GOD JUL

… Święta Bożego Narodzenia w NORWEGII

Święta Bożego Narodzenia w Norwegii – to muszą być zaśnieżone zbocza i góry, trzeszczące kominki i dymiące kominy, sielankowe motywy pocztówkowe jak okiem sięgnąć, romantycznie oświetlone domy nad fiordami, kuligi, renifery i na wskroś świąteczna atmosfera. W Norwegii zima jest wyjątkowo długa, a dni krótkie i ciemne, dlatego w okresie Bożego Narodzenia jest naprawdę przytulnie.

Ale jak Norwegowie świętują Boże Narodzenie? Jak spędza się Adwent, co dzieje się w Wigilię i jakie pyszności lądują na stole? O tym okresie świątecznym chcielibyśmy opowiedzieć Ci trochę i trochę więcej.

Sezon adwentowy i przedświąteczny rozpoczyna się w Norwegii również w grudniu. Następnie piecze się ciasteczka (co najmniej 7 rodzajów, dlaczego dowiesz się poniżej), kupowane są prezenty, sprzątany jest dom i spędzany czas na jarmarkach bożonarodzeniowych w jednym i drugim wypadku pije się Gløgg. Gløgg nie różni się tak bardzo od grzanego wina, zawiera również migdały i rodzynki.

W Norwegii, podobnie jak w Polsce, istnieje klasyczny kalendarz adwentowy z 24 drzwiami. Starszym norweskim wariantem kalendarza adwentowego jest umieszczenie 24 goździków w pomarańczy. Więc zamiast otwierać drzwi, codziennie usuwa się goździk z pomarańczy. Piękna świąteczna ozdoba, która jednocześnie rozpyla w domu przyjemny świąteczny zapach.

13 grudnia jest specjalne święto przed Bożym Narodzeniem – Dzień Św. Łucji. Jej imię wywodzi się od łacińskiego słowa lux, co oznacza światło. Dzień św. Łucji ma kilka znaczeń, które rozwinęły się przez mieszanie zwyczajów pogańskich i chrześcijańskich kilka wieków temu.

Z jednej strony św. Łucja przekazuje światło w porze ciemnej. Tradycyjnie w szkołach, przedszkolach i na wsiach odbywa się parada światła, gdzie św. Łucja, przeważnie blondynka, rozdaje światło i ciastka Łucji. Św. Łucja nosi białe szaty i na głowie wieniec z zapalonych świec. Śpiewając piosenki Łucji, przechadza się w towarzystwie innych przebranych dzieci przez ciemne sale szkolne lub przedszkolne i rozdaje światło, ciastka i piosenki. Z drugiej strony znaczenie św. Łucji zostało pomieszane ze znaczeniem Lucyfera. Kiedyś wierzono, że podziemne istoty, takie jak Nisser, Trolle i Tussers, chodzą tego dnia od farmy do farmy i sprawdzają, czy wszystko jest gotowe na Boże Narodzenie, a dom jest wysprzątany.

Gdyby tak nie było, mogli podpalić dziedziniec. Dlatego w Norwegii nadal częścią przygotowań do świąt Bożego Narodzenia jest doprowadzenie całego domu do porządku.

23 grudnia, to Lille julaften, czyli tzw. mała Wigilia, choinka jest właśnie wtedy tradycyjnie udekorowana łańcuchami, girlandami z norweskimi flagami i innymi świątecznymi ozdobami.

W Norwegii 23 grudnia w telewizji leci film „Dinner for one”. Szczególnie ważne w Lille Julaften jest to, że przed pójściem spać nie wolno zapomnieć o postawieniu miski owsianki przed drzwiami lub na parapecie okna dla Świętego Mikołaja lub Julenissena. Ma to na celu uspokojenie Julenissena, w przeciwnym razie może płatać figle. Na wsi myśli się też o zwierzętach z lasu i okolic, przywiązując do płotu wiązkę owsa – Julebek.

Julenissen, norweski Święty Mikołaj, któremu towarzyszą pomocnicy, przynosi prezenty w Wigilię, a także jest obrońcą domu i podwórka. Według legendy norweski Mikołaj mieszka w stajni w spokojnym miasteczku Drøbak nad Oslofjordem. Serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby napisać list do Julenissen. Poczta bożonarodzeniowa w Norwegii cieszy się z każdego listu.

Julaften, Wigilia, odbędzie się 24 grudnia w godzinach 17-18 przy dzwonach kościelnych. Wiele rodzin udaje się wtedy na nabożeństwo bożonarodzeniowe. Podobnie jak w Polsce, Julaften świętuje się głównie z rodziną w małym kręgu. W wielu rodzinach po nabożeństwie odbywa się tradycyjna norweska kolacja bożonarodzeniowa, która może różnić się w zależności od regionu. Julbord to głównie żeberka wieprzowe lub jagnięce, żurawina, czerwona kapusta, kiszona kapusta, ziemniaki lub także ryby.

Na deser pyszne ciasto świąteczne Julekake z rodzynkami i kardamonem. Dorośli piją Juleøl, świąteczne piwo, a dzieci Julebrus, czerwony świąteczny napój. Zanim prezenty zostaną rozpakowane, rodzina zbiera się wokół choinki, gdzie wszyscy trzymają się za ręce, spacerują wokół choinki i śpiewają kolędy. Wigilia w Norwegii jest bardzo piękna i refleksyjna.

Czy wiesz, że przed świętami Bożego Narodzenia w Norwegii zwyczajowo piecze się co najmniej siedem różnych rodzajów ciasteczek, tzw. „Sju slag”?

Mają one przynosić szczęście i dlatego tradycyjnie pojawiają się na stole. Nie jest ważne, jakie rodzaje są wypiekane. Odmiany różnią się w zależności od regionu i rodziny.

Pepperkaker (piernik) to jedna z ulubionych odmian naszego norweskiego założyciela Joakima.

Joakim Graff, założyciel NORSAN

„Nawet w dzieciństwie Pepperkaker były moimi ulubionymi ciasteczkami świątecznymi. Chrupiące pierniczki ozdobione czekodkami i żelkami. Jeszcze dzisiaj czuje radość, kiedy moja mama Kari piecze je dla naszej rodziny.”

Matka naszego założyciela Joakima, Kari Graff, podzieliła się z nami swoimi ulubionymi przepisami, a my chcielibyśmy podzielić się nimi z Wami – brakuje tylko 6 innych odmian, aby wypełnić Norweską 7. Mamy nadzieję, że pieczenie i jedzenie sprawi Ci przyjemność.

    Havreflarn – herbatniki owsiane według receptury Kari Graff

      • 75 g masła
      • 100 g lekko podgotowanych płatków owsianych
      • 1 jajko
      • 125 g cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
    2. Roztop masło i wymieszaj z płatkami owsianymi. Następnie ubij jajko i cukier na kremową konsystencję. Teraz wymieszaj mieszankę płatków owsianych z proszkiem do pieczenia.
    3. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia dwiema łyżkami stołowymi. Ponieważ ciasto się rozpadnie, na blasze należy umieścić nie więcej niż 8-10 herbatników owsianych.
    4. Blachę do pieczenia umieścić na środku piekarnika i piec ciasteczka przez około 5 minut, brzegi powinny nabrać ciemnego koloru.
    5. Na papierze do pieczenia odstaw ciasteczka do ostygnięcia. Kontynuuj z resztą ciasta, aż wszystkie upieczone i schłodzone. Najlepiej przechowywać go w zamkniętym słoiku na ciasteczka