Olej lniany i konopny mają wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu α-linolenowego (ALA). Problem polega na tym, że organizm musi najpierw przekształcić kwas tłuszczowy ALA w faktycznie ważne kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Jednak nasze enzymy mogą przekształcić maksymalnie 10% ALA w EPA, a nawet maksymalnie 0,5% w DHA. Nawet przy bardzo wysokim spożyciu ALA nie można osiągnąć dobrych wartości EPA i DHA – tak naprawdę ważnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Roślinny olej omega-3 o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego (EPA i DHA) to wegański olej omega-3. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby przyswoić 2.000 mg cennych morskich kwasów tłuszczowych – w 100% bez ryb. Wegańskie omega-3 mogą bez problemu przyjmować również dzieci i młodzież. Należy przestrzegać następującej praktycznej zasady: 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (1 łyżeczka / 5 ml) jest odpowiednie dla osób dorosłych o masie ciała 70 kg lub więcej. Na przykład dla dziecka o wadze 35 kg daje to 1/2 łyżeczki omega-3 dziennie lub 1 łyżeczkę co drugi dzień.
Najnowsze komentarze