Kwasy tłuszczowe omega-3
…bezcenny dar natury
Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny....
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
Inne pliki cookie to te, które są identyfikowane i nie zostały jeszcze sklasyfikowane w żadnej kategorii.
…bezcenny dar natury
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Ponieważ są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.
Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.
Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:
Nasz organizm potrzebuje kwasów omega-3 oraz kwasów omega-6. Oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, ale działają w sposób odwrotny. Kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, natomiast kwasy omega-6 wspierają ich rozwój. Dlatego nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omagi-3 i omega-6.
Nasz organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Chociaż oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, działają one w sposób odwrotny. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, kwasy omega-6 wspierają rozwój stanów zapalnych. Dlatego też nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6.
Jeśli ci dwaj przeciwnicy nie są obecni w wyważonej ilości w naszym organizmie, wtedy może rozwinąć się cichy stan zapalny, który sprzyja niektórym chorobom. Stosunek poniżej 3:1 (omega-6 do omega-3) może być uważany za neutralny pod względem stanu zapalnego.
omega-3 i omega-6 w stanie nierównowagi
Od epoki kamienia łupanego nasze jedzenie zapewnia równowagę pomiędzy dwoma kwasami tłuszczowymi. Nasze zmienione nawyki żywieniowe od lat 60-tych (spożywanie żywności przetworzonej przemysłowo, hodowla tuczących zwierząt, zwiększone wykorzystanie tanich olejów roślinnych itp) zmieniły znacznie stosunek omega-6/3 w sposób negatywny.
Na dzień dzisiejszy, w przeciętnej populacji, wynosi on około 15:1, co oznacza że spożywamy 15 razy więcej omega-6 niż omega-3! Młodzi ludzie poniżej 25 roku życia mają nawet średnią wartość na poziomie 25:1. Gdy przyjrzeć się temu bliżej nie jest to zaskakujące. Ryby rzadko znajdują się w dzisiejszym menu, podczas gdy fast-foody, dania typu convenience oraz słodkie przekąski są bardzo popularne.
Jakie są konsekwencje nadmiaru kwasów tłuszczowych omega-6?
Kwasy tłuszczowe omega-6 również należą do niezbędnych kwasów tłuszczowych i dlatego muszą być dostarczane do organizmu poprzez żywność. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych omega-3, większość ludzi spożywa dziś zbyt dużo kwasu tłuszczowego omega-6 w swojej diecie.
Ze względu na działanie pro-zapalne omega-6, ten niezrównoważony stosunek kwasów tłuszczowych może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Eksperci uważają, że duża część chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca i udary mózgu, ale także astma, reumatyzm i neurodermia, może być przypisana rozwojowi cichych stanów zapalnych, które są promowane przez nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6.
Żywność bogata w omega-6
Szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 są mięso z masowego chowu zwierząt gospodarskich, kiełbasy, fast foody i gotowe posiłki. Przetworzone produkty mleczarskie, takie jak ser, masło i jaja kurzego mają jednak również wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6.
Wysoką zawartość omegi-6 w karmie dla zwierząt można wyjaśnić przede wszystkim zwiększonym wykorzystaniem taniej paszy skoncentrowanej w masowej hodowli zwierząt gospodarskich. Biorąc pod uwagę wysoki udział omega-6 w mączce sojowej (ponad 50%), ten sam koncentrat jest głównym źródłem omega-6 w naszej codziennej diecie. Dzieje się tak dlatego, że omega-6 wchodzi do mięsa, a tym samym do naszego organizmu poprzez paszę dla zwierząt.
Ponadto stosuje się olej słonecznikowy, olej sojowy i margarynę, które są stosowane w wielu rodzajach żywności produkowanej przemysłowo i mają wysoką zawartość omega-6. W wielu gospodarstwach domowych oleje roślinne są również wykorzystywane do pieczenia i wypieku.
Żywność bogata w omega-3
Dobrym źródłem omega-3 są w szczególności ryby o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki lub sardele i algi. Ponieważ ryby wzbogacają swoją zawartość omega-3 o algi, ważne jest, jaki pokarm jedzą. Na przykład ryby złowione w środowisku naturalnym zawierają dużą ilość omega-3 poprzez bogate spożycie glonów, krewetek i małych krabów. Natomiast pasza dla ryb hodowlanych składa się głównie z komponentów roślinnych, takich jak soja lub zboża. Niektóre odpady rybne są również karmione. Jednak większość z nich jest już utleniona, a zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 są w ten sposób niszczone. Z tego powodu ryby z hodowli zawierają znacznie mniej omega-3 niż ryby z dzikich połowów.
