KWASY OMEGA-3

KWASY OMEGA-3

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na nasze zdrowie

Co to są kwasy tłuszczowe omega-3? Jakie są ich właściwości? Jaka żywność zawiera omega-3? i co oznacza stosunek omega-6 do 3?
Te i inne ważne tematy są tutaj pokrótce wyjaśnione.

grade

Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego też muszą być one dostarczane z zewnątrz, tj. przez żywność. Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.

Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas alfa-linolenowy (ALA)

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3

Die pflanzliche Omega-3-Fettsäure ALA ist vor allem in Leinsamen, Chiasamen und Walnüssen enthalten

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 ALA (kwas alfa-linolenowy) występuje głównie w nasionach lnu, nasionach chia i orzechach włoskich. Związane z tym oleje roślinne, takie jak olej lniany, olej chia, olej z orzechów włoskich i olej rzepakowy, są szczególnie bogate w ALA.

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3

Die marinen Omega-3-Fettsäuren EPA und DHA sind vorrangig in fettem Fisch, Krill und Algen enthalten

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy) występują głównie w produktach morskich, takich jak ryby zimnowodne o wysokiej zawartości tłuszczu, kryl, skorupiaki i algi.

Różnica pomiędzy morskim a roślinnym omega-3

Kwasy omega-3 nie są sobie równe!

Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Pozytywny wpływ kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego ALA można było dotychczas potwierdzić naukowo tylko w niewielkim stopniu.

Ciało może przekształcić ALA w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, ale współczynnik konwersji do EPA i DHA różni się znacznie w zależności od organizmu i zależy od różnych czynników (takich jak wiek, płeć, waga i metabolizm). Współczynnik konwersji wynosi średnio tylko około 5 – 10 procent.

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał pozytywną opinię na temat kwasów tłuszczowych omega-3 morskich EPA i DHA
EFSA potwierdził następujące skutki zdrowotne:

Omega-3 ist gut für die Gesundheit des Herzens

Wpływ omega-3 na pracę serca

Serce jest głównym narządem w ludzkim ciele. Czynniki wpływające na zdrowie serca to właściwości przepływu krwi i procesów przemiany materii komórkowej. Wystarczająca podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że czynniki te mogą pod ich wpływem ulec poprawie.

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.

Omega-3 ist gut für die Augen und das Sehen

Wpływ omega-3 na wzrok

Komórki w oku ludzkim zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.

DHA pomaga utrzymać naturalne zdolnoci widzenia. Według EFSA, dzienne spożycie co najmniej 250 mg DHA ma pozytywny wpływ na wzrok.

Omega-3 ist gut für das Gehirn, Denkleistung und das Gedächtnis

Wpływ omega-3 na mózg

Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ostatnie badania wykazują wyraźną korelację pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcji mózgu.

DHA przyczynia się do utrzymania normalnej funkcji mózgu. Według EFSA, pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

Omega-3 ist gut in der Schwangerschaft für die Entwicklung des Fötus

Efekt działania omega-3 w czasie ciąży

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu oraz niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 przez osoby dorosłe (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).

Omega-3 ist gut für die Entwicklung von Babys

Wpływ omega-3 na niemowlęta po urodzeniu

Przyjmowanie DHA przez niemowlę (follow-on food) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt w wieku do 12 miesięcy. Według EFSA, pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA za pomocą formuły do dalszego żywienia niemowląt.

Stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Ein ausgeglichenes Omega-3 und Omega-6-Verhältnis ist wichtig für die Gesundheit

Nasz organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Chociaż oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, działają one w sposób odwrotny. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, kwasy omega-6 wspierają rozwój stanów zapalnych. Dlatego też nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6.

Jeśli ci dwaj przeciwnicy nie są obecni w wyważonej ilości w naszym organizmie, wtedy może rozwinąć się cichy stan zapalny, który sprzyja niektórym chorobom. Stosunek poniżej 3:1 (omega-6 do omega-3) może być uważany za neutralny pod względem stanu zapalnego.

Niedobór omega-3

Dzisiaj omega-3 i omega-6 są często w stanie nierównowagi.

Od epoki kamienia łupanego nasze jedzenie zapewnia równowagę pomiędzy dwoma kwasami tłuszczowymi. Nasze zmienione nawyki żywieniowe od lat 60-tych (spożywanie żywności przetworzonej przemysłowo, hodowla tuczących zwierząt, zwiększone wykorzystanie tanich olejów roślinnych itp) zmieniły znacznie stosunek omega-6/3 w sposób negatywny.

Na dzień dzisiejszy, w przeciętnej populacji, wynosi on około 15:1, co oznacza że spożywamy 15 razy więcej omega-6 niż omega-3! Młodzi ludzie poniżej 25 roku życia mają nawet średnią wartość na poziomie 25:1. Gdy przyjrzeć się temu bliżej nie jest to zaskakujące. Ryby rzadko znajdują się w dzisiejszym menu, podczas gdy fast-foody, dania typu convenience oraz słodkie przekąski są bardzo popularne.

Jakie są konsekwencje nadmiaru kwasów tłuszczowych omega-6?

Kwasy tłuszczowe omega-6 również należą do niezbędnych kwasów tłuszczowych i dlatego muszą być dostarczane do organizmu poprzez żywność. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych omega-3, większość ludzi spożywa dziś zbyt dużo kwasu tłuszczowego omega-6 w swojej diecie.

Ze względu na działanie pro-zapalne omega-6, ten niezrównoważony stosunek kwasów tłuszczowych może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Eksperci uważają, że duża część chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca i udary mózgu, ale także astma, reumatyzm i neurodermia, może być przypisana rozwojowi cichych stanów zapalnych, które są promowane przez nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6.

Żywność bogata w omega-6

Szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 są mięso z masowego chowu zwierząt gospodarskich, kiełbasy, fast foody i gotowe posiłki. Przetworzone produkty mleczarskie, takie jak ser, masło i jaja kurzego mają jednak również wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6.

Wysoką zawartość omegi-6 w karmie dla zwierząt można wyjaśnić przede wszystkim zwiększonym wykorzystaniem taniej paszy skoncentrowanej w masowej hodowli zwierząt gospodarskich. Biorąc pod uwagę wysoki udział omega-6 w mączce sojowej (ponad 50%), ten sam koncentrat jest głównym źródłem omega-6 w naszej codziennej diecie. Dzieje się tak dlatego, że omega-6 wchodzi do mięsa, a tym samym do naszego organizmu poprzez paszę dla zwierząt.

Ponadto stosuje się olej słonecznikowy, olej sojowy i margarynę, które są stosowane w wielu rodzajach żywności produkowanej przemysłowo i mają wysoką zawartość omega-6. W wielu gospodarstwach domowych oleje roślinne są również wykorzystywane do pieczenia i wypieku.

Żywność bogata w omega-3

Dobrym źródłem omega-3 są w szczególności ryby o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki lub sardele i algi. Ponieważ ryby wzbogacają swoją zawartość omega-3 o algi, ważne jest, jaki pokarm jedzą. Na przykład ryby złowione w środowisku naturalnym zawierają dużą ilość omega-3 poprzez bogate spożycie glonów, krewetek i małych krabów. Natomiast pasza dla ryb hodowlanych składa się głównie z komponentów roślinnych, takich jak soja lub zboża. Niektóre odpady rybne są również karmione. Jednak większość z nich jest już utleniona, a zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 są w ten sposób niszczone. Z tego powodu ryby z hodowli zawierają znacznie mniej omega-3 niż ryby z dzikich połowów.

Ponadto olej lniany, olej z nasion chia i olej z orzechów włoskich zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to jednak roślinny kwas tłuszczowy ALA.

Omega-6 Lebensmittel_Wurstwaren und Fleisch ist reich an Omega-6-Fettsäuren

kiełbasy i wędliny

Omega-6 Lebensmittel_Milchprodukte wie Frischkäse und Weichkäse sind reich an Omega-6-Fettsäuren

produkty mleczne

Omega-6 Lebensmittel_Sonnenblumenöl ist reich an Omega-6-Fettsäuren

olej słonecznikowy

Omega-3 Lebensmittel_Lachs, Makrele, Sardinen andere Kaltwasserfische sind reich an Omega-3

ryby

EPA i DHA
Omega-3 Lebensmittel_Algen bzw. Mikroalgensind reich an Omega-3

algi morskie

EPA i DHA
Omega-3 Lebensmittel_Leinöl ist reich an der pflanzlichen Omega-3-Fettsäure ALA

olej lniany

tylko ALA

Wymagane dzienne zapotrzebowanie Omega-3

W jakiej dawce należy przyjmować kwasy tłuszczowe omega-3?

Aby zrekompensować istniejący niedobór omega-3 i osiągnąć równowagę pomiędzy omega-3 i omega-6 w organizmie, zalecane jest spożycie 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Pokazują to z jednej strony badania naukowe i literatura medyczna, a także ponad 30 000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych, które zostały przeprowadzone we współpracy z wybitnym europejskim laboratorium do pomiaru kwasów tłuszczowych, Omegametrix GmbH.

Codzienne zapotrzebowanie na omega-3 może być zaspokojone zarówno poprzez żywność, jak i w formie naturalnego suplementu diety. Aby uzyskać 2.000 mg omega-3 na dzień, trzeba by jednak spożywać od 100 do 3.000 g ryb o wysokiej zawartości tłuszczu dziennie (w zależności od rodzaju ryby). To wysokie spożycie jest trudne dla większości ludzi i nie jest już zalecane ze względu na rosnące zanieczyszczenie ryb morskich.

Dobrą alternatywą jest zatem regularne spożywanie wysokiej jakości preparatu Omega-3 z oleju rybnego lub algowego, starannie oczyszczonego ze szkodliwych substancji. Z płynnymi olejami NORSAN Omega-3, jedna łyżka dziennie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na omega-3 w ilości 2000 mg omega-3.

W celu zwiększenia skuteczności należy jednocześnie zmniejszyć spożycie żywności bogatej w omega-6.

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na nasze zdrowie

Co to są kwasy tłuszczowe omega-3? Jakie są ich właściwości? Jaka żywność zawiera omega-3? i co oznacza stosunek omega-6 do 3?
Te i inne ważne tematy są tutaj pokrótce wyjaśnione.

grade

Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego też muszą być one dostarczane z zewnątrz, tj. przez żywność. Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.

Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas alfa-linolenowy (ALA)

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3

Die pflanzliche Omega-3-Fettsäure ALA ist vor allem in Leinsamen, Chiasamen und Walnüssen enthalten

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 ALA (kwas alfa-linolenowy) występuje głównie w nasionach lnu, nasionach chia i orzechach włoskich. Związane z tym oleje roślinne, takie jak olej lniany, olej chia, olej z orzechów włoskich i olej rzepakowy, są szczególnie bogate w ALA.

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3

Die marinen Omega-3-Fettsäuren EPA und DHA sind vorrangig in fettem Fisch, Krill und Algen enthalten

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy) występują głównie w produktach morskich, takich jak ryby zimnowodne o wysokiej zawartości tłuszczu, kryl, skorupiaki i algi.

Różnica pomiędzy morskim a roślinnym omega-3

Kwasy omega-3 nie są sobie równe!

Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Pozytywny wpływ kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego ALA można było dotychczas potwierdzić naukowo tylko w niewielkim stopniu.

Ciało może przekształcić ALA w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, ale współczynnik konwersji do EPA i DHA różni się znacznie w zależności od organizmu i zależy od różnych czynników (takich jak wiek, płeć, waga i metabolizm). Współczynnik konwersji wynosi średnio tylko około 5 – 10 procent.

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał pozytywną opinię na temat kwasów tłuszczowych omega-3 morskich EPA i DHA
EFSA potwierdził następujące skutki zdrowotne:

Omega-3 ist gut für die Gesundheit des Herzens

Wpływ omega-3 na pracę serca

Serce jest głównym narządem w ludzkim ciele. Czynniki wpływające na zdrowie serca to właściwości przepływu krwi i procesów przemiany materii komórkowej. Wystarczająca podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że czynniki te mogą pod ich wpływem ulec poprawie.

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.

Omega-3 ist gut für die Augen und das Sehen

Wpływ omega-3 na wzrok

Komórki w oku ludzkim zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.

DHA pomaga utrzymać naturalne zdolnoci widzenia. Według EFSA, dzienne spożycie co najmniej 250 mg DHA ma pozytywny wpływ na wzrok.

Omega-3 ist gut für das Gehirn, Denkleistung und das Gedächtnis

Wpływ omega-3 na mózg

Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ostatnie badania wykazują wyraźną korelację pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcji mózgu.

DHA przyczynia się do utrzymania normalnej funkcji mózgu. Według EFSA, pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

Omega-3 ist gut in der Schwangerschaft für die Entwicklung des Fötus

Efekt działania omega-3 w czasie ciąży

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu oraz niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 przez osoby dorosłe (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).

Omega-3 ist gut für die Entwicklung von Babys

Wpływ omega-3 na niemowlęta po urodzeniu

Przyjmowanie DHA przez niemowlę (follow-on food) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt w wieku do 12 miesięcy. Według EFSA, pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA za pomocą formuły do dalszego żywienia niemowląt.

Stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Ein ausgeglichenes Omega-3 und Omega-6-Verhältnis ist wichtig für die Gesundheit

Nasz organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Chociaż oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, działają one w sposób odwrotny. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, kwasy omega-6 wspierają rozwój stanów zapalnych. Dlatego też nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6.

Jeśli ci dwaj przeciwnicy nie są obecni w wyważonej ilości w naszym organizmie, wtedy może rozwinąć się cichy stan zapalny, który sprzyja niektórym chorobom. Stosunek poniżej 3:1 (omega-6 do omega-3) może być uważany za neutralny pod względem stanu zapalnego.

Niedobór omega-3

Dzisiaj omega-3 i omega-6 są często w stanie nierównowagi.

Od czasu epoki kamienia łupanego nasze jedzenie zapewnia równowagę pomiędzy dwoma kwasami tłuszczowymi. Nasze zmienione nawyki żywieniowe od lat 60-tych (spożywanie żywności przetworzonej przemysłowo, hodowla tuczących zwierząt, zwiększone wykorzystanie tanich olejów roślinnych itp) zmieniły znacznie stosunek omega-6/3 w sposób negatywny.

Na dzień dzisiejszy, w przeciętnej populacji, wynosi on około 15:1, co oznacza że spożywamy 15 razy więcej omega-6 niż omega-3! Młodzi ludzie poniżej 25 roku życia mają nawet średnią wartość na poziomie 25:1. Gdy przyjrzeć się temu bliżej nie jest to zaskakujące. Ryby rzadko znajdują się w dzisiejszym menu, podczas gdy fast-foody, dania typu convenience oraz słodkie przekąski są bardzo popularne.

Jakie są konsekwencje nadmiaru kwasów tłuszczowych omega-6?

Kwasy tłuszczowe omega-6 również należą do niezbędnych kwasów tłuszczowych i dlatego muszą być dostarczane do organizmu poprzez żywność. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych omega-3, większość ludzi spożywa dziś zbyt dużo kwasu tłuszczowego omega-6 w swojej diecie.

Ze względu na działanie pro-zapalne omega-6, ten niezrównoważony stosunek kwasów tłuszczowych może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Eksperci uważają, że duża część chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca i udary mózgu, ale także astma, reumatyzm i neurodermia, może być przypisana rozwojowi cichych stanów zapalnych, które są promowane przez nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6.

