Ryby: jeść czy nie jeść? Rola kwasów omega-3 - NORSAN Polska
MenuMenu
Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

Ryby: jeść czy nie jeść? Rola kwasów omega-3

7 listopada @ 6:00 pm - 7:30 pm

Mamy zaszczyt zaprosić Państwa bardzo serdecznie na Seminarium Online, które poprowadzi dla nas dyplomowany dietetyk Tadeusz Sowiński.

Kilkadziesiąt lat temu naukowcy zauważyli, że w populacji Eskimosów, pomimo bardzo mało zróżnicowanej diety (głównie tłuszcz i mięso), prawie nie występują choroby serca. Okazało się, że za ten stan rzeczy odpowiada dieta złożona głównie z ryb. Ich mięso zawiera dużą ilość kwasów Omega 3, ale jeszcze ważniejszy okazał się stosunek Omega 3 do Omega 6.

Najkorzystniejszą proporcją jest stosunek od 3:1 do 6:1 i w takich ilościach na ogół kwasy te występują w rybach. Spożywanie ryb trzy razy w tygodniu może być wystarczające w prawidłowo zbilansowanej diecie, ale dostarczenie dziennej dawki na ogół bywa bardzo trudne.

Niestety, nie mamy możliwości sprawdzenia zawartości kwasów w rybach, a jest ona bardzo różna, w zależności od gatunku ryby, akwenu, w którym została złowiona i samego sposobu przechowywania i przygotowywania jej. Sytuację komplikuje również fakt, że coraz częściej ryby morskie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, takimi jak ołów, kadm czy rtęć.

Jeśli chcesz głębiej zrozumieć mechanizmy działania kwasów tłuszczowych omega-3 i szukasz odpowiedzi na pytanie: czy warto i zdrowo jeść ryby, koniecznie zarejestruj się już teraz na Seminarium Online z dietetykiem Tadeuszem Sowińskim.

Udział w nim jest dla Ciebie bezpłatny.

Czas trwania: ok 60 minut plus sesja pytań i odpowiedzi

Zapraszamy do rejestracji.

Kiedy: Czwartek, 7.11.2024 od 18:00-19:30

Gdzie: Online

Koszt: darmowe

Temat: Ryby: jeść czy nie jeść? Rola kwasów omega-3

Prelegent: Dyplomowany dietetyk Tadeusz Sowiński

Czas trwania: ok. 1,5 godziny

Do seminariów online wykorzystujemy platformę Zoom, która zapewnia bezpieczne i wygodne połączenie.

Szczegóły

Data:
7 listopada
Godzina:
6:00 pm - 7:30 pm