Czym są kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Ponieważ są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.

Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas alfa-linolenowy (ALA)

Omega-3 i omega-6 – równowaga to podstawa!

Nasz organizm potrzebuje kwasów omega-3 oraz kwasów omega-6. Oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, ale działają w sposób odwrotny. Kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, natomiast kwasy omega-6 wspierają ich rozwój. Dlatego nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omagi-3 i omega-6.

Stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Nasz organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Chociaż oba kwasy tłuszczowe są bardzo podobne pod względem struktury chemicznej, działają one w sposób odwrotny. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 redukują procesy zapalne w organizmie, kwasy omega-6 wspierają rozwój stanów zapalnych. Dlatego też nasz organizm potrzebuje równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6.

Jeśli ci dwaj przeciwnicy nie są obecni w wyważonej ilości w naszym organizmie, wtedy może rozwinąć się cichy stan zapalny, który sprzyja niektórym chorobom. Stosunek poniżej 3:1 (omega-6 do omega-3) może być uważany za neutralny pod względem stanu zapalnego.

Niedobór omega-3

omega-3 i omega-6 w stanie nierównowagi

Od epoki kamienia łupanego nasze jedzenie zapewnia równowagę pomiędzy dwoma kwasami tłuszczowymi. Nasze zmienione nawyki żywieniowe od lat 60-tych (spożywanie żywności przetworzonej przemysłowo, hodowla tuczących zwierząt, zwiększone wykorzystanie tanich olejów roślinnych itp) zmieniły znacznie stosunek omega-6/3 w sposób negatywny.

Na dzień dzisiejszy, w przeciętnej populacji, wynosi on około 15:1, co oznacza że spożywamy 15 razy więcej omega-6 niż omega-3! Młodzi ludzie poniżej 25 roku życia mają nawet średnią wartość na poziomie 25:1. Gdy przyjrzeć się temu bliżej nie jest to zaskakujące. Ryby rzadko znajdują się w dzisiejszym menu, podczas gdy fast-foody, dania typu convenience oraz słodkie przekąski są bardzo popularne.

Jakie są konsekwencje nadmiaru kwasów tłuszczowych omega-6?

Kwasy tłuszczowe omega-6 również należą do niezbędnych kwasów tłuszczowych i dlatego muszą być dostarczane do organizmu poprzez żywność. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych omega-3, większość ludzi spożywa dziś zbyt dużo kwasu tłuszczowego omega-6 w swojej diecie.

Ze względu na działanie pro-zapalne omega-6, ten niezrównoważony stosunek kwasów tłuszczowych może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Eksperci uważają, że duża część chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca i udary mózgu, ale także astma, reumatyzm i neurodermia, może być przypisana rozwojowi cichych stanów zapalnych, które są promowane przez nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6.

Żywność bogata w omega-6

Szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 są mięso z masowego chowu zwierząt gospodarskich, kiełbasy, fast foody i gotowe posiłki. Przetworzone produkty mleczarskie, takie jak ser, masło i jaja kurzego mają jednak również wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6.

Wysoką zawartość omegi-6 w karmie dla zwierząt można wyjaśnić przede wszystkim zwiększonym wykorzystaniem taniej paszy skoncentrowanej w masowej hodowli zwierząt gospodarskich. Biorąc pod uwagę wysoki udział omega-6 w mączce sojowej (ponad 50%), ten sam koncentrat jest głównym źródłem omega-6 w naszej codziennej diecie. Dzieje się tak dlatego, że omega-6 wchodzi do mięsa, a tym samym do naszego organizmu poprzez paszę dla zwierząt.

Ponadto stosuje się olej słonecznikowy, olej sojowy i margarynę, które są stosowane w wielu rodzajach żywności produkowanej przemysłowo i mają wysoką zawartość omega-6. W wielu gospodarstwach domowych oleje roślinne są również wykorzystywane do pieczenia i wypieku.

Żywność bogata w omega-3

Dobrym źródłem omega-3 są w szczególności ryby o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki lub sardele i algi. Ponieważ ryby wzbogacają swoją zawartość omega-3 o algi, ważne jest, jaki pokarm jedzą. Na przykład ryby złowione w środowisku naturalnym zawierają dużą ilość omega-3 poprzez bogate spożycie glonów, krewetek i małych krabów. Natomiast pasza dla ryb hodowlanych składa się głównie z komponentów roślinnych, takich jak soja lub zboża. Niektóre odpady rybne są również karmione. Jednak większość z nich jest już utleniona, a zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 są w ten sposób niszczone. Z tego powodu ryby z hodowli zawierają znacznie mniej omega-3 niż ryby z dzikich połowów.

Ponadto olej lniany, olej z nasion chia i olej z orzechów włoskich zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to jednak roślinny kwas tłuszczowy ALA.

Kwas tłuszczowy omega-3 ALA jest tylko częściowo przekształcony przez organizm ludzki (współczynnik konwersji 2-5%) w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, które są szczególnie cenne.

Kwasy omega-3 pochodzenia morskiego, a roślinne omega-3

Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ kwasów omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 są dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych z ryb i alg morskich, ale ich nie zastępują, dlatego nie mogą być trakowane jako zamienniki w diecie.

Ludzki organizm może przekształcić kwasy omega-3 ALA w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, ale współczynnik konwersji do EPA i DHA różni się znacznie w zależności od organizmu i zależy od różnych czynników (takich jak wiek, płeć, waga i metabolizm). Współczynnik konwersji wynosi średnio tylko około 5 – 10 procent.

Kwasy omega-3 nie są sobie równe!

Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Pozytywny wpływ kwasu omega-3 pochodzenia roślinnego ALA można było dotychczas potwierdzić naukowo tylko w niewielkim stopniu.

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych kwasów omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!

Różnica pomiędzy kwasami omega-3 morskimi, a roślinnymi

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) występują m.in. oleju rzepakowym, orzechach i nasionach chia.

kwasy omega-3

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3  (EPA, DHA) występują m.in. w tłustych rybach morskich, owocach morza i algach

kwasy omega-3

Wymagane dzienne zapotrzebowanie omega-3

W jakiej dawce należy przyjmować kwasy tłuszczowe omega-3?

Aby zrekompensować istniejący niedobór omega-3 i osiągnąć równowagę pomiędzy omega-3 i omega-6 w organizmie, zalecane jest spożycie 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Pokazują to z jednej strony badania naukowe i literatura medyczna, a także ponad 30 000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych, które zostały przeprowadzone we współpracy z wybitnym europejskim laboratorium do pomiaru kwasów tłuszczowych, Omegametrix GmbH.

Codzienne zapotrzebowanie na omega-3 może być zaspokojone zarówno poprzez żywność, jak i w formie naturalnego suplementu diety. Aby uzyskać 2.000 mg omega-3 na dzień, trzeba by jednak spożywać od 100 do 3.000 g ryb o wysokiej zawartości tłuszczu dziennie (w zależności od rodzaju ryby). To wysokie spożycie jest trudne dla większości ludzi i nie jest już zalecane ze względu na rosnące zanieczyszczenie ryb morskich.

Dobrą alternatywą jest zatem regularne spożywanie wysokiej jakości preparatu Omega-3 z oleju rybnego lub algowego, starannie oczyszczonego ze szkodliwych substancji. Z płynnymi olejami NORSAN Omega-3, jedna łyżka dziennie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na omega-3 w ilości 2000 mg omega-3.

W celu zwiększenia skuteczności należy jednocześnie zmniejszyć spożycie żywności bogatej w omega-6.

Kwasy omega-3: co warto wiedzieć?

Jak pomagają kwasy omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza morskie EPA i DHA jak również zrównoważony stosunek omega-6/3 są bardzo ważne dla naszego zdrowia,  zwłaszcza dlatego, że regulują między innymi ciche stany zapalne w organizmie

Ile kwasów omega-3 potrzebuję dziennie?

2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, reguluje niedobór omega-3 w Twoim organizmie. Zalecenie opiera się na wynikach analizy kwasów tłuszczowych i badaniach naukowych.

Dlaczego potrzebuję tak dużo kwasów omega-3?

Ze względu na obecną sytuację żywieniową wiemy, że u większości ludzi występuje deficyt kwasów omega-3. Rezultatem jest niezrównoważony stosunek omega-6/3.

Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej!

Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,) Algi są uprawiane w sztucznej wodzie morskiej, a zatem olej wegański z alg jest wolny od zanieczyszczeń środowiska. Dodatkowo algi są uprawiane przy użyciu mieszanki dwutlenku węgla i światła słonecznego, zapewniając zrównoważone źródło kwasów omega-3 w postaci EPA i DHA. W procesie pozyskiwania i produkcji nie uczestniczą zwierzęta. Olej z alg jest klasyfikowany jako żywność wegańska.

Kwasy omega -3 dla dzieci

Zarodki, noworodki i dzieci szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się – to brainfood dla najmłodszych! Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, morskie kwasy tłuszczowe omega-3 są również dobre dla wzroku i serca. Dlatego produkty omega-3 dla dzieci powinny zawierać naturalne oleje rybne najwyższej jakości bogate w EPA i DHA.

Jaki wpływ mają kwasy EPA i DHA na nasze zdrowie?

Omega-3 ist gut für die Gesundheit des Herzens

Wpływ omega-3 na pracę serca

Czynniki wpływające na zdrowie serca to właściwości przepływu krwi i procesów przemiany materii komórkowej. Wystarczająca podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że czynniki te mogą pod ich wpływem ulec poprawie.

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.

Omega-3 ist gut für die Augen und das Sehen

Wpływ omega-3 na wzrok

Komórki w oku ludzkim zawierają szczególnie wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.

DHA pomaga utrzymać naturalne zdolnoci widzenia.

Omega-3 ist gut für das Gehirn, Denkleistung und das Gedächtnis

Wpływ omega-3 na mózg

Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ostatnie badania wykazują wyraźną korelację pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcji mózgu.

DHA przyczynia się do utrzymania normalnej funkcji mózgu.

Omega-3 ist gut in der Schwangerschaft für die Entwicklung des Fötus

Efekt działania omega-3 w czasie ciąży

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu oraz niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 przez osoby dorosłe (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).

Omega-3 ist gut für die Entwicklung von Babys

Wpływ omega-3 na niemowlęta po urodzeniu

Przyjmowanie DHA przez niemowlę (follow-on food) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt w wieku do 12 miesięcy. Według EFSA, pozytywny efekt występuje przy codziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA za pomocą formuły do dalszego żywienia niemowląt.

Wysokiej jakości suplementy NORSAN z kwasami omega-3 

1. Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce

2.Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem

3.Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane

4.Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich

5.100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.

6.Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz

7.Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea

Produkty omega-3 od NORSAN bogate w EPA i DHA

Omega-3 Total

99,00 zł

Omega-3 Kapsułki

109,00 zł

Omega-3 Vegan

109,00 zł

Omega-3 Vegan Kapsułki

99,00 zł

Omega-3 Arktis

47,00 zł

Omega-3 Arktis

47,00 zł

Omega-3 KIDS

79,00 zł

Omega-3 KIDS Jelly

65,00 zł

Menu