WPŁYW OMEGA-3 NA SERCE
W artykule „HS-Omega-3 Index® for Heart Failure” prof. Clemens von Schacky omawia pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie serca.
Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny....
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
Inne pliki cookie to te, które są identyfikowane i nie zostały jeszcze sklasyfikowane w żadnej kategorii.
W artykule „HS-Omega-3 Index® for Heart Failure” prof. Clemens von Schacky omawia pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie serca.
Niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka wiąże się z osłabieniem mięśnia sercowego. Po dodaniu kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA mięsień sercowy nabiera siły, zmniejsza się ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca, a osoby, które przeżyły, muszą rzadziej chodzić do szpitala. Prof. Dr. med. Clemens von Schacky wyjaśnia, w jaki sposób może przebiegać skuteczna terapia z HS-Omega-3 Index® wynoszącym około 10%.
HS-Omega-3 Index® i niewydolność serca
Przy pomocy HS-Omega-3 Index® uzyskano nowe informacje na temat znaczenia dwóch kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w niewydolności serca.
Niewydolność serca, tj. niezdolność serca do dostarczania organizmowi wystarczającej ilości krwi, występuje w dwóch postaciach: w pierwszej, serce nie może się dobrze skurczyć, więc ma ograniczoną zdolność pompowania z powodu uszkodzenia lub osłabienia mięśnia sercowego. Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają tutaj pozytywny wpływ.
W drugiej postaci, serce nie przyjmuje dobrze krwi, ponieważ ściany serca zesztywniały. W przypadku tej postaci niewydolności serca nie zostało jeszcze naukowo udowodnione, czy kwasy tłuszczowe omega-3 mają również tutaj pozytywne działanie. W przypadku pierwszej postaci niewydolności serca wiadomo, że poziomy omega-3 były niskie na wiele lat przed rozwojem niewydolności serca. Tak więc niski poziom omega-3 jest wczesnym wskaźnikiem niewydolności serca.
Pacjenci z niewydolnością serca mają również niski poziom omega-3. Jeśli ci pacjenci otrzymują kwasy tłuszczowe omega-3, istotne aspekty choroby ulegają poprawie wraz ze wzrostem poziomu EPA i DHA w czerwonych krwinkach:
Dla pacjentów i ich jakości życia ważne jest, aby EPA i DHA znacząco zwiększały wydolność fizyczną. Dla pacjentów z niewydolnością serca optymalne poziomy EPA i DHA w krwinkach czerwonych to 10% na podstawie badań opartych na HS-Omega-3 Index®. Ponadto przeprowadzono duże i długoterminowe badanie z udziałem pacjentów z niewydolnością serca, które dało przekonujące wyniki: 3494 pacjentów otrzymało 1 g EPA i DHA, podczas gdy 3481 pacjentów otrzymało placebo; czas obserwacji wynosił niecałe 4 lata. Spośród uczestników, którzy otrzymywali kwasy tłuszczowe omega-3, mniej zmarło, a ci, którzy przeżyli, mieli mniej przyjęć do szpitala z powodu niewydolności serca. Tolerancja i bezpieczeństwo kwasów tłuszczowych omega-3 były porównywalne z placebo.
Jak wiemy dzisiaj, w dużym badaniu nie osiągnięto poziomów EPA i DHA w erytrocytach na poziomie 10%, a jedynie znacznie niższe poziomy (około 7%). Opierając się na wynikach danych naukowych, wytyczne europejskich i amerykańskich towarzystw kardiologicznych zalecają leczenie niewydolności serca EPA i DHA, ale bez określania odpowiedniej dawki. Omegametrix uważa, że pacjenci z niewydolnością serca i upośledzoną wydolnością mięśnia sercowego odnoszą największe korzyści z leczenia opartego na analizie i dlatego zaleca HS-Omega-3 Index® około 10% dla tych pacjentów. Jednocześnie pacjenci, którzy osiągną ten poziom, odnoszą korzyści z poprawy w typowych chorobach współistniejących niewydolności serca, takich jak depresja czy zaburzenia sprawności mózgu. Niższe wskaźniki śmiertelności, mniej pobytów w szpitalu i mniej chorób współistniejących są możliwe dzięki EPA i DHA. Z naszego doświadczenia wynika, że terapia jest szczególnie skuteczna, jeśli dawka EPA i DHA jest kontrolowana w oparciu o HS-Omega-3 Index® w taki sposób, aby osiągnąć docelową wartość 10%, ponieważ wtedy wszystkie pozytywne mechanizmy działania kuracji są faktycznie wychwycone.
Prof. Dr. Clemens von Schacky był głównym lekarzem kardiologii w „Medical Park Sankt Hubertus” i jest kierownikiem kardiologii prewencyjnej na Uniwersytecie w Monachium LMU. Jest ekspertem w dziedzinie kardiologii i jest bezpośrednio związany z dziedziną kwasów omega-3 w kręgach specjalistycznych.