MenuMenu
Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

MAGDALENA KAMIŃSKA: JAKI JEST ZWIĄZEK KWASÓW OMEGA-3 Z PRZEBIEGIEM CHOROBY HASHIMOTO

29 lutego @ 6:00 pm - 7:30 pm

Zapraszamy na Seminarium Online, które poprowadzi dla nas dietetyk kliniczny Magdalena Kamińska

Celem naszego Seminarium Online pt. Jaki jest związek kwasów omega-3 z przebiegiem choroby Hashimoto, jest rozszerzenie Państwa wiedzy dotyczącej zastosowania morskich kwasów omega-3 w terapii chorób autoimmunologicznych ze szczególnym uwzględnieniem choroby Hashimoto.

ashimoto jest chorobą autoimmunologiczną tarczycy, która wytwarza zbyt mało hormonów tarczycy. W rezultacie tarczyca jest coraz bardziej uszkodzona i w dłuższej perspektywie może rozwinąć się tzw. niedoczynność tarczycy. Niedobór hormonów spowalnia procesy metaboliczne organizmu i zmniejsza jego wydajność. Jeśli choroba Hashimoto nie zostanie wykryta i leczona w odpowiednim czasie, tarczyca może zostać zniszczona.

Morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA są nie tylko dobre dla zdrowia serca, wydajności mózgu i wzroku, ale także skutecznie osłabiają procesy zapalne w organizmie. Jest to szczególnie ważne dla pacjentów z Hashimoto. Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA znajdują się wyłącznie w organizmach morskich, takich jak ryby i algi. W przypadku istniejącej choroby Hashimoto nie zaleca się jednak nadmiernego spożycia świeżych ryb morskich ze względu na rosnące zanieczyszczenie mórz.

Seminarium poprowadzi dla Państwa mgr Magdalena Kamińska – dietetyk kliniczny z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Praktykę kliniczną zdobywała m.in. w jednym z największych specjalistycznych Szpitali Pediatrycznych w Polsce – Centrum Zdrowia Dziecka. Od kilkunastu lat choruje m.in. na Gravesa Basedowa (choroba tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym, która aktualnie jest w remisji). Specjalizuje się w zdrowym odchudzaniu oraz leczeniu żywieniowym chorób z autoagresji (m.in. Hashimoto), zaburzeń metabolicznych (m.in. insulinooporność) oraz szeroko rozumianych problemach związanych z nieprawidłową pracą przewodu pokarmowego (m.in. SIBO, SIFO, IMO). Aktualnie prowadzi pracę badawczą nad wpływem wybranych składników pokarmowych na przebieg choroby Hashimoto.

Pani Dietetyk we współpracy z pacjentem kieruje się zasadą, że każda choroba/zaburzenie ma swoją konkretną przyczynę. Pokazuje jakich wyborów żywieniowych dokonywać, aby efektywnie poprawić swoje zdrowie, samopoczucie oraz wygląd.

Twoja Akademia NORSAN

Kiedy: Czwartek, 29.02.2023 od 18:00-19:30

Gdzie: Online

Koszt: darmowe

Temat: Jaki jest związek kwasów omega-3 z przebiegiem choroby Hashimoto

Prelegentka: dietetyk kliniczny Magdalena Kamińska

Czas trwania: ok. 1,5 godziny

Do seminariów online wykorzystujemy platformę Zoom, która zapewnia bezpieczne i wygodne połączenie.

Szczegóły

Data:
29 lutego
Godzina:
6:00 pm - 7:30 pm