Wzmacniaj swój układ odpornościowy

… naturalnie

Co to jest układ opornościowy:

Nienaruszony system odpornościowy jest niezbędny dla naszego zdrowia. Chroni on organizm przed patogenami, takimi jak bakterie, wirusy i pasożyty.

System immunologiczny działa 24 godziny na dobę zwalczając rozmaite infekcje. Jeśli nasz system odpornościowy jest nienaruszony, zazwyczaj niczego nie zauważamy. Większość infekcji jest bowiem zwalczana skutecznie i bezobjawowo. Niestety, wszyscy wiemy jednak, że nie zawsze możemy uniknąć grypy lub przynajmniej odrobiny kataru, przeziębienia czy gorączki.

W przypadku szczególnie silnych patogenów lub patogenów nieznanych naszemu ciału, nasz organizm potrzebuje więcej czasu na walkę z nimi. Jeśli mamy również osłabiony układ odpornościowy, tym łatwiej jest patogenom zaatakować.

Istnieją pewne punkty, które mogą przyczynić się do osłabienia naszego systemu odpornościowego:

Istnieją pewne punkty, które mogą przyczynić się do osłabienia naszego systemu odpornościowego:

  • pacjenci z chorobami takimi jak wirus HIV, cukrzyca, choroby onkologiczne
  • pacjenci z wrodzonymi niedoborami odporności lub po przeszczepach
  • pacjenci przyjmujący leki obniżające odporność

W tych sytuacjach nie zawsze mamy wpływ na podniesienie własnej odporności. Istnieją jednak obszary, w których my sami możemy albo masowo pomóc, albo zaszkodzić naszemu systemowi odpornościowemu.

Składniki układu odpornościowego

W układ odpornościowy zaangażowanych jest wiele organów, komórek i substancji pośrednich. Oto przegląd najważniejszych z nich:

Element Funkcja
skóra i błony śluzowe
  • punkt wejścia wielu patogenów
  • punkt pierwszych reakcji obronnych

 

węzły chłonne i kanały chłonne

punkt poboru komórek obronnych i przeciwciał
śledziona składuje komórki obronne
szpik kostny formuje prekursory i komórki obronne
grasica tutaj rozwijają się limfocyty
migdałki zawierają komórki obronne, które mogą wytwarzać przeciwciała

JAKIE CZYNNIKI WZMACNIAJĄ LUB OSŁABIAJĄ MÓJ SYSTEM ODPORNOŚCIOWY?

Nasz system odpornościowy musi stale pracować, aby chronić nas przed patogenami i agresją zewnętrzną. Aby tego nie utrudniać, powinniśmy starać się wzmacniać nasz system odpornościowy na tyle, na ile to możliwe.

Dobrym przykładem jest stały stres lub presja psychiczna. Stres powoduje, że nasz organizm produkuje więcej kortyzolu, hormonu antystresowego. W przypadku chronicznego stresu organizm zaczyna produkować kortyzol w sposób ciągły. Może to prowadzić nie tylko do chorób serca lub wysokiego ciśnienia krwi, ale także do uszkodzenia naszego układu odpornościowego.

Inne czynniki, które odgrywają rolę we wzmacnianiu lub osłabianiu naszego układu odpornościowego, to m.in:

Czynniki wspomagające system odpornościowy

  • zdrowa i zbilansowana dieta
  • świeże powietrze
  • aktywność fizyczna
  • wystarczająca długość snu
  • odpowiednie składniki odżywcze

Czynniki osłabiające system odpornościowy

  • niezdrowa dieta
  • papierosy
  • alkohol
  • stres
  • zanieczyszczone powietrze

 

Wzmacnianie układu odpornościowego odpowiednią dietą

Zdrowa i zrównoważona dieta jest ważna nie tylko dla naszego ogólnego samopoczucia i sprawności, ale także dla nienaruszonego i dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Aby optymalnie wzmacniać i wspierać nasz system odpornościowy, nasz organizm potrzebuje wielu różnych witamin i składników odżywczych. Oprócz witaminy D, selenu, cynku i witaminy C, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego – EPA i DHA – są szczególnie ważne dla naszego układu odpornościowego.

