Przyjmowanie i dobra porcja omega-3 - NORSAN
MenuMenu

zastosowanie i spożycie olejów omega-3

… bo najważniejsza jest odpowiednia porcja

Wiele osób spożywa olej NORSAN po prostu za pomocą łyżki. Ale nasz olej może być również postrzegany jako „normalny” element kuchni i można go mieszać bezpośrednio z różnymi potrawami. Na przykład możesz łatwo wymieszać olej z sokiem pomarańczowym, koktajlem lub dressingiem do sałatek.

Możliwości jest wiele – daj się zainspirować naszymi propozycjami przepisów. Natomiast przyjmowanie oleju w postaci kapsułek jest również dla wielu praktyczną alternatywą.

Tutaj dowiesz się, na co należy zwracać uwagę podczas zażywania olejków i jak optymalnie wkomponować je w swoje codzienne życie – tak możesz bez problemu zażywać olejki NORSAN omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, odgrywają ważną rolę dla naszego zdrowia. Należy zwrócić uwagę na zrównoważony stosunek tych kwasów tłuszczowych. Aby uzyskać zrównoważone proporcje, zaleca się dzienne spożycie 2.000 mg kwasów omega-3. Można to zrobić poprzez pożywienie lub w postaci naturalnego suplementu diety. Problemem jest utrzymanie wysokiego dawkowania, np. aby otrzymać dzienną dawkę 2.000 mg omega-3, należałoby teoretycznie codziennie spożywać 100 g śledzia, 250 g łososia, a nawet 300 g dorsza. Te ilości są trudne do włączenia do normalnej diety. Powodem tych wymaganych ilości jest nasza obecna sytuacja żywieniowa i wynikający z niej niezrównoważony stosunek kwasów omega-6/3. Ten niezdrowy brak równowagi i deficyt omega-3 można regulować za pomocą 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie i  powrotem do zrównoważonej proporcji. Dowiedz się więcej o kwasach omega-3.

2.000 mg omega-3 dziennie – udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie

Aby uzyskać zrównoważony stosunek kwasów omega-6/3, zaleca się 2.000 mg omega-3 dziennie. Zalecenie to jest oparte na dobrze uzasadnionych badaniach naukowych, a także wynikach analizy kwasów tłuszczowych. Udowodniono, że co najmniej 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 musi być spożywane dziennie, aby uzyskać efekt terapeutyczny.

1 łyżka omega-3 dziennie

Ogólne zalecenia dotyczące dawkowania to 2.000 mg omega-3 dziennie. Pokazują to z jednej strony badania naukowe i ponad 30 000 naszych indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych. Odpowiada to około 1 łyżce stołowej Omega-3 Total i Omega-3 Arktis lub 1 łyżeczce Omega-3 Vegan dziennie. Kiedy zaczynasz dopiero spożywanie olei NORSAN, często wskazane jest podwojenie dawki w fazie regulacji, która trwa ok. 3 miesięcy.

Regularne przyjmowanie

Regularne przyjmowanie omega-3 jest kluczem do sukcesu. Niezbędna jest porcja kwasów omega-3 każdego dnia – bo tylko przy regularnym przyjmowaniu można osiągnąć korzyści terapeutyczne.

Spożycie do lub po posiłku

Zalecamy przyjmowanie kwasów omega-3 z posiłkiem. Powodem tego jest lepsze wchłanianie kwasów tłuszczowych w organizmie. Trawienie tłuszczu zwykle nie jest stymulowane na pusty żołądek, więc istnieje ryzyko, że bardzo mało cennego oleju zostanie wchłonięte przez organizm. Ważne jest, aby olej nie był podgrzewany. Niezależnie od tego, czy olej jest przyjmowany rano, w południe, czy wieczorem, ważne jest, aby łączyć go z posiłkiem.

Tak łatwe jest przyjmowanie oleju z kwasami omega-3

1

Wstrząśnij butelkę przed otwarciem.

 

2

Pij olej omega-3 zawsze do lub po posiłku.

 

3

Otwarte butelki z olejem rybnym omega-3 trzymaj w lodówce.

 

4

Staraj się zachować regularność w krokach 1-3 dla Twojej codziennej rutyny.