Ponadto olej lniany, olej z nasion chia i olej z orzechów włoskich zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to jednak roślinny kwas tłuszczowy ALA.
Kwas tłuszczowy omega-3 ALA jest tylko częściowo przekształcony przez organizm ludzki (współczynnik konwersji 2-5%) w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, które są szczególnie cenne.
Różnica między morskim a roślinnym omega 3
Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Pozytywny wpływ kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego ALA można było dotychczas potwierdzić naukowo tylko w niewielkim stopniu
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych kwasów omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!
Dobrą alternatywą jest zatem regularne spożywanie wysokiej jakości preparatu Omega-3 z oleju rybnego lub z alg,, starannie oczyszczonego ze szkodliwych substancji. Z płynnymi olejami NORSAN Omega-3, jedna łyżka dziennie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na omega-3 w ilości 2.000 mg omega-3.
W celu zwiększenia skuteczności należy jednocześnie zmniejszyć spożycie żywności bogatej w omega-6.
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) występują m.in. oleju rzepakowym, orzechach i nasionach chia.
Morskie kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA) występują m.in. w tłustych rybach morskich, owocach morza i algach
Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,), który ma kilka zalet w stosunku do oleju z ryb:
Te korzyści sprawiły, że w 2017 r. NORSAN wprowadził do swojego portfolio olej z alg morskich
Kwasy omega-3 dla dzieci: naturalna suplementacja wspierająca rozwój dziecka
Zarodki, noworodki i dzieci szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się – to brainfood dla najmłodszych! Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, morskie kwasy tłuszczowe omega-3 są również dobre dla wzroku i serca. Dlatego produkty omega-3 dla dzieci powinny zawierać naturalne oleje rybne najwyższej jakości bogate w EPA i DHA.
Naturalny olej rybny składa się z kompleksu ponad 50 kwasów tłuszczowych. Ta naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana podczas ekstrakcji i oczyszczania oleju NORSAN Omega-3 KIDS. Efekt spożycia takiego nie skoncentrowanego naturalnego oleju rybnego jest podobny do spożycia ryb.
W jakiej dawce należy przyjmować kwasy tłuszczowe omega-3?
Aby zrekompensować istniejący niedobór omega-3 i osiągnąć równowagę pomiędzy omega-3 i omega-6 w organizmie, zalecane jest spożycie 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Pokazują to z jednej strony badania naukowe i literatura medyczna, a także ponad 30 000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych, które zostały przeprowadzone we współpracy z wybitnym europejskim laboratorium do pomiaru kwasów tłuszczowych, Omegametrix GmbH.
Codzienne zapotrzebowanie na omega-3 może być zaspokojone zarówno poprzez żywność, jak i w formie naturalnego suplementu diety. Aby uzyskać 2.000 mg omega-3 na dzień, trzeba by jednak spożywać od 100 do 3.000 g ryb o wysokiej zawartości tłuszczu dziennie (w zależności od rodzaju ryby). To wysokie spożycie jest trudne dla większości ludzi i nie jest już zalecane ze względu na rosnące zanieczyszczenie ryb morskich.
Jak pomagają kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza morskie EPA i DHA jak również zrównoważony stosunek omega-6/3 są bardzo ważne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dlatego, że regulują między innymi ciche stany zapalne w organizmie
Ile kwasów omega-3 potrzebuję dziennie?
2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, reguluje niedobór omega-3 w Twoim organizmie. Zalecenie opiera się na wynikach analizy kwasów tłuszczowych i badaniach naukowych.
Dlaczego potrzebuję tak dużo kwasów omega-3?
Ze względu na obecną sytuację żywieniową wiemy, że u większości ludzi występuje deficyt kwasów omega-3. Rezultatem jest niezrównoważony stosunek omega-6/3.
Serce jest najważniejszym organem w organizmie człowieka. Czynnikami wpływającymi na zdrowie serca są właściwości przepływu krwi i procesy metaboliczne komórek. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że na te czynniki można pozytywnie wpływać.
EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.
Komórki ludzkiego oka zawierają szczególnie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najnowsze badania wykazują wyraźny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcjonowania mózgu.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA: Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).
Przyjmowanie DHA przez niemowlę (preparat do dalszego żywienia niemowląt) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA, poprzez formułę kontynuacji.
1. Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce
2.Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem
3.Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane
4.Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich
5.100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.
6.Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz
7.Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea