Ingefärsshot, czyli szot imbirowy: szwedzki przepis na odporność

Kochani, dzisiejszy wpis jest skierowany do wszystkich, którzy tej jesieni chcą w szczególny sposób zadbać o swoje zdrowie i odporność – zrób sobie sam szot imbirowy!

Nasza Załoga NORSAN Polska przygotowała dla Was prawdziwy szwedzki przepis na wzmocnienie, czyli bardzo dziś popularny napój Ingefärsshot: szot imbirowy z imbirem i kurkumą.

Szot imbirowy rodem ze Szwecji

W Norwegii, w każdym domu, w lodówce stoi olej z omega-3. Nasi szwedzccy sąsiedzi natomist, piją imbirowe szoty na śniadanie. Ich zadaniem jest wzmocnienie układu odpornościowego i obronnego organizmu, zwłaszcza przed zimą. Sok z imbiru i cytryny, z dodatkiem miodu, kurkumy to prawdziwa witaminowa bomba. Imbir sam w sobie poprawia krążenie oraz jest dobry na trawienie, co więcej zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Dzięki temu dobrze wpływa na układ odpornościwy, ma także działanie przeciwzapane.

Cytryna to bogate źródło witaminy C, ale także witamin A, E, B1, B2, B3, B6. Cytryna również wspomaga nasz system odpornościowy, dobrze pić ją w większej ilości przy przeziębieniu czy katarze.

Kurkuma natomiast zawiera  cenny składnik – kurkuminę. Wiele badań dowodzi, że ten polifenol ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatny w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów.

Jeżeli chcesz zadbać o siebie i swoją rodzinnę, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, zachęcamy nie tylko do picia jednej łyżki oleju NORSAN dziennie, ale także do samodzielnego przygotowania napoju imbirowego.

Co będziesz potrzebować:

  • 1 litr wody
  • 100 gr imbiru
  • 4 cytryny
  • 200 gr miodu (lub więcej)
  • opcjonalnie syrop klonowy, kurkuma

Jak chcesz usyskać efekt mocnego trunku to imbir zetrzyj – jeśli ma być słabszy to poszatkuj go. Starty imbir wrzucasz do wody i powoli podnosisz temperaturę nie przekraczając 60 st. Dla pewności dobrze jest użyć termometru do gotowania/pieczenia. Imbir powyżej 60 st traci większość swoich cennych właściwości. Pamiętaj więc aby go nie gotować! Tą temperaturę należy utrzymać przez ok. 20 min. Po tym czasie zostaw wywar do przestygnięcia i odcedź. Poczekaj aż przestygnie do ok. 40 st i dodaj miód oraz wyciśnięty sok z cytryn i syrop klonowy (można ominąć i dodać na przykład kurkumę). Imbirowy napój  należy przechowywać w lodowce – zdatny do picia będzie przez miesiąc!

Zachęcamy was do podjęcia wyzwania dla odporności waszego organizmu. Łyżka oleju NORSAN z terapetyczną dawką 2.000 mg omega-3 oraz codzienny szot imbirowy Ingefärsshot, z pewnością pomogą Wam w walce z jesiennymi infekcjami!

Pozostańcie zdrowi!

Wasza Załoga NORSAN Polska!

Menu