Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ odpornościowy

Streszczenie artykułu odnoszącego się do wyników badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Friedricha Schillera i Harvard Medical School.

Artykuł powstał we współpracy pomiędzy Uniwersytetem Friedricha Schillera w Jenie i Harvard Medical School w Bostonie. Ukazał się w anglojęzycznym czasopiśmie „Nature” 4 stycznia 2018 roku. Opisuje on ważną rolę kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) w funkcji układu odpornościowego człowieka i wyjaśnia mechanizmy komórkowe.

Abstrakt

Od ponad 30 lat obserwuje się pozytywny wpływ na układ odpornościowy przypisywany kwasom tłuszczowym omega-3. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) odgrywają ważną rolę w obronie immunologicznej: dostarczają ważnych i podstawowych składników budulcowych dla tzw. substancji rozpuszczających zapalenie, zwanych również resolwinami. Sprzyjają one rozpadowi reakcji zapalnych, np. w wyniku zakażeń mikrobiologicznych lub wirusowych. Zaprezentowana praca dostarcza informacji na temat komórkowych mechanizmów fazy rozpuszczania reakcji zapalnych. Międzynarodowy zespół badawczy prowadzony przez prof. dr Olivera Werza z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie i prof. dr Charlesa N. Serhana z Harvard Medical School przedstawił wyniki badań, które wyraźnie pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 rozpuszczają zapalenia w organizmie.

Co to dokładnie jest zapalenie?

„Zapalenie to reakcja obronna organizmu na szkodliwy bodziec, taki jak inwazja patogenów lub uszkodzenie tkanki”, wyjaśnił prof. dr Oliver Werz z Uniwersytetu w Jenie w komunikacie prasowym uczelni. Celem zapalenia jest wyeliminowanie szkodliwych bodźców. Ponadto zniszczona i uszkodzona tkanka ma być zregenerowana – tymczasowy stan zapalny jest więc funkcją niezbędną do przeżycia. „Aby to osiągnąć, konieczne jest jednak, aby zarówno wywołanie procesu zapalnego, jak i jego ustąpienie. Oba procesy muszą być precyzyjnie regulowane przez układ odpornościowy” – dodaje profesor.

Makrofagi kontrolują proces zapalny

Dzięki różnym badaniom naukowcy byli w stanie wykazać, że bakterie chorobotwórcze mają ukierunkowany wpływ na funkcjonowanie niektórych komórek odpornościowych. Te komórki odpornościowe – tzw. makrofagi – kontrolują cały proces zapalny za pomocą różnych kwasów tłuszczowych. Rozróżniamy makrofagi M1 i makrofagi M2, które mają przeciwstawne zadania w kontrolowaniu procesów zapalnych. Jeśli te procesy zapalne w organizmie człowieka nie są zrównoważone, może dojść do przewlekłego zapalenia, które jest podstawą wielu chorób. Przykładem może być arterioskleroza (miażdżyca) lub choroby autoimmunologiczne.

Wyniki

Makrofagi M1 są w większości aktywne w fazie zapalnej. Stymulują one produkcję prozapalnych substancji sygnałowych. M2-makrofagi natomiast tworzą zapalne substancje rozpuszczające kwasy tłuszczowe omega-3. „Aktywacja obu faz zapalenia ma doskonały sens, ponieważ system immunologiczny zapewnia, że po udanej walce z infekcją, niegroźne bakterie zostają wyeliminowane z tkanki i reakcje zapalne zostają zatrzymane”, wyjaśnia prof. dr Oliver Werz.  W związku z tym / naukowcy z Niemiec i USA – stwierdzają, że kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA odgrywają ważną rolę w utrzymaniu układu odpornościowego i są niezbędne w szczególności do rozwiązania stanu zapalnego w następstwie reakcji immunologicznej.

 

Artykuł przetłumaczony przez Zespół Redakcyjny Norsan Polska

Całość artykułu w oryginalnej wersji: https://www.nature.com/articles/s41467-017-02538-5