Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na funkcjonowanie mózgu u osób starszych

Wyniki nowo opublikowanego badania Charité Universitätsmedizin Berlin pokazują pozytywny związek między funkcją mózgu u osób starszych, a indeksem omega-3 w organizmie (poziom omega-3).

W badaniu wzięło udział 65 osób, które otrzymały olej rybny omega-3 lub placebo.

W grupie omega-3 zaobserwowano istotny (o 26%) wzrost funkcji wykonawczych, co ma znaczenie dla samodzielności we własnym gospodarstwie domowym.

W związku z tym lepszy indeks omega-3 i jego wpływ na starzejący się mózg może również opóźniać korzystanie z usług opiekuńczych lub, w przypadku osób młodszych, decydować o rodzaju szkoły lub sukcesie w pracy. W przypadku studiów nad chorobą Alzheimera, badani byli w stanie poprawić swój indeks omega-3 średnio o ponad 9%, przyjmując suplement diety zawierający kwasy tłuszczowe omega-3.

Co oznacza indeks omega-3 powyżej 9%?

Oznacza to, że zmierzona proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego (EPA i DHA) wynosi ponad 9% wszystkich kwasów tłuszczowych w organizmie, które są mierzone we krwi. Wartość ta wyraźnie różni się od średniej federalnej w Niemczech, wynoszącej około 6%. Aby uzyskać pozytywny efekt zdrowotny suplementu diety z kwasami omega-3, należy zwrócić uwagę na prawidłowe i wystarczające dawkowanie!