Magazyn Omega-3
… biblioteka wiedzy o kwasach tłuszczowych DHA & EPA
Dlaczego suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 jest ważna? Jakie są dla mnie odpowiednie kwasy tłuszczowe omega-3 i jak mogę je łatwo włączyć do codziennego życia?
Poznaj artykuły dotyczące najnowszych badań nad kwasami tłuszczowymi omega-3 oraz integracji produktów NORSAN w codziennej diecie.
Ciche stany zapalne: identyfikacja i leczenie
Kwasy tłuszczowe omega-3 i kurkumina, oprócz właściwości przeciwzapalnych i chroniących układ krążenia, wykazują również zdolności neuroprotekcyjne, co wskazuje na szersze zastosowanie kliniczne.
Kurkuma i kwasy tłuszczowe omega-3 przeciwko migrenie
Kwasy tłuszczowe omega-3 i kurkumina, oprócz właściwości przeciwzapalnych i chroniących układ krążenia, wykazują również zdolności neuroprotekcyjne, co wskazuje na szersze zastosowanie kliniczne.
Tran czyli olej z wątroby dorsza
Ale ten kto chociaż raz spróbował dzisiejszego oleju rybnego z wątroby dorsza, dobrej jakości, i z podanego źródła, ten wie, że z tamtym produktem ma niewiele wspólnego.
Olej czy kapsułki
Stworzyliśmy oleje NORSAN przede wszystkim dlatego, gdyż ufamy naturze. Wierzymy też, że nasze jedzenie powinno być jak najbardziej naturalne, i że nasze dobre zdrowie zależy od odpowiedniego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.
Omega-3 jest na ustach wszystkich
Krytyczne artykuły dotyczące spożycia kwasów omega-3 pojawiają się raz po raz. NORSAN z zadowoleniem przyjmuje takie wyrażenia opinii, ponieważ kwasy omega-3 mogą być tak właściwie jak i nieprawidłowo używane.
Omega-3 jest na ustach wszystkich
W artykule „Omega-3 jest na ustach wszystkich” Dr. med. Volker Schmiedel zapytał, jaki wpływ mają kwasy tłuszczowe omega-3 na zdrowie i czy ich zastosowanie w leczeniu niektórych objawów klinicznych i dolegliwości jest rzeczywiście korzystne.
Olej z alg – alternatywa omega-3 dla wegan
Konwencjonalne roślinne źródła kwasów omega-3, takie jak olej lniany i orzechy włoskie, są bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA) – olej omega-3 z alg może być dobrą alternatywą dla wegan.
Dieta wegańska – najważniejsze składniki odżywcze
W populacji ogólnej i w przeciętnej diecie mieszanej błonnik, witaminy C i E, a także kwas foliowy należą do najważniejszych składników odżywczych. W części populacji dodaje się również witaminę B12 i żelazo.
Wiedza Polaków nt. omega-3
Metaanaliza opublikowana w Mayo Clinic Proceedings w styczniu 2017 roku potwierdza istniejące dowody na związek między zwiększonym spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA, a zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej serca.
Omega-3 w diecie Kobiety w ciąży
Prozdrowotne właściwości morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA są znane od dawna. Kwasy omega-3 w ciąży są zalecane, zwłaszcza ze względu na ich pozytywny wpływ na rozwój mózgu dziecka
Omega-3 w diecie wegańskiej
Weganom i wegetarianom przez długi czas trudno było zastąpić wartościowe morskie kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA, które występują głównie w tłustych rybach zimnowodnych.
Właściwa dieta omega-3 dla sportowców
Regularne ćwiczenia są ważne, ale jeśli nie będziesz odpowiednio się odżywiać, nigdy nie uzyskasz najlepszych wyników.
Zapobieganie i łagodzenie chorób autoimmunologicznych
Artykuł "Czy na choroby autoimmunologiczne mogą "wypłynąć" ryby? (Omega-6/3)"
Dieta przeciwzapalna
Zapalenie to naturalny proces naprawczy w organizmie, który występuje w przypadku urazów, inwazji zarazków oraz ekstremalnego ciepła lub zimna.
Czy kwasy tłuszczowe Omega-6 są szkodliwe dla naszego zdrowia?
Czy zapalne kwasy tłuszczowe omega-6 są szkodliwe dla naszego zdrowia?