Naturalnie duże porcje – bez sztucznych koncentratów

Ważne jest, aby dostarczać do organizmu naturalne substancje, a nie substancje zmienione przez człowieka. W NORSAN Polska jesteśmy przekonani, że natura przemyślała skład lepiej niż człowiek i dlatego naturalne produkty są lepiej wykorzystane przez organizm. Nasze oleje omega-3 nie są już bardziej skoncentrowane pod względem kwasów omega-3 w wyniku procesów chemicznych. W stanie naturalnym olej z ryb i alg zawiera aż 35% cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w postaci trójglicerydów (możliwe są wszystkie kombinacje kwasów tłuszczowych). Aby stworzyć koncentrat, kwasy tłuszczowe są usuwane z trójglicerydu. Pozwala to na ekstrakcję kwasów tłuszczowych omega-3. Następnie kwasy tłuszczowe omega-3 są rekombinowane w ester etylowy. Następnie ester etylowy zostaje wymieniony na glicerynę i powstaje zrekonstruowana struktura trójglicerydów. Takie koncentraty mogą zawierać ponad 90% omega-3. To wysokie stężenie powoduje większe ryzyko utleniania. Stosowanie estru etylowego jest w Niemczech zabronione, ponieważ mogą wystąpić niepożądane skutki zdrowotne. W przypadku koncentratów jest to jednak dozwolone, ponieważ mogą być oferowane jako zrekonstruowane trójglicerydy.

Nieskoncentrowany olej omega-3 zawiera szerokie spektrum aż 50 różnych kwasów tłuszczowych. W skoncentrowanym produkcie omega-3, ten naturalny skład ulega zniszczeniu, a zamiast tego otrzymuje się skoncentrowane ilości wybranych kwasów tłuszczowych. Nadal mało wiadomo, jak (nienaturalnie) skoncentrowany olej lub kapsułki zachowują się w organizmie po spożyciu. W celu uzyskania podobnych efektów jak przy spożywaniu tłustych ryb zalecane są naturalne, nieskoncentrowane produkty.

NORSAN – jako część Twojej codziennej diety

Jeśli masz niedobór kwasów omega-3, ważne jest, aby uzupełnić go poprzez oleje NORSAN Omega-3, tak aby wskaźnik omega-3 i stosunek omega-6/3 w organizmie wzrosły do ​​korzystnego poziomu. Ale jeśli przestaniesz spożywać kwasy omega-3 to ponownie, wartości spadną i wrócisz do miejsca, w którym zacząłeś. Dlatego ważne jest, abyśmy znaleźli sposób na zintegrowanie olejów NORSAN z naszym życiem jako częścią naszej normalnej diety przez długi czas.

Zalecania dla dzieci

Wiek

2-6 lat

6-12 lat

od 12 lat

Porcja

2,5 ml dziennie (ok. 1/2 łyżeczki); zawiera 560 mg kwasów Omega-3

5 ml dziennie (ok. 1 łyżeczki); zawiera 1.120 mg kwasów Omega-3

9 ml dziennie (ok. 1 łyżka); zawiera 2.000 mg kwasów Omega-3

Dla dzieci polecamy nasze Omega-3 KIDS o pysznym pomarańczowym smaku. W zależności od wieku zalecamy dawkowanie w tabeli. W zasadzie jednak wszystkie nasze produkty są odpowiednie również dla dzieci.

Ważne jest, aby dawka była obliczona z uwzględnieniem wieku i wagi.*

Matki karmiące piersią zapewniają optymalną opiekę sobie i swojemu dziecku poprzez codzienne przyjmowanie 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 (1 łyżka) dziennie. * Rekomendacja dla przyjmowania naszych olejów dotyczy osoby dorosłej ważącej 75 kg. Dziecko ważące 15 kg potrzebowałoby około ⅕ zalecenia dla osoby dorosłej

 

Przepisy z wykorzystaniem olei z omega-3

Owsianka z Omega-3

  • 200 ml mleka lub mleka roślinnego np. z orzechami nerkowca
  • 50 g owsianki
  • 2 łyżki orzechów nerkowców
  • 2 (dojrzałe) banany
  • 2 łyżki Omega-3 Total oder 2 łyżeczki Omega-3 Vegan

Do rondelka wlej 200 ml mleka lub napoju z orzechów nerkowca i podgrzej. Dodaj 50 g płatków owsianych i mieszając zagotuj. Obierz i pokrój jednocześnie 2 banany. Podgrzej mieszankę mleka i płatków owsianych do pożądanej konsystencji na małym ogniu, ciągle mieszając. Teraz dodaj do garnka połowę plasterków banana i 1 łyżkę masła z orzechów nerkowca i wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp owsiankę do miski i udekoruj pozostałą połową plasterków banana i dodaj 1 łyżkę masła z orzechów nerkowca. Udoskonal teraz lekko schłodzoną owsiankę 1 łyżką stołową Omega-3 Total lub 1 łyżeczką Omega-3 Vegan.

Smoothie z Omega-3

Jeżyny dokładnie umyj i włóż do blendera. Obierz banana, pokrój w duże plastry i również włóż do blendera. Limonkę opłukać pod ciepłą wodą, przekroić na pół i wycisnąć sok ręką nad mikserem. Teraz dodaj zimną wodę. Następnie wymieszaj na wysokich obrotach. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Następnie wymieszaj 1 łyżkę stołową Omega-3 Total lub 1 łyżeczkę Omega-3 Vegan. Udekoruj jeżynami i plasterkiem limonki według uznania.