzystne właściwości, dlatego należy je włączyć do produktu omega-3.

✔ Przyjemny smak
Świeże i dobre produkty omega-3 smakują przyjemnie i nie powodują nieprzyjemnego odbijania. Jest to spowodowane tym, że jakość produktu jest właściwa.

✔ Żadnego nieprzyjemnego odbijania
Wysoka jakość surowców oznacza, że po przyjęciu naszych produktów nie dochodzi do nieprzyjemnego odbiajnia. Ważna jest „świeżość” oleju, np. między połowem ryb, a ich przetworzeniem mijają tylko cztery godziny. Unikalny i delikatny proces przetwarzania i oczyszczania zapewnia wysoką jakość oleju rybnego NORSAN.

Zdrowe odżywianie, a poprawa jakości życia w każdym wieku

Zdrowa i zrównoważona dieta jest ważna w każdym okresie życia.

Nasz organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Chociaż oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, działają one w sposób odwrotny. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, kwasy omega-6 wspierają rozwój stanów zapalnych. Dlatego też nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6.

Jeśli ci dwaj przeciwnicy nie są obecni w wyważonej ilości w naszym organizmie, wtedy może rozwinąć się cichy stan zapalny, który sprzyja niektórym chorobom. Stosunek poniżej 3:1 (omega-6 do omega-3) może być uważany za neutralny pod względem stanu zapalnego.

W szczególności kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA odgrywają w tym procesie kluczową rolę i wpływają na:

Omega-3 ist gut für die Gesundheit des Herzens

Serce

Czynniki wpływające na zdrowie serca to właściwości przepływu krwi i procesów przemiany materii komórkowej. Wystarczająca podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że czynniki te mogą pod ich wpływem ulec poprawie.

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.

Omega-3 ist gut für die Augen und das Sehen

Wzrok

Komórki w oku ludzkim zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.

DHA pomaga utrzymać naturalne zdolności widzenia.

Omega-3 ist gut für das Gehirn, Denkleistung und das Gedächtnis

Zdolności umysłowe

Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ostatnie badania wykazują wyraźną korelację pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcji mózgu.

DHA przyczynia się do utrzymania normalnej funkcji mózgu.

Który produkt wybrać: Omega-3 Total czy Omega-3 Arktis?

Olej Omega-3 Total to naturalny olej rybny pochodzącym ze zrównoważonych połowów dziko żyjących ryb. Olej ten, otrzymywany jest bezpośrednio z mięsa ryb, a nie jako produkt uboczny z wątroby rybiej. Małe ryby takie jak sardynki, makrela i sardele poławia się w zrównoważonych wodach pod względem fauny i flory morskiej. Po złowieniu, bezpośrednio na łodzi, ryby są przetwarzane i chłodzone.

Olej Omega-3 Arktis to w 100% naturalny olej z dzikiego dorsza arktycznego pochodzącego ze zrównoważonego połowu. Olej z wątroby dorsza pochodzi ze zrównoważonej przyrody.

Oba produkty podlegają surowym norweskim wytycznym dotyczącym rybołówstwa i posiadają uznane certyfikaty Friend of the Sea i IFOS.

Oba produkty są olejami wysokiej jakości, oczyszczonymi i nieskoncentrowanymi.

Różnice między Omega-3 Total a Omega-3 Arktis:

Omega-3 Total to olej rybny o wysokiej zawartości EPA. Oznacza to, że szczególnie odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów krwi, wartości ciśnienia krwi oraz za wspomaganie pracy serca, ale jest też popularny ze względu na swoje działanie przeciwzapalne (np. ważne w leczeniu reumatyzmu). Polecamy go jako olej terapeutyczny, kiedy choroba już występuje. W oleju Omega-3 Total dodatkowo mamy organiczną oliwę z oliwek jako naturalny antyoksydant oraz wit D.

Omega-3 Arktis to olej rybny, który pozyskiwany jest wyłącznie z dorsza. Zawartość DHA jest tutaj wyższa i dlatego jest lepiej wykorzystywana do wspomagania funkcji mózgu i utrzymania prawidłowej funkcji wzroku.

Oleje i Kapsułki NORSAN Omega-3

Naturalny olej rybny dla Twojego zdrowia i poprawy jakości życia

Olej NORSAN Omega-3 Total i Omega-3 Kapsułki

✓ Zawiera olej rybny ze zrównoważonych dzikich połowów
✓ Olej: 2.000 mg omega-3 (EPA i DHA) dziennie (1 łyżka stołowa)
✓ Kapsułki: 1.500 mg omega-3 na dawkę dzienną (4 kapsułki)
✓ Łatwość użycia i przyjemny smak
✓ Oczyszczony z zanieczyszczeń, PCB i metali ciężkich
✓ Smak oleju: cytrynowy i naturalny

Olej NORSAN Omega-3 Arktis i Omega-3 Arktis Kapsułki

✓ Zawiera olej z wątroby dorsza ze zrównoważonych dzikich połowów
✓ Olej: 2.000 mg omega-3 (EPA i DHA) dziennie (1 łyżka stołowa)
✓ Kapsułki: 1.500 mg omega-3 na dawkę dzienną (2×3 kapsułki)
✓ Łatwość użycia i przyjemny smak
✓ Oczyszczony z zanieczyszczeń, PCB i metali ciężkich
✓ Przyjemny cytrynowy smak oleju

Menu