Chęć posiadania dzieci – co może pomóc?
Dzięki omega-3 poprawisz swoją płodność i zwiększysz szanse na spełnienie pragnienia posiadania dzieci.
Hashimoto i dieta bogata w kwasy omega-3 i witaminę D
Artykuł "Czy znasz Hashimoto?" Dr. med. Volkera Schmiedela zajmuje się pozytywnymi skutkami diety przeciwzapalnej w Hashimoto.
Wpływ kwasów omega-3 na ryzyko alergii niemowlęcia
W randomizowanym badaniu przeprowadzonym przez Linköping University w 2016 roku przez John Wiley & Sons Ltd. , które zostało opublikowane w Acta Paediatrica Journal, mówi się o wysokiej zawartości kwasów omega-3 w mleku matki i związanym z tym niższym rozwoju chorób w dzieciństwie wywoływanych przez immunoglobulinę E (np. alergia).
Kwasy tłuszczowe omega-3 w stwardnieniu rozsianym
Oprócz kwasów tłuszczowych trans, wszystkie kwasy tłuszczowe pełnią w ludzkim organizmie specyficzne funkcje.
Mniejsze ryzyko choroby wieńcowej serca dzięki omega-3
Metaanaliza opublikowana w Mayo Clinic Proceedings w styczniu 2017 roku potwierdza istniejące dowody na związek między zwiększonym spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA, a zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej serca.
Schudnij dzięki omega-3
W jaki sposób kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc Ci schudnąć?
Kwasy tłuszczowe omega-3 w zespole nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, czyli ADHD (ang. attention deficit hyperactivity disorder) to jedna z najczęstszych chorób psychicznych u dzieci.
Jak kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na ciśnienie krwi
Nowe odkrycia dostarczają praktycznych informacji dotyczących prawidłowej terapii ciśnieniowej.
Omega-3 w reumatyzmie zapalnym
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 regulują procesy zapalne w organizmie i dlatego są ważne w zapalnych chorobach reumatycznych.
Szczupły z omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają pozytywny wpływ na wagę i zapobiegają stałemu przyrostowi masy ciała w starszym wieku.
Charité Berlin: Omega-3 ma pozytywny wpływ na mózg
W artykule „Omega-3: wyraźnie pozytywny dla mózgu”, który ukazał się w pierwszym numerze Omega-3 Journal, dr. med. Jochen Henn, , opowiada o pozytywnym wpływie Omega-3 na mózg i możliwym zastosowaniu terapeutycznym w profilaktyce demencji i choroby Alzheimera.
Omega-3, czy to tylko placebo? Ważne jest dozowanie!
Wiele się pisze o słynnych obecnie kwasach tłuszczowych omega-3. Zwolennicy przypisują im pozytywne skutki zdrowotne chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, astma, alergie, reumatyzm, choroby układu krążenia, choroby skóry i nowotwory.
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na funkcjonowanie mózgu u osób starszych
Wyniki nowo opublikowanego badania Charité Universitätsmedizin Berlin pokazują pozytywny związek między funkcją mózgu u osób starszych, a indeksem omega-3 w organizmie (poziom omega-3).
Wpływ omega-3 na zdrowie serca
W artykule „HS-Omega-3 Index® for Heart Failure” prof. Clemens von Schacky omawia pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie serca.
Choroba Azheimera, a morskie kwasy tłuszczowe omega-3
W swojej książce „Algae Oil - The Nutritional Revolution from the Sea” lekarz i genetyk molekularny Dr. med. Michael Nehls, pisze że można skutecznie zapobiegać chorobie Alzheimera, która jest uważana za nieuleczalną.
Zapobieganie cichym zapaleniom, dzięki omega-3
W artykule „Tlący się ogień w ciele” Dr. med. Volker Schmiedel, który ukazał się w magazynie „Deutsche Heilpraktiker” w 2017 roku, niepokoi się cichym zapaleniem jako czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
Dostosowanie węglowodanów zgodnie z zasadą Flexi-Carb
W artykule „Profilaktyka według zasady Flexi-Carb”, który we wrześniu 2016 roku ukazał się w specjalistycznym czasopiśmie „Der Heilpraktiker, prof. Nicolai Worm, zajmuje się potrzebą diety dostosowanej do dzisiejszego wygodnego trybu życia.
