MenuMenu

zdrowie jelit i kwasy tłuszczowe omega-3

W artykule „Zdrowie jelit i kwasy tłuszczowe omega-3” autorstwa PhDr. Mgr Antje Rössle, z przedruku z okazji dziesiątej rocznicy „Akademii Immunologii + Zdrowia Jelit”, czytamy o związku między kwasami tłuszczowymi omega-3 a zdrowym jelitem. Podsumowaliśmy dla Państwa treść artykułu.

Ale tylko wtedy, gdy żołądek i jelita prawidłowo wykonają swoją pracę, składniki odżywcze z pokarmu mogą być wystarczająco strawione i wchłonięte. Większość składników odżywczych jest naturalnie wchłaniana przez organizm w górnej części jelita cienkiego. Jeśli tak nie jest i nie w pełni strawione składniki docierają do głębszych sekcji, zakłócają system i panującą tam równowagę.

Właściwe środowisko dla mitochondriów

Mitochondria – tak zwane elektrownie naszych komórek – są jednym z czynników prawidłowego trawienia. Dostarczają energii niezbędnej do działania komórek. Aby mitochondria mogły wykonywać swoją pracę, są uzależnione od różnych mikroelementów, takich jak witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Ponadto środowisko w żołądku i jelitach musi być odpowiednie. Oznacza to, że wartość pH musi znajdować się w zakresie fizjologicznym, aby enzymy mogły wykonywać swoją pracę, a wszystkie procesy przebiegały normalnie. Wymaga to również dostępności dużej liczby mikroelementów, ale także błonnika, białek i niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3. Trzecim czynnikiem regulującym są tak zwane enterohormony – to hormony naszego przewodu pokarmowego. Ponad dwadzieścia z tych substancji przekaźnikowych reguluje nasze trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Hormony jelitowe również potrzebują pożywienia, a w grę wchodzą kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA. Są niezbędne i potrzebne do budowy hormonów.

EPA i DHA jako czynniki regulujące stan zapalny

Oprócz ich ważnej roli w trawieniu, EPA i DHA są również ważnym czynnikiem regulującym stan zapalny, z jednej strony są substancją wyjściową do tworzenia eikozanoidów, które między innymi kontrolują nasz układ odpornościowy i ośrodkowy układ nerwowy, a także układ sercowo-naczyniowy. Z drugiej strony wpływają na wrodzony układ odpornościowy i tym samym zapobiegają trwałej aktywacji kaskady zapalnej. Chorobie jelita towarzyszą zwykle procesy zapalne, dlatego kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważną część koncepcji terapii.

Nowe badania pokazują również wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na mikrobiom – połączenie różnych mikroorganizmów w naszym jelicie grubym. Na jego skład może wpływać i zakłócać go, niezdrowy tryb życia, dieta, zanieczyszczenie środowiska, choroby i wiele innych czynników. Wstępne badania pokazują, że podawanie EPA i DHA może mieć również wpływ na bakterie i ich aktywność metaboliczną. W ten sposób mogą pomóc przywrócić korzystną mikrobiotę.

Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego

Niestety, w dzisiejszym społeczeństwie jest znaczny deficyt w suplemntacji morskich kwasów tłuszczowych omega-3. Kluczową liczbą jest tutaj indeks omega-3, czyli procent omega-3 w naszych błonach komórkowych. Idealny zakres to 8-11%. Jednak ludność niemiecka mieści się w przedziale 4-6%. Aby zrekompensować deficyt, zwykle konieczne jest dzienne spożycie co najmniej 2000 mg EPA i DHA. Jednak, aby kwasy tłuszczowe zostały wchłonięte przez organizm, wydajność trawienia musi być odpowiednia. W związku z tym należy zauważyć, że czyste podawanie kwasów tłuszczowych omega-3 nie może wyleczyć złożonego układu jelitowego, ale jest niezbędnym elementem koncepcji terapii.

Wniosek

Przy istniejących chorobach jelit, zwłaszcza przy procesach zapalnych lub cichych stanach zapalnych, trawienie jest możliwe tylko w ograniczonym zakresie, tak że tłuszcze nie mogą być całkowicie wchłaniane. Szczególny problem pojawia się, gdy występuje zmęczenie nadnerczy spowodowane ciągłym stresem. W tym przypadku powstaje zbyt mało kwasu żołądkowego do wstępnego trawienia, brakuje wystarczającej ilości enzymów trzustkowych, następuje niedobór kwasu żółciowego lub segregacja kwasów żółciowych, co sprzyja tworzeniu się kamieni żółciowych i kaszy manny żółciowej. Cierpi również błona śluzowa jelit, ponieważ nie można dłużej utrzymać w wystarczającym stopniu ważnych chemiczno-fizycznych barier ochronnych składających się z mucyny, peptydów przeciwdrobnoustrojowych, wydzielniczej immunoglobuliny A i wielu innych istniejących czynników. W efekcie dochodzi do zwiększonej przepuszczalności barier, aw dalszej perspektywie do głębszych stanów zapalnych, co z kolei może wiązać się ze zwiększonym potencjałem nietolerancji i powstawaniem przeciwciał. Przykładem tego jest nowa jednostka nadwrażliwości na gluten, obejmująca do 80 chorób współistniejących, oprócz klasycznej biegunki i zaparć.

Co należy wziąć pod uwagę przyjmując kwasy tłuszczowe omega-3?

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe muszą zostać wchłonięte, aby mogły spełniać swoje funkcje! Wychwyt do krwiobiegu zależy od obecności wystarczającej ilości soli żółciowych i nienaruszonej czynności trzustki z wydzielaniem lipaz. Dlatego zdecydowanie zaleca się przyjmowanie go z posiłkiem. W jelicie cienkim po utworzeniu miceli kwasy tłuszczowe wchłaniają się do błony śluzowej jelita cienkiego. Stan błony śluzowej można sprawdzić za pomocą nieinwazyjnej rozszerzonej analizy stolca. W ten sposób można aktywnie kształtować zdrowie i optymalnie wykorzystywać Ω-3-FS.

Streszczenie artykułu dr. Mgr Antje Rössle