Poprzez światło słoneczne nasz organizm jest w stanie sam wytwarzać witaminę D. Wymaga to jednak pewnej intensywności promieniowania i kąta padania promieni słonecznych. W Europie Środkowej oznacza to, że w okresie od kwietnia do września promienie słoneczne są wystarczająco intensywne, aby nasz organizm mógł sam wytwarzać witaminę D. W naszym układzie odpornościowym witamina D pomaga wspierać normalny układ odpornościowy (według EFSA, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności).

Cynk oraz selen  niezbędnymi pierwiastkami śladowymi i niezbędnymi dla organizmu. Oprócz funkcji kontrolowania enzymów, cynk jest również zaangażowany w wiele procesów metabolicznych, takich jak tworzenie i aktywacja komórek obronnych. Podobnie jak cynk, również selen przyczynia się do ochrony składników komórek przed stresem oksydacyjnym. Oba pierwiastki śladowe przyczyniają się do wspierania normalnego systemu odpornościowego (według EFSA). Cynk i selen znajdują się głównie w żywności, takiej jak mięso, soczewica, jaja, szparagi lub groszek.

Gorąca herbata z cytrynową jest jednym z najbardziej znanych domowych środków zaradczych w walce z rozwijającym się przeziębieniem. Oprócz pozytywnego wpływu na nasz układ odpornościowy, witamina C zawarta w cytrynach działa również jako antyoksydant lub zmiatacz rodników. Witamina C wspomaga prawidłowy układ odpornościowy podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym (według EFSA). Szczególnie owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty są bogate w witaminę C.

Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA należą do niezbędnych kwasów tłuszczowych i nie mogą być również produkowane przez sam organizm. EPA i DHA występują głównie u ryb zimnowodnych o wysokiej zawartości tłuszczu, takich jak śledź, makrela czy sardynki. Wykazano, że EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca oraz pomagają w utrzymaniu normalnego widzenia (według EFSA, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności). Pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy został potwierdzony w wielu ostatnich badaniach.

Aby wzmocnić układ odpornościowy, musisz zatem zapewnić odpowiednią podaż składników odżywczych i wymienionych powyżej witamin. Wkład codziennego pokarmu jest możliwy wtedy, gdy ktoś ma zdrową i zbilansowaną dietę. Ale szczególnie zimą lub w okresach, gdy układ immunologiczny potrzebuje szczególnie aktywnego wsparcia, nasz układ odpornościowy można wzmocnić poprzez wysokiej jakości suplementację witaminą D, selenem, cynkiem, witaminą C i omega-3.

Wpływ kwasów tłuszczowych Omega-3 EPA i DHA na nasz układ odpornościowy

Pozytywny wpływ omega-3 na nasz układ odpornościowy jest opisywany w badaniach naukowych i artykułach od ponad 30 lat. Ostatnio w szwedzkim przeglądzie naukowym, który to wykazał:

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) to podstawowe budulce substancji przeciwzapalnych odpowiedzialnych za redukcję reakcji zapalnych. Ważne jest, aby miał miejsce stan zapalny, ponieważ jest to reakcja obronna organizmu na infekcje wirusowe, a nawet uszkodzenie tkanki. Jednak równie ważne jest, aby układ odpornościowy był w stanie regulować to zapalenie. Sprzyjają temu kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA).
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 regulują właściwości naszych błon komórkowych, w szczególności ich płynność.

Czym dokładnie są ALA, EPA i DHA?

Nie ma tylko jednego kwasu tłuszczowego omega-3. Istnieje wiele rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3. Największe różnice pomiędzy poszczególnymi kwasami tłuszczowymi to zarówno źródło, z którego one pochodzą, jak i ich skład chemiczny.

Najważniejszymi kwasami tłuszczowymi są:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas alfa-linolenowy (ALA)

Podczas gdy liczne badania wykazały i potwierdziły, że dwa kwasy tłuszczowe omega-3 kwasów morskich EPA i DHA mają korzystny wpływ na zdrowie, podczas gdy jedynie niewielki wpływ można było stwierdzić w przypadku roślinnego kwasu tłuszczowego ALA.

Nasza organizm może przekształcić ALA w EPA i DHA, ale niestety nie w ilościach wystarczających do zaspokojenia naszych rzeczywistych potrzeb. Dlatego też olej lniany, nasiona chia itp., choć zawsze zalecane, nie mogą zastąpić kwasów tłuszczowych omega-3 z ryb i/lub alg morskich.

ryby i algi morskie

EPA i DHA

EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy)
Te morskie kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głównie w produktach morskich, takich jak ryby zimnowodne, skorupiaki i algi.

olej lniany
tylko ALA

ALA (kwas alfa-linolenowy)
Ten roślinny kwas tłuszczowy omega-3 znajduje się głównie w orzechach włoskich, nasionach chia i nasionach lnu. Tak samo naturalnie w odpowiednich olejach roślinnych, które są z niego wykonane.

Olej z alg morskich jako alternatywa dla oleju rybnego

Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,), który ma kilka zalet w stosunku do oleju z ryb:

  • W odniesieniu do metali ciężkich olej z alg ma tę zaletę, że algi są uprawiane w sztucznej wodzie morskiej, a zatem olej jest wolny od zanieczyszczeń środowiska.
  • Algi są uprawiane przy użyciu mieszanki dwutlenku węgla i światła słonecznego, zapewniając zrównoważone źródło kwasów omega-3 w postaci EPA i DHA.
  • W procesie pozyskiwania i produkcji nie uczestniczą zwierzęta. Algi są klasyfikowane jako żywność wegańska.

Te korzyści sprawiły, że w 2017 r. NORSAN wprowadził do swojego portfolio olej z alg morskich

Związek pomiędzy olejem rybnym / olejem z alg a naszym systemem odpornościowym

Niestety, nasz organizm nie może sam wytwarzać kwasów tłuszczowych omega-3, ale musi je wchłaniać poprzez dostarczaną żywność. Dzięki istotnej roli jakie pełnią w naszym ciele nazywane są rónież niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Aby przyjąć wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego, należy spożywać od 100 do 3000 g tłustych ryb dziennie, w zależności od gatunku. Olej z ryb lub alg jest bardziej wydajny i tańszy. Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza kwas tłuszczowy EPA, mają działanie przeciwzapalne, niezbędne jest spożywanie omega-3 w celu wzmocnienia układu odpornościowego i rozpuszczenia reakcji zapalnych.

Olej rybny NORSAN jest produkowany w sposób naturalny i nie zawiera żadnych koncentratów. NORSAN Omega-3 Total oferuje 2.000 mg omega-3 w dawce dziennej (1 łyżka stołowa), a w tym zawiara się 1.120 mg EPA – szczególnie ważnego w zwalczaniu stanów zapalnych.

NORSAN Omega-3 Vegan to w 100% wegański olej z alg morskich, otrzymywany z alg Schizochytrium sp. Jest to idealna alternatywa dla wegetarian i wegan. Zawiera również 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3, w tym 609 mg EPA lub 1,158 mg DHA w dawce dziennej (1 łyżeczka).

Ile omega-3 należy przyjąć

 aby wzmocnić układ odpornościowy?

Zdecydowana większość ludzi cierpi na niedobór omega-3 I w tym przypadku wiele badań naukowych zaleca przyjmowanie 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie.

Teoretycznie, dzienne zapotrzebowanie na omega-3 można uzyskać poprzez dietę. W praktyce jednak wszystko to okazuje się niestety trudne. W zależności od gatunku, 100 g do 3 kg tłustych ryb musiałoby być spożywane dziennie, aby osiągnąć zalecane 2.000 mg omega-3.

Dlatego też codzienne przyjmowanie preparatu omega-3 na bazie oleju rybnego lub oleju z wodorostów morskich jest o wiele mniej skomplikowane. Trzeba jednak upewnić się, że przyjmuje się produkt najwyższej jakości: musi on być nie tylko oczyszczony, wolny od szkodliwych substancji i metali ciężkich, ale także wyprodukowany w sposób zrównoważony.

dziękujemy za wasze zaufanie

Nasz zespół docenia Twoje zaufanie i jest zawsze do Twojej dyspozycji