Omega-3 dla odporności i zdrowego rozwoju Twojego dziecka
Mózg to organ, który potrzebuje najwięcej energii w naszym ciele. Mózg dziecka może także mieć ograniczenia, granice, wyczerpanie, czego rezultatem są problemy z przyswajaniem wiedzy, koncentracją i wydajnością. Dlatego tak ważne jest zachowanie równowagi między hobby, szkołą, zabawą, czasem wolnym i okresami odpoczynku.
Zdrowie jelit i kwasy tłuszczowe omega-3
W artykule „Zdrowie jelit i kwasy tłuszczowe omega-3” autorstwa PhDr. Mgr Antje Rössle, z przedruku z okazji dziesiątej rocznicy „Akademii Immunologii + Zdrowia Jelit”, czytamy o związku między kwasami tłuszczowymi omega-3 a zdrowym jelitem.
Znaczenie kwasów omega-3 w zapobieganiu raka
W artykule „With Omega-3 Against Cancer” który ukazał się w czasopiśmie Naturarzt, Dr. med. Volker Schmiedel, mówi o wpływie kwasów omega-3 na zdrowie człowieka i choroby jaką jest rak.
Znaczenie kwasów omega-3 w sporcie wyczynowym
W artykule „Kwasy tłuszczowe Omega-3 - lustrzane odbicie w sporcie wyczynowym!”, który pojawił się w Sportärztezeitung, prof. Clemens von Schack ukazuje pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 w sporcie wyczynowym.
Omega-3 i witamina D w leczeniu depresji
W artykule „Depression and Nutrients” opublikowanym w styczniu 2016 r. Dr. med. Volker Schmiedel, odpowiada na pytanie czy składniki odżywcze, takie jak omega-3 i witamina D, mają pozytywny wpływ na zły nastrój i depresję.
Kwasy tłuszczowe, a stwardnienie rozsiane
Kwasy tłuszczowe, a stwardnienie rozsiane Artykuł „Ryby przeciwko stwardnieniu rozsianemu?” autorstwa Dr. med. Volker Schmiedel, który pojawił się w Zeitschrift für Erlebnisheilskunde w czerwcu 2014 r., dostarcza informacji na temat przeciwzapalnego działania...
Czy olej lniany jest dobrym źródłem omega-3?
Chociaż te oleje roślinne zawierają stosunkowo dużą ilość kwasu alfa-linolenowego (ALA) będącego kwasem tłuszczowym omega-3, ALA jest przekształcany w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA tylko w ograniczonym stopniu.
Słońce i rak skóry – jaką rolę mogą w tym odgrywać kwasy omega-3?
Powszechnie wiadomo, że słońce jest dla nas niezbędne. Na przykład do własnej produkcji w skórze hormonu słońca, witaminy D. A jednak są głosy, które ostrzegają przed opalaniem, ponieważ może to przyspieszyć rozwój raka skóry.
Kwasy Omega-3 zawarte w rybach mają pozytywny wpływ na mózg i wyniki w nauce dzieci
Kwasy Omega-3 zawarte w rybach mają pozytywny wpływ na mózg i wyniki w nauce dzieci W artykule „Einstein Junior – większa ilością kwasów omega-3 dla lepszych wyników PISA?” Dr. med. Volker Schmiedel bada związek między spożyciem ryb w danym kraju a wynikami testu...
Kwasy tłuszczowe, a stwardnienie rozsiane
Kwasy tłuszczowe, a stwardnienie rozsiane Artykuł „Ryby przeciwko stwardnieniu rozsianemu?” autorstwa Dr. med. Volker Schmiedel, który pojawił się w Zeitschrift für Erlebnisheilskunde w czerwcu 2014 r., dostarcza informacji na temat przeciwzapalnego działania...
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ odpornościowy
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ odpornościowy Streszczenie artykułu odnoszącego się do wyników badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Friedricha Schillera i Harvard Medical School. Artykuł powstał we współpracy pomiędzy Uniwersytetem Friedricha...
Kwasy omega-3 w ciąży
Kwasy tłuszczowe omega-3 podczas ciąży W artykule opublikowanym w październiku 2016 roku w czasopiśmie medycynym „Naturheilpraxis” (praktyka naturopatyczna) zatytułowanym „Kwasy tłuszczowe omega-3 i ciąża”, położna i naturopatka Annett Schmittendorf i dietetyczka...