Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny....
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
Inne pliki cookie to te, które są identyfikowane i nie zostały jeszcze sklasyfikowane w żadnej kategorii.
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Ponieważ są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.
Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.
Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:
Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ kwasów omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 są dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych z ryb i alg morskich, ale ich nie zastępują, dlatego nie mogą być traktowane jako zamienniki w diecie.
Ludzki organizm może przekształcić kwasy omega-3 ALA w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, ale współczynnik konwersji do EPA i DHA różni się znacznie w zależności od organizmu i zależy od różnych czynników (takich jak wiek, płeć, waga i metabolizm). Współczynnik konwersji wynosi średnio tylko około 5 – 10 procent.
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych kwasów omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) występują m.in. oleju rzepakowym, orzechach i nasionach chia.
Morskie kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA) występują m.in. w tłustych rybach morskich, owocach morza i algach
Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,), który ma kilka zalet w stosunku do oleju z ryb:
Te korzyści sprawiły, że w 2017 r. NORSAN wprowadził do swojego portfolio olej z alg morskich
Kwasy omega-3 dla dzieci: naturalna suplementacja wspierająca rozwój dziecka
Zarodki, noworodki i dzieci szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się – to brainfood dla najmłodszych! Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, morskie kwasy tłuszczowe omega-3 są również dobre dla wzroku i serca. Dlatego produkty omega-3 dla dzieci powinny zawierać naturalne oleje rybne najwyższej jakości bogate w EPA i DHA.
Naturalny olej rybny składa się z kompleksu ponad 50 kwasów tłuszczowych. Ta naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana podczas ekstrakcji i oczyszczania oleju NORSAN Omega-3 KIDS. Efekt spożycia takiego nie skoncentrowanego naturalnego oleju rybnego jest podobny do spożycia ryb.
Serce jest najważniejszym organem w organizmie człowieka. Czynnikami wpływającymi na zdrowie serca są właściwości przepływu krwi i procesy metaboliczne komórek. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że na te czynniki można pozytywnie wpływać.
EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.
Komórki ludzkiego oka zawierają szczególnie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najnowsze badania wykazują wyraźny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcjonowania mózgu.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA: Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).
Przyjmowanie DHA przez niemowlę (preparat do dalszego żywienia niemowląt) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA, poprzez formułę kontynuacji.
1. Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce
2.Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem
3.Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane
4.Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich
5.100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.
6.Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz
7.Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea