Category:
Pytania dotyczące kwasów tłuszczowych omega-3
Wiele korzystnych właściwości przypisuje się morskim kwasom tłuszczowym omega-3 (EPA i DHA). Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował następujące informacje dotyczące utrzymania podstawowych funkcji organizmu, które mogą być przypisane do morskich kwasów tłuszczowych omega-3:
-
- EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca
- DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia
- DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu
- DHA i EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu triglicerydów we krwi.
- Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią
- Przyjmowanie DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia.
Jeśli istnieje duża nierównowaga kwasów tłuszczowych omega, może to prowadzić do cichych stanów zapalnych w organizmie. Mogą one przerodzić się w poważne choroby, ponieważ omega-6 ma działanie prozapalne. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne.
Najnowsze komentarze