Żywność bogata w omega-6

Szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 są mięso z masowego chowu zwierząt gospodarskich, kiełbasy, fast foody i gotowe posiłki. Przetworzone produkty mleczarskie, takie jak ser, masło i jaja kurzego mają jednak również wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6.

Wysoką zawartość omegi-6 w karmie dla zwierząt można wyjaśnić przede wszystkim zwiększonym wykorzystaniem taniej paszy skoncentrowanej w masowej hodowli zwierząt gospodarskich. Biorąc pod uwagę wysoki udział omega-6 w mączce sojowej (ponad 50%), ten sam koncentrat jest głównym źródłem omega-6 w naszej codziennej diecie. Dzieje się tak dlatego, że omega-6 wchodzi do mięsa, a tym samym do naszego organizmu poprzez paszę dla zwierząt.

Ponadto stosuje się olej słonecznikowy, olej sojowy i margarynę, które są stosowane w wielu rodzajach żywności produkowanej przemysłowo i mają wysoką zawartość omega-6. W wielu gospodarstwach domowych oleje roślinne są również wykorzystywane do pieczenia.

Żywność bogata w omega-3

Dobrym źródłem omega-3 są w szczególności ryby o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki lub sardele i algi. Ponieważ ryby wzbogacają swoją zawartość omega-3 o algi, ważne jest, jaki pokarm jedzą. Na przykład ryby złowione w środowisku naturalnym zawierają dużą ilość omega-3 poprzez bogate spożycie glonów, krewetek i małych krabów. Natomiast pasza dla ryb hodowlanych składa się głównie z komponentów roślinnych, takich jak soja lub zboża. Niektóre odpady rybne są również karmione. Jednak większość z nich jest już utleniona, a zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 są w ten sposób niszczone. Z tego powodu ryby z hodowli zawierają znacznie mniej omega-3 niż ryby z dzikich połowów.

Ponadto olej lniany, olej z nasion chia i olej z orzechów włoskich zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to jednak roślinny kwas tłuszczowy ALA.

Wymagane dzienne zapotrzebowanie omega-3

W jakiej dawce należy przyjmować kwasy tłuszczowe omega-3?

Aby zrekompensować istniejący niedobór omega-3 i osiągnąć równowagę pomiędzy omega-3 i omega-6 w organizmie, zalecane jest spożycie 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Pokazują to z jednej strony badania naukowe i literatura medyczna, a także ponad 30 000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych, które zostały przeprowadzone we współpracy z wybitnym europejskim laboratorium do pomiaru kwasów tłuszczowych, Omegametrix GmbH.

Codzienne zapotrzebowanie na omega-3 może być zaspokojone zarówno poprzez żywność, jak i w formie naturalnego suplementu diety. Aby uzyskać 2.000 mg omega-3 na dzień, trzeba by jednak spożywać od 100 do 3.000 g ryb o wysokiej zawartości tłuszczu dziennie (w zależności od rodzaju ryby). To wysokie spożycie jest trudne dla większości ludzi i nie jest już zalecane ze względu na rosnące zanieczyszczenie ryb morskich.

Dobrą alternatywą jest zatem regularne spożywanie wysokiej jakości preparatu Omega-3 z oleju rybnego lub algowego, starannie oczyszczonego ze szkodliwych substancji. Z płynnymi olejami NORSAN Omega-3, jedna łyżka dziennie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na omega-3 w ilości 2000 mg omega-3.

W celu zwiększenia skuteczności należy jednocześnie zmniejszyć spożycie żywności bogatej w omega-6.

Produkty Omega-3 od NORSAN

bogate w EPA i DHA

Naturalny olej rybny ze zrównoważonych połowów dziko żyjących ryb. 2.000 mg omega-3 na dawkę dzienną (1 łyżka stołowa).

Olej z alg morskich ze zrównoważonej uprawy. 2000 mg omega-3 na dawkę dzienną (1 łyżeczka).

Menu