Dlaczego dobrej jakości omega-3 jest ważne?

Wiele korzystnych właściwości przypisuje się morskim kwasom tłuszczowym omega-3 (EPA i DHA). Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował następujące informacje dotyczące utrzymania podstawowych funkcji organizmu, które mogą być przypisane do morskich kwasów tłuszczowych omega-3:

    • EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca
    • DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia
    • DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu
    • DHA i EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu triglicerydów we krwi.
    • Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią
    • Przyjmowanie DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia.

Jeśli istnieje duża nierównowaga kwasów tłuszczowych omega, może to prowadzić do cichych stanów zapalnych w organizmie. Mogą one przerodzić się w poważne choroby, ponieważ omega-6 ma działanie prozapalne. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne.